Superioare la pivoţi, slabe în defensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu (nr. 8) va avea parte de un marcaj dur din partea suedezelor
Cristina Neagu (nr. 8) va avea parte de un marcaj dur din partea suedezelor

Elevele lui Radu Voina le sunt superioare handbalistelor nordice pe atac, dar situaţia se schimbă diametral la nivelul extremelor şi la faza defensivă. Pentru a se califica în finala Campionatului European (duminică, ora 18.00), handbalistele noastre trebuie să treacă peste cea mai agresivă formaţie de la acest turneu final.

Marea surpriză a acestui European, Suedia n-a ajuns întâmplător în semifinale. Statistica dovedeşte că reprezentativa scandinavă este foarte echilibrată pe compartimente şi s-a bazat pe un joc colectiv.

De partea cealaltă, România a ieşit mai mult în evidenţă prin realizările individuale ale interului Cristina Neagu, lider detaşat în clasamentul însumat al golurilor marcate şi al paselor decisive (70 de puncte în total). Interesant este că la capitolul „pase decisive", Suedia are două jucătoare (Isabelle Gulden-27 şi Linnea Torstenson-23) care se află pe podium, ceea ce demonstrează că dispun de un joc de echipă solid.

Atenţie la agresivitatea nordicelor!

Punctul nevralgic al României la acest turneu final a fost jocul pe extreme. Tricolorele au marcat doar 16 goluri din 42 de aruncări din această poziţie (Suedia a reuşit 33 de goluri din 65 de şuturi), fiind printre cele mai slabe formaţii de la Europene. Tricolorele sunt însă net superioare la loviturile de pe semicerc, Oana Manea şi Ionela Stanca reuşind să marcheze împreună 24 de goluri din 32 de aruncări, o eficacitate de invidiat.

Pentru a reuşi să se califice în premieră într-o finală de Campionat European, elevele lui Radu Voina trebuie să depăşească un zid defensiv foarte bine pus la punct. Suedia are două jucătoare în topul celor mai bune cinci apărătoare la acest turneu final: Linnea Torstenson (7 blocaje şi 8 recuperări) şi Isabelle Gulden (5 blocaje şi 6 recuperări).

În timp ce România nu are nici măcar o jucătoare în topul celor mai dure 40 de handbaliste, reprezentativa nordică iese în evidenţă şi la acest capitol. Căpitanul Johanna Wiberg a primit şase cartonaşe galbene (record), a primit zece minute de eliminare şi a încasat şi un cartonaş roşu.

Corecţie de palmares: România - Rusia, 20-35

Speriat de gândul că naţionala ar putea fi lovită de noi accidentări înaintea confruntării cu Suedia din semifinale (mâine, 15.30, TVR2), selecţionerul Radu Voina (foto) a decis să odihnească „piesele grele" în partida contra Rusiei, ultima a noastră din Grupa I Principală. Cu orgoliul rănit după un turneu final dezastruos, campioanele mondiale en-titre ne-au pedepsit însă drastic pentru lejeritatea cu care am abordat meciul şi ne-au administrat o înfrângere usturătoare, scor 20-35 (10-19).

Din nefericire, România a arătat totodată că este efectiv dependentă de jocul superstarului Cristina Neagu şi al celor doi pivoţi titulari, Ionela Stanca şi Oana Manea. Aflată în lupta pentru titlul de golgheteră, Neagu a intrat pe teren doar pentru a executa patru lovituri de la 7 metri (trei transformate). Ada Moldovan, golghetera campionatului intern, a profitat de ocazie şi a marcat primele ei goluri la acest European. Pentru România au marcat: Geiger 6, Fiera 4, Neagu 3(3), Chintoan 2, Moldovan 2, Ardean 1, Tivadar 1 şi Paraschiv 1 .

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite