VIDEO Radu Voina, selecţionerul naţionalei de handbal: „Avem doar 15 jucătoare de top“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent în redacţia „Adevărul“, antrenorul a explicat că are o mare problemă de selecţie şi a subliniat că, tocmai de aceea, bronzul de la Europene reprezintă un succes. Voina este mândru că naţionala noastră de handbal s-a strecurat printre forţele din Scandinavia.

„Adevărul": Cum vă simţiţi după acest succes important?

Radu Voina: Sper ca fetele şi cu mine să le mai fi descreţit puţin frunţile oamenilor şi să le fi adus un licăr de speranţă în acest final de an, plin de greutăţi. Chiar dacă pentru unii cârcotaşi acest bronz nu înseamnă mare lucru, pentru mine este un imens motiv de mândrie.

Se putea obţine şi mai mult?

E greu de estimat în contextul în care am avut multe probleme cu accidentările. Probabil, Dumnezeu a zis că asta e valoarea noastră momentan. E totuşi o onoare ca o ţară mică, dintr-un colţ al Europei, să se fi strecurat printre patru forţe din Scandinavia.

Cum vedeţi viitorul handbalul românesc după acestă medalie?

Îmi doresc ca acest rezultat să fie un motiv suficient pentru veterane să mai continue cel puţin un an, iar pentru cele tinere un imbold în plus ca pe viitor să obţinem medalii mai strălucitoare. Din păcate, trebuie să înţelegem că jucătoarele sunt şi ele tot oameni şi trebuie să se gândească şi la viaţa lor personală.

Vă gândiţi la o reconstrucţie a lotului?

În mod clar, trebuie aduse câteva jucătoare tinere, problema e să avem pe cine. În România există conform statisticilor în jur de 5.800 de jucători de handbal, băieţi şi fete. Eu cred însă că au fost trecuţi din greşeală unii decedaţi, ba chiar şi eu! Oricum, numărul este foarte mic. Spre exemplu, Franţa a anunţat oficial că are 420.000 de handbaliste legitimate. Deci, avem o mare problemă cu aria de selecţie.

Cum veţi aborda selecţia până la Olimpiada din 2012?

Din păcate, noi ne putem baza doar pe 280 de jucătoare, dar acest număr e pur teoretic pentru că, în opinia mea, avem doar maxim 15 handbaliste care pot face faţă cerinţelor la nivel înalt. Din acest motiv, orice accidentare sau retragere e o pierde imensă.

De sărbători, tot pe drumuri?

Nu plec nicăieri, sunt sătul de drumuri. Tot ce-mi doresc e să fiu acasă alături de cei dragi şi să mă joc cu nepoţelele mele: Ioana şi Maria. Ele sunt ca doi îngeraşi pentru mine şi simpla lor prezenţă mă determină şi pe mine să fiu un om mai bun.

"În România există conform statisticilor în jur de 5.800 de jucători de handbal, băieţi şi fete. Eu cred însă că au fost trecuţi din greşeală şi unii decedaţi, ba chiar şi eu!"
Radu Voina selecţioner România

Sunat de Băsescu înainte de meci

Voina a infirmat zvonurile conform cărora naţionala feminină a refuzat să fie decorată de Traian Băsescu.

„Am aflat cu stupoare la sosirea în ţară că au apărut nişte declaraţii ale mele că m-aş opune ca fetele să fie primite la Cotroceni. E o mojicie, nu mi-aş permite niciodată aşa ceva. Dacă preşedintele ţări vrea să le decoreze pe fete, ar fi un lucru onorant şi am răspunde afirmativ invitaţiei. În plus, chiar am fost sunat personal înainte de finala mică de domnul Băsescu pentru a le transmite un mesaj de încurajare fetelor!".

Vedeţi şi:

Antrenorul naţionalei de handbal, Radu Voina, în exclusivitate la Special adevarul.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite