Secretele surprizei HC Odorhei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 15 etape disputate în Liga Naţională masculină, liderul clasamentului este o micuţă grupare harghiteană care nici nu exista în urmă cu şase ani. Având sprijin total din partea conducerii şi autorităţilor, antrenorul Vlad Caba (43 de ani) a demarat la Odorheiu Secuiesc un proiect pe termen lung.

Victoria din urmă cu două etape pe terenul lui UCM Reşiţa, scor 26-24, a făcut ca HC Odorhei să facă rocadă în fruntea clasamentului cu vicecampioana României. Deşi nu dispune de un buget pe măsura celor de la HCM Constanţa sau de jucători cu nume sonore, gruparea harghiteană poate da marea lovitură în acest sezon.

Cum a fost însă posibil ca o formaţie înfiinţată în urmă cu şase ani să domine handbalul masculin românesc?! Explicaţiile sunt multiple şi o parte din ele ni le-a oferit chiar antrenorul Vlad Caba, fostul secund al lui Radu Voina la naţionala feminină.

„Avem un grup bine închegat, cu câţiva jucători din localitate care joacă împreună încă din adolescenţă şi câteva importuri de valoare. Există astfel o atmosferă bună la echipă şi e mai uşor să construieşti ceva în  în acest context", spune tehnicianul, care a preluat HC Odorhei în acest sezon.

Component ca jucător al echipei din Timişoara care devenea în 1991 prima formaţie din provincie campioană a României, Caba spune că echipa sa mai trebuie să acumuleze încă experienţă până să devină o forţă pe plan intern şi internaţional. „Va fi greu să ţinem pasul cu HCM Constanţa în lupta pentru titlu pentru că s-au întărit puternic şi au mult mai multă experienţă ca noi, dar ne dorim cel puţin o clasare pe podium. Pentru a face faţă apoi în Europa, va trebui neapărat să aducem şi doi-trei jucători de certă valoare", afirmă antrenorul liderului.

Caba îşi face elevii antrenori

Tehnicianul harghitenilor explică că succesul din acest sezon este şi o consecinţă a implicării autorităţilor în dezvoltarea sportului în regiune. La club s-au înfiinţat mai multe grupe de copii şi juniori, iar proiectul este unul pe termen lung. „Oamenii de aici au înţeles că performanţa cere timp şi răbdare. Ei vor să lase ceva pe viitor comunităţii locale. Chiar eu îi voi sfătui pe câţiva dintre jucători cu aptitudini didactice să preia o grupă de copii în timpul lor liber. Acest lucru îi va responsabiliza şi le va accelera maturizarea pe toate planurile", susţine Vlad Caba.

Deşi subliniază că principala armă a echipei este forţa grupului, Vlad Caba spune că există câţiva jucători ai săi care ar putea face pasul către prima reprezentativă a României, acolo unde momentan nu a fost selecţionat nici măcar un jucător al liderului ligii naţionale.

Propuneri pentru echipa naţională

„Bârză este cel mai în formă portar din campionat. Faptul că are 35 de ani, eu îl consider mai degrabă un avantaj pentru că pe postul lui e nevoie de experienţă. Extrema Andrei Mihalcea şi pivotul Huba Talaş ar merita şi ei în opinia mea o şansă pe viitor", subliniază Caba.

"Faptul că numele meu este trecut pe lista posibililor antrenori ai naţionalei feminine sau masculine mă onorează, dar sunt simple speculaţii. Sunt angrenat într-un proiect pe termen lung şi nu pot lăsa deodată totul baltă "
Vlad Caba
antrenor HC Odorhei

Explicaţiile succesului echipei din Harghita

- Andrei Mihalcea, Huba Talaş şi Botond Ferenczi provin din propria pepinieră. Cei trei au câştigat în 2005 primul titlu naţional de juniori din istoria clubului, lucru ce a determinat apoi oficialităţile locale să înfiinţeze şi o echipă de seniori.
- Cei trei jucători harghiteni şi portarul Răzvan Răpciugă au mai lucrat cu Vlad Caba la lotul naţional de tineret şi îi cunoşteau deja metodele de lucru.
- Străinii din lot sunt de mare valoare: georgianul Vladimir Rusia, precum şi macedonenii Stojanche Stoilov şi Goran Kuzmanovski fac parte din naţionalele ţării lor.
- Nu există jucători cu contracte exorbitante. Bugetul este unul stabil, iar salariile jucătorilor sunt plătite la timp, o raritate în liga naţională.
- Lipsa presiunii din partea conducerii. HC Odorhei are un proiect pe termen lung şi principalul obiectiv este revitalizarea handbalului în regiune.
- La meciurile importante, aproape 1.000 de fani creează o atmosferă incendiară în micuţa şi cocheta arenă din Odorheiu Secuiesc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite