Secretele Anjei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua antrenoare a Oltchimului a făcut primele mutări câştigătoare. Ea mizează pe profesionalismul jucătoarelor, împărţirea responsabilităţilor şi participarea tuturor la joc. Andersen a „lucrat“ şi la psihicul handbalistelor, victoria (21-20) cu Buducnost fiind obţinută într-un final de meci pe muchie de cuţit.

Numirea Anjei Andersen ca antrenoare la Oltchim nu este deloc întâmplătoare, iar meciul de duminică seară, cu Buducnost, primul din grupele principale ale Ligii Campionilor, a dovedit-o. Visând să câştige principala competiţie continentală, conducătorii grupării vâlcene au înţeles că pot reuşi doar printr-o strategie managerială asemănătoare cu aceea de la Viborg.

„Ca mod de organizare, noi am adoptat stilul nordic. Rezultatele din ultimii ani au fost bune, însă ne dorim mai mult. Din acest motiv am apelat la serviciile ei", ne-a declarat vicepreşedintele Nicolae Luca. 

La puţine minute după victoria (21-20) obţinută în faţa campioanei din Muntenegru, jucătoarele Oltchimului au vorbit despre „efectul Andersen" asupra evoluţiei lor.

1 Responsabilităţi împărţite. Chiar dacă nu are titulatura de manager întâlnită în rugby-ul britanic, de pildă, Andersen preferă să joace acel rol de „şef de întreprindere". La Oltchim, are acum trei antrenori secunzi, însă la naţionala Serbiei îşi făcuse un staff de zece oameni în care sarcinile erau împărţite. 

2 Antrenamente eficientizate. Cum lucrează cu handbaliste profesioniste, Anja este adepta ideii că nu orele petrecute în sală contează, ci lucrul bine făcut. „Aşa se procedează în Danemarca. Trei-patru antrenamente săptămânal, iar în ziua meciului ai o poftă de joc senzaţională", a mărturisit căpitanul Steluţa Luca. „Anja îşi doreşte să scoată tot ce au mai bun de la jucătoarele ei. Din acest motiv, nu exagerează cu antrenamentele", a completat vicepreşedintele Raluca Covaci.

3  Mesaje directe şi concise. Fiind nordică, Andersen nu este adepta discursului lung, plictisitor de sorginte latină. Indicaţiile tactice date de ea, la time‑out‑uri, au fost scurte şi precise. N‑am auzit enunţuri de genul „faceţi şi voi ceva!".

4 Mizează pe pregătirea psihică. Nu o dată handbalistele noastre au ratat obiectivele din cauză că şi-au pierdut luciditatea pe teren (vezi meciul cu Spania de la CM 2009). „Este un pedagog foarte bun. Lucrează mult la psihic. Ne-a spus că greşeala face parte din joc", a declarat după meci Valentina Ardean.

5 Grijă pentru jucătoarele sale. Anja ştie să-şi apropie „trupa", pentru ea sănătatea sportivelor sale fiind mai importantă chiar şi decât rezultatul în sine. A menajat-o pe Stanca (avea o contuzie), i-a cerut lui Neagu să nu arunce la poartă (acuza dureri la umăr) şi a intrat pe teren, deşi jocul nu era oprit, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu Ozel (era întinsă pe podea).

6 Bucuria jocului contează. Chiar dacă e pe bani, handbalul rămâne un joc pentru Anja. Din acest motiv, ea a rulat întreg lotul de jucătoare trecute pe foaie la meciul cu Buducnost. Le-a dat ocazia tuturor să se bucure, să participe la victorie. În acest fel, ea asigură şi unitatea grupului, neexistând riscul ca unele handbaliste să fie nemulţumite că nu joacă.

7 Nu există posturi fixe. Precum Olanda în fotbal, în anii '70, Oltchim a jucat un handbal total, duminică. În sensul că jucătoarele sale au apărut în zone ale semicercului în care nu acţionau până acum - Ardean a trecut inter, Neagu a evoluat centru, iar Beşe s-a ilustrat ca pivot. Surprinzător pentru adversar, acest joc de mişcare permanentă l-a înlocuit pe cel stereotip, în care jucătoarele puteau fi „citite" şi blocate mai uşor.

20 de parade reuşite a avut Talida Tolnai în meciul câştigat de Oltchim cu Buducnost, scor 21-20.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite