S-a ales praful şi de handbalul românesc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiile autohtone au avut un „sezon negru“ în această ediţie a cupelor europene. Ştiinţa Bacău este singura echipă care a atins faza semifinalelor, dar are şanse mici de calificare în finala competiţiei. Cu excepţia ediţiei 2004-2005, când nicio echipă românească nu a trecut de sferturile de finală, acesta este cel mai slab sezon din ultimul deceniu.

Obişnuiţi cu fazele superioare ale cupelor europene în ultimii ani, iubitorii handbalului din România se văd acum nevoiţi să urmărească la TV spectacolul realizat de alţii. În sezoanele trecute ne puteam lăuda chiar cu patru echipe calificate în careul cu aşi al diverselor competiţii europene. Anul acesta, doar Ştiinţa Bacău a mai rămas să spele în Challenge Cup (prezentă în semifinale) din imaginea dezastruoasă lăsată de restul formaţiilor autohtone. Cauzele acestui declin sunt multiple, iar perspectivele pentru anii următori nu sunt prea bune.

Vicecampioanele, distruse de criză

Cu excepţia celor două campioane, Oltchim şi HCM Constanţa, toate celălalte participante în cupele europene din acest sezon au acuzat probleme financiare. O situaţie gravă se înregistrează la UCM Reşiţa (masculin) şi Jolidon Cluj (feminin), vicecampioanele en-titre. Triplii câştigători ai Challenge Cup între 2007 şi 2009, bănăţenii au pierdut 10 jucători în această iarnă şi au fost eliminaţi apoi dramatic în sferturile Cupei Cupelor de macedonenii de la Vardar Skopje (22-28 în tur şi 28-23 în retur).

La feminin, clujencele au început sezonul cu buzunarele goale şi au fost eliminate fără drept de apel din preliminariile Ligii Campionilor, o parte dintre jucătoare ameninţând atunci că nu vor intra pe teren din cauza restanţelor financiare. Vicecampioana României nu mai poate onora contractele de joc, motiv pentru care se vede nevoită să renunţe la cele mai importante componente ale sale. Mihaela Tivadar, Florina Chintoan şi Gabriela Paraschiv, medaliate cu bronz la CE din decembrie 2010, vor părăsi echipa în această vară.

Blazonul nu ţine loc de bani

Steaua şi Dinamo, cele mai galonate formaţii româneşti, nu mai pot emite pretenţii în cupele europene. „Alb-roşii" au fuzionat cu Braşovul la începutul sezonului pentru a mai supravieţui în Liga Naţională, în timp ce Steaua se bazează pe juniorii de la Centrul Olimpic. În acest context sumbru, „militarii"  au disputat în deplasare ambele manşe cu Benfica Lisabona din turul III al Cupei Challenge pentru a nu mai fi nevoiţi să suporte cheltuielile de organizare la partida de pe teren propriu. Rezultatul a fost previzibil, lusitanii impunându-se cu 66-58 la general.

Provincia a lăsat garda jos

Tomis Constanţa şi Dunărea Brăila au furnizat constant în ultimii ani jucătoare către loturile naţionale şi şi-au propus mai mereu obiective îndrăzneţe în cupele europene. Anul acesta, problemele financiare le-au împiedicat însă pe jucătoare să se concentreze exclusiv asupra handbalului. Eliminată în optimile Cupei EHF, Brăila a fost la un moment dat un adevărat butoi cu pulbere, deoarece 11 jucătoare de bază au ameninţat că pleacă dacă nu vor primi restanţele financiare.

La Tomis (eliminată în optimile Cupei Cupelor),  situaţia este şi mai gravă, deoarece Gheorghe Slabu, finanţatorul din ultimii şapte ani, şi-a anunţat retragerea de la echipă la finalul acestui sezon. Deşi a pornit la drum în Cupa EHF cu internaţionalii Marius Novanc şi Dan Savenco în teren şi cu selecţionerul Vasile Stângă pe banca tehnică, Energia Tg. Jiu a eşuat şi ea lamentabil în acest sezon. Toţi au părăsit apoi echipa din cauza problemelor cu banii. Cu o situaţie financiară bună, Oltchim şi HCM Constanţa au abordat acest sezon cu mari speranţe. Probleme au survenit însă din alte cauze.

Haos pe băncile tehnice

„Galacticele" au început sezonul sub comanda ungurului Peter Kovacs, dar acesta a fost schimbat din cauza neînţelegerilor cu jucătoarele. A urmat apoi excentrica Anja Andersen, a cărei mentalitate despre handbal a intrat în conflict cu metodele mioritice.

Nici venirea selecţionerului Radu Voina nu a produs şocul pozitiv pe care sconta conducerea clubului vâlcean şi Oltchim a ratat calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. Mai mult, combinatul chimic ar putea sista finanţarea din sezonul următor, lucru echivalent cu un dezastru. Desele schimbări de antrenori i-au bulversat şi pe „marinari". După decesul lui Zoran Kurteş în mai, HCM Constanţa a fost preluată în august de Ivica Cvetkovici.

În octombrie, sârbul a fost demis din cauza rezultatelor slabe şi înlocuit cu secundul Eden Hairi. Acesta a rezistat doar o lună şi schimbat apoi cu Ion Crăciun. Deznodământul: "marinarii" nu au reuşit să se califice în optimile Ligii Campionilor!

Ştiinţa Bacău este singura echipă românească rămasă în Europa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite