Românii reinventează handbalul britanic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioana Angliei la handbal masculin, Great Dane HC, are în componenţă patru imigranţi români: preşedintele clubului, doi jucători şi proaspătul antrenor. Într-o ţară în care handbalul este încă la nivel de amatori, câţiva „urmaşi ai lui Dracula“ îşi sacrifică timpul liber pentru a dezvolta sportul pe semicerc.

Înfiinţat în 1976, Great Dane este cel mai titrat club britanic, având în palmares şase titluri şi şase Cupe ale Angliei. Poate nu întâmplător, perioada de glorie a grupării londoneze concide cu sosirea la echipă a mai multot imigranţi români. Fost jucător la Baia Mare (juniori), Ştiinţa Petroşani şi preşedinte la Minerul Cavnic, Radu Miclăuş a preluat frâiele clubului în 2004.

„Am ajuns aici cu familia şi lucrez la protecţia muncii la metrou. Am căutat pe google o echipă de handbal şi, sala fiind aproape, am decis să mă bag. Mai şi joc ocazional pentru că portarii se găsesc foarte greu", glumeşte veteranul de 47 de ani.

În cadrul echipei mai sunt doi români: Remus Bugariu (fost junior la Bistriţa) şi Aurelian Gug (fost junior la Jimbolia Timişoara). Vedeta echipei este însă un spaniol, Jordi Ferrer Torras, fost participant în Liga Campionilor cu Barcelona. "Tipul lucrează acum în sectorul financiar, iar handbalul este doar un hobby pentru el", ne povesteşte Radu Miclăuş.

Meciul de la Odorhei, apogeul carierei

În 2009, Great Dane a participat în Challenge Cup, acolo unde a dat piept în deplasare şi cu HC Odorheiu Secuiesc. Deşi echipa lor a fost spulberată, scor 21-40, românii de la Great Dane au avut parte de un moment foarte emoţionant.

"Pentru noi a fost ceva special să  ne întoarcem în ţara natală în calitate de sportivi. Publicul a fost minunat, băieţii de a Odorheiu la fel. La final am făcut poze cu toată lumea şi spectatorii ne-au aplaudat în picioare", rememorează cu mândrie Radu.

Din cauza nivelul valoric scăzut, campioana Angliei are dreptul să evolueze doar în Challenge Cup, a patra competiţie ca importanţă de pe "Bătrânul Continent".

Great Dane nu se poate lăuda momentan cu vreo victorie în cupele europene, dar acest lucru este pe deplin explicabil ţinând cont de nivelul valoric scăzut al handbalului din insulă. De atfel, Marea Britanie a obţinut primul ei success pe plan internaţional abia în urmă cu o lună, 33-32 contra Bulgariei într-o partidă din preliminariile Campionatului European din 2011.

Îşi plătesc singuri antrenamentele

Pentru că handbalul este încă la nivel de amatori, jucătorii nu primesc salarii, iar antrenamentele se desfăşoara în funcţie de programul de muncă al jucătorilor.

"Închiriatul sălii pentru două ore costă 100 de lire sterline şi punem mână de la mână să strângem banii necesari. Speram ca apropierea Jocurile Olimpice din 2012 să producă o revoluţie în handbalul englez, dar aceasta se lasă momentan aşteptată", ne dezvăluie Loredan Popa, noul antrenor de la Great Dane.

Un adevărat pioner în handbalul britanic, tehnicianul campioanei Angliei îşi doreşte ca prin performanţele elevilor săi să spele imaginea proastă lăsată de români în Londra.

 "Din păcate, ţiganii care cerea azil politic aici ne-au creat multe probleme. Viaţa nu e uşoară în Anglia, criza îşi face simţită prezenţa. Personal, am o firmă de web desgin şi ajut companiile să facă bani pe internet ", spune Loredan Popa, care îşi doreşte să le vadă pe viu pe Cristina Neagu&Co la Jocurile Olimpice de peste doi ani.

Trei români şi la „duşmani"



Înfiinţată în septembrie 2005, ca o formaţie românească în proporţie de 90%, chiar de către Loredan Popa, vicecampioana Olympia HC mai are acum în componenţă doar trei români: Codrin Hornea, John Coiada şi Dragoş Bucur (foto), ultimul antrenând în paralel şi echipa feminină.

Absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică, Dragoş (33 de ani) a ajuns în Anglia ca un simplu muncitor pe şantier. Deşi nu mai jucase handbal de peste 15 ani, din perioada când era juniori la CSS Moreni, românul a ajuns repede un superstar în handbalul britanic.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite