Talida Tolnai, portar echipa naţională feminină de handbal: „Avem o grupă uşoară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talida Tolnai mulţumeşte  Divinităţii pentru fiecare  paradă reuşită
Talida Tolnai mulţumeşte Divinităţii pentru fiecare paradă reuşită

La 32 de ani, jucătoarea Oltchimului va începe pentru prima dată un Campionat Mondial din postura de portar titular al naţionalei. Talida consideră că România va avea o misiune facilă în prima fază.

După ce anul trecut, la CE din Danemarca şi Norvegia, a făcut minuni în poarta României, contribuind decisiv la câştigarea medaliei de bronz, Talida Tolnai (32 de ani) va fi titulară în poarta României la Mondiale, mâine, în faţa Tunisiei. Confruntată cu tot felul de ghinioane, mai mereu rezervă a Lumi­niţei Huţupan şi a Paulei Ungureanu, handbalista din Zalău s-a ridicat dovedind că are un caracter deosebit.

Vei începe pentru prima dată un Campionat Mondial ca titulară. Care este starea ta de spirit acum?

Da, adevărul este că a trecut ceva vreme până să se întâmple asta, dar pentru mine nu este important, atât timp cât pot ajuta echipa aşa cum ştiu eu mai bine. Am stat în umbra altor portari mai buni, dar uite că Dumnezeu a făcut un locşor şi pentru mine. A deschis o portiţă astfel încât să îmi pot arăta valoarea şi faptul că pot fi mai mult decât un portar de rezervă.

Ai avut foarte multe ghinioane până acum. Crezi că a venit momentul tău?

Aşa este. Am avut multe momente grele. Nu pot să le numesc ghinioane. În cariera oricărui sportiv de performanţă există un moment în care se accidentează şi este tentat să se retragă. Oricum, mai bine mai târziu decât deloc. Am reuşit să trec peste toate şi am muncit din greu. Până la urmă am reuşit să demonstrez lumii întregi de ce sunt în stare. Am avut două accidentări destul de grave, dar am reuşit să mă motivez pentru că ştiam că există ceva bun acolo şi pentru mine care mă aşteaptă. Tot ce am făcut şi am realizat a fost cu ajutorul lui Dumnezeu, care mi-a dat putere şi încredere să ajung acolo unde mi-am dorit.

Ce obiectiv personal ai pentru acest Campionat Mondial?

Îmi doresc să fac tot ce îmi stă în putere pentru a avea evoluţii cât mai bune. Să le fiu de folos colegelor mele de echipă. Bineînţeles, mai presus de toate, vreau să mă întorc în ţară cu cea mai strălucitoare dintre medalii. Am încredere în Dumnezeu că ne va da putere şi mie, şi colegelor mele, şi că vom face o treabă excelentă.

Cum caracterizezi grupa din care face parte naţionala României?

După părerea mea, este una uşoară. Dacă ne vom susţine şi ne vom ajuta, mai mult ca sigur că vom ajunge foarte sus.

Ţi-a schimbat perspectiva despre viaţă evoluţia ta de la Europenele de anul trecut?

Campionatul European a fost într-adevăr un moment foarte plăcut şi important din viaţa mea. Am reuşit să demonstrez lumii că potenţialul meu este mare şi asta m-a făcut să cred că pot ajunge undeva foarte, foarte sus.

În afară de handbal, ce pasiuni mai ai?

De când am devenit creştină evanghelică mi-am descoperit o nouă pasiune. Îmi place foarte mult să cânt. De fiecare dată când mă duc la biserică, cei de acolo mă lasă să mă desfăşor. Iar acest lucru îmi dă putere.

Juca fotbal cu băieţii

Talida Tolnai a fost atrasă de mică de mişcare, însă la handbal a ajuns mult mai târziu. „Atunci când eram mică, jucam fotbal cu băieţii în curtea şcolii. Atunci m-a văzut primul meu antrenor de handbal. Toată copilăria am fost mai băieţoasă. După care a urmat voleiul, probabil din cauza faptului că eram deja foarte înaltă. În Zalău nu erau echipe feminine de volei şi nu am avut ce face". Talida a jucat inter la început. S-a lăsat timp de doi ani, revenind la sfârşitul clasei a opta, când a intrat între buturi.

95 de parade a reuşit Talida Tolnai la Euro 2010, având un procentaj de 42 la sută.

Talida Tolnai

- Data naşterii: 21.08.1979
- Locul naşterii: Zalău
- Înălţime: 182 cm
- Post: portar
- Cluburi la care a evoluat: Silcotub / HC Zalău (1998-2007), Oltchim (din 2007)

Palmares

- De 5 ori campioană naţională (2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
- Câştigătoare a City Cup (1996)
- Campioană europeană de tineret (1998)
- Campioană mondială de tineret (1999)
- Câștigătoare a Cupei Cupelor (2007)
- Câștigătoare a medaliei de bronz la Campionatul European (2010)
- De 3 ori câştigătoare a Cupei României (2002, 2003, 2007)
- Câştigătoare a City Cup (1996)
- Câştigătoare a Champions Trophy

Programul tricolorelor

Grupa C

- mâine: România - Tunisia (19.00)
- 5 decembrie: România - Cuba (19.00)
- 6 decembrie: România - Japonia (21.15)
- 8 decembrie: România - Brazilia (23.45)
- 9 decembrie: România - Franţa (21.15)

Toate meciurile sunt transmise în direct de Dolce Sport

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite