Portarul Oltchimului a început handbalul pe postul de inter!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paula Ungureanu a fost cel mai bun om al echipei în partida contra danezelor de la Viborg, salvându-şi echipa de la dezastru. Sportiva de 30 de ani, care a debutat în sportul pe semicerc la zece ani şi a petrecut aproape un deceniu la CS Dinamo Braşov şi la Rulmentul Braşov.

Ea a cunoscut consacrarea la Deva şi faima la Oltchim. Chiar dacă vâlcencele au pierdut la şapte goluri diferenţă în faţa formaţiei Viborg (Danemarca), în manşa tur a finalei Ligii Campionilor, totuşi paradele Paulei Ungureanu - „îngerul păzitor" al porţii campioanei României - au scăpat echipa sa de la o ruşine şi mai mare. Desemnată în acest meci cea mai bună jucătoare a formaţiei vâlcene, Paula a fost descoperită, în urmă cu aproximativ două decenii, de antrenoarea Lena Brebeanu şi a făcut parte dintr-o generaţie foarte talentată, care a avut în palmares şi un titlu de vicecampioană naţională la juniori.

După şase sezoane petrecute la Dinamo Braşov, Paula (Rădulescu pe atunci - n.r.) a fost transferată la Rulmentul Braşov în 1998, acolo unde îi avea ca antrenori pe actualul oficial al Federaţiei Române de Handbal (FRH), Remus Drăgănescu, şi pe Mircea Bucă. „La 18 ani şi-a câştigat practic primii bani din handbal, atunci când a semnat un contract de profesionistă cu Rulmentul. Era o portăriţă cu reale calităţi, dar nu ieşea cu ceva anume în evidenţă. Era o fată liniştită, cuminte şi serioasă, care muncea enorm la antrenamente. Asta şi datorită faptului că nu era titulară în poarta Rulmentului", a precizat antrenorul care a pregătit-o pe Paula Ungureanu la Rulmentul, Mircea Bucă.

A ratat prima deplasare internaţională

„Paula nu provenea dintr-o familie înstărită din punct de vedere material, astfel că am convins-o repede să semneze cu Rulmentul. Îmi aduc aminte că era foarte fericită când şi-a luat primii bani de la echipă. În al doilea an de contract nu i-am mai pus nimic la bani şi a fost dezamăgită, de aceea a şi plecat la Deva, acolo unde a cunoscut adevărata consacrare", a rememorat Mircea Bucă. Totodată, în primul an la Rulmentul, momentul debutului pe plan internaţional a fost complet ratat pentru Paula. Din cauza unor probleme cu paşaportul, aceasta nu a mai făcut deplasarea la un meci în Italia.

Cu doi ani mai mică decât Paula, dar colegă de generaţie cu aceasta, handbalista care a trecut pe la Dinamo Braşov şi Rulmentul, Andra Andrei, a evoluat alături de portăriţa Oltchimului opt sezoane. „Paula era o fată de treabă, muncitoare şi extrem de devotată în tot ceea ce făcea. Şi-a dorit foarte mult să devină o sportivă cunoscută şi iată că şi-a îndeplinit visul. Când era la junioare la Dinamo, tot timpul îmi spunea că vrea foarte mult să ajungă faimoasă şi să fie aplaudată de public. Aceasta era cea mai mare dorinţă a ei", a precizat Andra.
Chiar dacă prin paradele ei de senzaţie a dus Oltchimul până în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, Paula nu şi-a dorit în debutul carierei să devină portar.

Crede în Dumnezeu

„Întrucât era foarte slabă, Paulei îi era frică să stea în poartă să nu fie lovită şi a evoluat câteva luni ca inter. Însă, antrenoarea de atunci, Lena Brăbeanu, a insistat ca ea să intre în poartă şi a fost nevoită să se resemneze", îşi aminteşte fosta colegă a Paulei.

„Sunt sigură că Paula a ajuns atât de departe şi datorită faptului că era foarte credincioasă şi credea foarte tare în Dumnezeu. Mergea la biserică înaintea unor meciuri importante şi se ruga de fiecare dată înainte de a intra pe teren. Totodată, tot timpul avea la ea câte o cruciuliţă sau o iconiţă şi avea încredere că Dumnezeu o va ajuta indiferent de problemele pe care le avea", a mărturisit fosta colegă a Paulei Ungureanu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite