„România poate face trei victorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speranţele României se leagă în bună măsură de aruncările Cristinei Neagu
Speranţele României se leagă în bună măsură de aruncările Cristinei Neagu

Gheorghe Tadici crede că naţionala are şanse la semifinalele CE. Antrenorul echipei care a cucerit medalia de argint la CM din 2005 spune că „ar fi fost formidabil dacă am fi învins şi Danemarca“.

„Adevărul": România a intrat cu două puncte în Grupa Principală I. Cum vedeţi viitorul naţionalei noastre la această ediţie a Europenelor?

Gheorghe Tadici: Nimic nu este pierdut pentru naţională. Ar fi fost formidabil dacă am fi învins şi Danemarca. Am fi intrat cu patru puncte. Cred însă că putem face trei victorii în grupa principală. Situaţie în care România se va califica în semifinalele competiţiei.

Adversarele care s-au calificat din grupa B şi-au împărţit victoriile între ele. Toate vor intra cu două puncte. Cum analizaţi evoluţiile lor de până acum?

Contra Croaţiei, România a jucat recent, la turneul din Franţa. Şi acel meci s-a câştigat (n.r. - 29-25). Am văzut Muntenegru în disputa cu Croaţia, de sâmbătă, de la această ediţie a Europenelor. Bojana Popovici este o jucătoare valoroasă, însă care rezistă mai greu la competiţiile ce se organizează în sistem turneu. Contra Croaţiei avea, la un moment dat, un procentaj de 6 din 15. A greşit şi multe pase. Rusia, în schimb, este într-un proces de schimb al generaţiilor. Aşa procedează de obicei Trefilov. Se concentrează pe Mondialele care asigură calificarea la Jocurile Olimpice. A lăsat câteva jucătoare acasă. Portarul Inna Suslina este una dintre ele.

Cristina Vărzaru s-a accidentat. Ştiu că a lipsit şi de la câteva competiţii importante când eraţi antrenorul naţionalei.

Vărzaru a făcut parte din echipa care a disputat finala Campionatului Mondial din 2005, de la Sankt Petersburg. A lipsit însă în 2007, precum şi de la Jocurile Olimpice din 2008, fiind accidentată. Ea are probleme la picior, la genunchi. Accidentarea ei a recidivat mereu. A stat chiar şi şase luni în recuperare. Să nu uităm că are şi 31 de ani. A apărut uzura. Ea nu are nicio construcţie foarte robustă. A reuşit în handbal mai mult datorită mentalului. Îmi amintesc că părinţii săi m-au întrebat, când era la junioare, dacă merită să o mai lase la handbal. Şi dacă nu cumva ar fi mai bine să o trimită să dea la medicină.

E capabilă Ada Nechita să suplinească absenţa Cristinei?

Ada este o jucătoare valoroasă, care a acumulat şi experienţă. Cred că are cinci competiţii majore la activ. A fost şi la Mondiale, şi la Olimpiadă. Eu cred că era recomandată să facă parte din lot de la început. Toamna abia trecută a disputat şase meciuri în Liga Campionilor.

Unii spun despre ea că este inconstantă.

În handbal, fiecare joc este altfel. Se remarcă jucătoare diferite. Cu Serbia, de pildă, a apărat foarte bine Tolnai, iar Neagu a fost în vervă. 

Târcă: „Croaţia nu mai are jucătoare exponenţiale"

Fostă componentă a echipei Podravka din Kopriviniţa, câştigătoare a Ligii Campionilor în 1996, antrenoarea Mariana Târcă  (foto) este o bună cunoscătoare a naţionalei Croaţiei, prima adversară a tricolorelor în grupele principale. "În mod normal, dacă vom juca bine, nu se pune problema să nu câştigăm acest meci. Handbalistele din Croaţia sunt, din fire, luptătoare, însă în cazul actualei generaţii valoarea nu e pe măsura dorinţei. Teoretic suntem peste ele, dar pentru a ne impune trebuie să avem atitudine. Una este să declari că vrei şi altceva să o dovedeşti pe teren", a analizat disputa Târcă.

Victoria din meciul cu Serbia (40-28) este socotită de campioana născută în Făgăraş (judeţul Braşov) ca o posibilă descătuşare a naţionalei noastre. "Valoare există. Se ştie acest aspect. Importantă este atitudinea", repetă cea care a bifat aproape 300 de meciuri pentru România şi are în palmares şase participări la Mondiale şi trei la Europene - a ocupat locul 4 la CM din 1993 şi 5 la CE din 1996. "Handbalistele din Croaţia, Muntenegru şi Serbia fac parte din spaţiul
ex-iugoslav despre care se ştie că este unul în care oamenii sunt născuţi pentru sporturile de echipă, cu mingea. Diferenţa este că în ultima ţară apar mereu jucători. Generaţia de acum a Croaţiei nu se mai compară cu aceea din vremea în care eu jucam la Podravka. Nu mai au handbaliste exponenţiale", a concluzionat Mariana Târcă.

s

Ada Nechita îi ia locul în lot Cristinei Vărzaru



România a reuşit sâmbătă seară, la Aalborg, să fie prima dintre echipele participante la această ediţie a CE care înscrie 40 de goluri într-un meci. Bucuria victoriei cu Serbia, dublată de calificarea în Grupa Principală I, a fost umbrită de accidentarea Cristinei Vărzaru, produsă în prima repriză. Cum căpitanul naţionalei a suferit o ruptură musculară în zona tendonului gleznei, ea a devenit indisponibilă pentru tot restul competiţiei. Din acest motiv, antrenorul Radu Voina a chemat-o de acasă pe Ada Nechita, care a participat la toate etapele pregătirii de până acum, însă nu fusese inclusă în lotul deplasat în Danemarca. Jucătoarea Oltchimului era aşteptată să sosească aseară, la Herning, oraşul care va găzdui meciurile Grupei Principale I. Ziua de ieri a fost liberă doar pe hârtie pentru tricolore, ele antrenându-se după amiază.

Prezentarea adversarelor din Grupa principală I

CROAŢIA
A apărut după dezmembrarea RSF Iugoslavia şi declararea independenţei ţării din vestul Balcanilor.
Nu a urcat niciodată pe podium la Campionatul European. Are următoarele clasări: locul 5 în 1994, 6 în 1996, 7 în 2006 şi 13 în 2004.
Nu a obţinut nicio medalie la Campionatul Mondial: locul 5 în 1997, 9 în 2007, 10 în 1995, 11 în 2005 şi 14 în 2003.
Palmaresul României în faţa Croaţiei: 17 meciuri disputate, 13 victorii şi 4 înfrângeri. Golaveraj: 492-409.
MUNTENEGRU
Handbalistele din fosta Republică Iugoslavă au evoluat până de curând pentru naţionala Serbiei şi Muntenegru.
Nu a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice din 2008.
La CM a ratat calificarea la ediţia din 2007, iar în 2009 a fost eliminată din Play-off-ul preliminariilor zona Europa.
La ediţia CE din 2008 a fost eliminată în al doilea tur calificativ, de Croaţia (40-35 şi 23-31).
România a disputat un singur meci cu Muntenegru, câştigând cu 28-24.
RUSIA
A moştenit palmaresul URSS.
A cucerit titlul mondial în 1982, 1986, 1990, 2001, 2005, 2007 şi 2009. A fost finalistă în 1975 şi 1978.
La CE a disputat finala în 2006, ocupând locul 3 în 2000 şi 2008.
În turneul olimpic are următoarele clasări: locul I în 1976 şi 1980, locul 2 în 2008, locul 3 în 1988.
Palmaresul României cu Rusia: 13 victorii şi un egal în 23 de meciuri disputate (66 de partide cu URSS, 26 de succese şi 9 egaluri).

Cristina Neagu, în topuri

- Într-un clasament general întocmit după numărul golurilor marcate în cele trei meciuri din grupe, Cristina Neagu ocupă locul 4, cu 19 reuşite din 36 de aruncări (procentaj 53%). Primele două poziţii sunt ocupate de reprezentante ale echipelor cu care va juca România: Kristina Franici (Croaţia) - 21 de goluri şi Bojana Popovici (Muntenegru) - 20. Neagu e prima la pasele de gol (23).
- Talida Tolnai se dovedeşte o specialistă a aruncărilor de la şapte metri apărate. Ea a avut trei intervenţii salvatoare din cinci posibile.
- Campioană mondială în 1993, finalistă la CE în 1994, Germania a părăsit competiţia după ce a cedat cu 23-33 în faţa Ucrainei, în ultimul meci din faza I! Interesant e că ex-sovieticele îşi cumpăraseră deja bilete de avion pentru a se întoarce acasă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite