Româniii predau handbal americanilor la Miami!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial în 1990, Cristian Zaharia îi învaţă acum ABC-ul handbalului pe americani. Fost antrenor al naţionalei SUA, el şi-a înfiinţat şi propria echipă, Miami Sharks.

Cum aţi ajuns în SUA? De ce nu aţi rămas în handbalul românesc?
Nu mi s-a propus absolut nimic în România, chiar şi atunci când mi-am exprimat interesul să vin la Dinamo, ca manager general, şi să creez o adevărată echipă profesionistă, bazat pe ce am învăţat de la sportul profesionist din America. Sint încă dispus să vin, dar la cineva care întradevar vrea să aplice ce este cu adevărat profesionism, nu pseudo-profesionismul care este acum.

Când va venit ideea să înfiinţati echipa din Miami?
Echipa din Miami am înfiinţat-o după Jocurile Pan Americane din 2003, când fosta federaţie americană de handbal a decis că nu mai are nevoie de serviciile mele, chair dacă le-am adus medalia de bronz, singura în ultimii 20 de ani. Şi pe aici se practică politica "nu mai îmi place de faţa ta, scăpam de tine". În mai puţin de un an am ajuns apoi să fim locul doi în SUA.



Ce rol aveţi în prezent în handbalul american?
Deocamdată nu sunt implicat la nivelul noii federatii, toţi cei aflaţi acum la putere nici nu ştiu regulile jocului. Politica lor a fost să-i îndepărteze pe cei care ştiu despre sport, eu, Bogdan Pasat de la Houston, Vlad Grama de la Salt Lake City, adică singurii care am lucrat la dezvoltarea sportului printre copii şi în scoli. Am fost antrenorul principal al naţionalei masculine a SUA şi am încercat să propun un proiect de dezvoltare. După Pan Americanele din 2003, planul meu prevedea mărirea numărului de sportivi la 10.000 şi schimbarea de generaţii, lucru care nu a fost pe placul fostei federaţii şi a jucătorilor direct vizaţi, toate astea ducând la îndepărtarea mea de la echipa naţională.

Cum privesc americanii handbalul?
Toţi când vorbesc de handbal confundă cu handbalul american, care înseamnă să te joci la perete şi să loveşti o minge mică cu palma, ca pelota bască, din Spania. Când zici handball olimpic, toţi sunt derutaţi. Numele de handball nu este o explicaţie a sportului cum este în restul lumii, de aceea sunt convins că trebuie găsit un nou nume ca şi soccerul.

Cum vedeţi viitorul acestui sport în SUA?
Imediat când le sunt explicate regulile, toţi sunt înebuniţi, vor să joace non-stop. Momentan am introdus handbalul în Miami Springs, la taberele de vară. Copii de la grupa de 10-11 ani joacă uneori o oră şi jumătate încontinuu şi tot mai vor. Le spun la toţi că handbalul este cel mai american sport care americanii nu îl joacă. Este exact ce le place la americani, să joace cu mâna, în sală, cu contact fizic, să fie spectaculos, şi să se înscrie multe goluri.

A organizat Cupa Ligii Franţei la Miami în 2009
"Eu am fost cel care a propus planul şi a organizat totul. Şi, ca o paranteză, nu a fost numai un meci, au fost semifinalele şi finala Cupei Ligi, plus All Star. Din păcate federaţia americană a făcut tot ce a putut ca să saboteze evenimentul acesta unic deşi era în interesul lor să îl suporte financiar. Bănuiesc că nu vroiau să aibă competiţie. Este mai uşor să distrugi orice, char dacă ei profitau la nivel de marketing şi media", ne-a dezvăluit Cristian Zaharia.

image

Zaharia este căsătorit cu fosta mare înotătoare Noemi Lung, dublă medaliată la JO 1988 (argint la 400 m mixt şi bronz la 200 m mixt) şi fostă recordmenă europeană şi mondială. Soţia patronului de la Miami Sharks este în prezent antrenoare principală la Florida International University. Cei doi au un băiat, Victor, în vârstă de 7 ani.

Cristian Zaharia

Data şi locul naşterii: 8 iulie 1967, Bucureşti
A jucat la Dinamo, Drott Halmstad (Suedia), Ponault Combault (Franta) şi HSV Dusseldorf (Germania)
Campion al României şi al Suediei
Medaliat cu bronz la CM 1990 cu echipa României
Participant la JO 1992 de la Barcelona
A marcat 620 de goluri în 152 de selecţii la naţională
A antrenat naţionala SUA

Portarul este manager la un hotel

Goalkeeperul Bogdan Moisa (27 de ani) este singurul român din echipa lui Cristian Zaharia. Fost jucător în adolescenţă la LPS Oneşti, acesta a ajuns în SUA prin intermediul programului destinat studenţilor "Work and Travel". "Am aflat de echipă printr-un fost coleg care văzuse un reportaj la TV. Eu sunt de patru ani la Miami şi sunt momentan manager la un hotel. Fac handbal doar din plăcere, nu mă pot îmbogăţi din asta (râde). Spre exemplu, echipa campioană abia primeşte vreo 1.000 de dolari. Dacă Chicago ar fi organizat JO din 2016, SUA ar fi dezvoltat probabil şi handbalul, dar aşa totul e condus de o gaşcă de şmecheraşi care îşi văd doar de propriile interese", ne-a povestit Bogdan Moisa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite