Oltchim, în careul cu aşi al Europei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După calificarea în semifinale, Radu Voina ţinteşte către trofeul Ligii Campionilor
După calificarea în semifinale, Radu Voina ţinteşte către trofeul Ligii Campionilor

 „Galacticele“ s-au calificat pentru al doilea sezon consecutiv în semifinalele Ligii Campionilor. Campioana României are şanse mari să termine grupa pe primul loc şi să joace în faza următoare cu Larvik (Norvegia) sau ETO Györ (Ungaria).

Prin rezultatul de la Volgograd, scor 32-32, Oltchim şi-a asigurat calificarea în semifinalele Ligii Campionilor (7 puncte), ultimele două partide din grupa a II-a urmând a decide dacă va încheia pe primul sau al doilea loc calificant. Cu doar trei puncte acumulate, Dinamo Volgograd nu mai poate încurca Oltchim, chiar dacă obţine două victorii în ultimele partide, în timp ce Hypo Viena nu mai intră în calculele semifinalelor, având două puncte după patru partide.

Györ, un adversar de tradiţie

Finalista ediţiei trecute, formaţia maghiară ETO Györ, a urcat pe primul loc în grupa I după victoria contra norvegiencelor de la Larvik, scor 27-23. Cele mai bune jucătoare la gazde au fost conducătoarea de joc a naţionalei României, Aurelia Brădeanu (marcatoare a patru goluri din 7 metri) şi Simona Spiridon (5 goluri), jucătoare română care reprezintă actualmente Austria.

Deşi se află momentan pe primul loc, Györ nu este calificată matematic în semifinale şi ar putea termina pe locul secund în grupă dacă va pierde duelul de săptămâna viitoare de la Krim Ljubljana la mai mult de două goluri (25-23 pentru Györ în meciul tur). Dacă va încheia grupa pe locul secund, unguroaicele vor da din nou piept cu Oltchim. Ar fi a şaptea confruntare directă din ultimele două sezoane (26-22 şi 22-26 în sezonul 2009-2010; 28-26 şi 28-30 în sezonul 2008-2009 şi 30-27 şi 27-32 în sezonul 2007-2008 al Ligii Campionilor).

Györ nu se poate baza momentan pe serviciile vedetei Anita Görbicz, cea mai bună handbalistă din lume în 2005, fiind în continuare accidentată.

Larvik este spaima româncelor

Având în componenţă mai multe campioane europene şi olimpice en titre cu naţionala Norvegiei, Larvik se anunţă un potenţial pericol pentru Oltchim în semifinale. Scandinavele au doar trei jucătoare străine în lot: rusoaica Olga Medvedeva, daneza Lene Rantala (portar) şi Raphaelle Tervel, căpitanul naţionalei Franţei, transferată în urmă cu doar două luni.

Larvik este un nume important în handbalul european. În sezonul trecut, norvegiencele au jucat finala Cupei Cupelor, competiţie pe care au câştigat-o în 2005 şi 2008. În palmaresul nordicelor mai figurează o finală a Cupei EHF în 1996 şi două semifinale în Liga Campionilor în 2002 şi 2004.

În sezonul trecut, Larvik a trecut în sferturile Cupei Cupelor de Oţelul Galaţi (28-22 în deplasare şi 26-22 acasă). În urmă cu doi ani, campioana Norvegiei a câştigat trofeul Cupei Cupelor după o finală cu Rulmentul Braşov (25-19 în deplasare şi 25-21 acasă), echipă la care evoluau atunci „galacticele" Cristina Neagu şi Patricia Vizitiu.

Radu Voina: „Fetele sunt conştiente de propria valoare!"

„Adevărul Sporturi": Sunteţi încă euforic după calificarea în semifinale?

Radu Voina: Nu sunt eu omul care să se entuziasmeze aşa uşor. Sunt doar bucuros că ne-am realizat obiectivul şi chiar după patru meciuri, lucru pe care foarte puţini îl anticipau.

Cum aţi caracteriza evoluţia elevelor dumneavoastră la Volgograd?

Au fost momente foarte bune de joc. Fetele au evoluat constant la un nivel ridicat, ceea ce este foarte dificil şi merită toare felicitările. Să nu uităm ce a păţit Viborg la Viena. Toată lumea s-a grăbit să afirme că vor câştiga lejer trofeul anul acesta, dar uite că nu e tocmai aşa.

Faţă de alte partide, Oltchim nu a mai picat psihic în momentul în care a fost condusă.

Am revenit mereu pe tabelă pentru că fetele sunt deja conştiente de propria valoare şi de potenţialul lor ca un grup unit. Suntem pe val acum şi sper să plutim şi pe cel de al doilea val!....

Ce adversar preferaţi în faza semifinalelor?

Nu ştiu şi sincer nici nu mă interesează cu cine jucăm în semifinale. Nu îmi fac niciodată astfel de calcule pentru că rişti uneori să primeşti o palmă atunci când te crezi prea tare.

După acest succes, simţiţi nevoie să le transmiteţi ceva celor care v-au criticat?

Să fie clar, eu nu m-am certat cu nimeni. E mult spus şi că am fost criticat de suporteri pentru că i-aş jigni astfel pe unii. Au fost doar nişte neînţelegeri cu nişte "opozanţi" din galerie. Suporterii adevăraţi au fost mereu alături de noi.

Din cauza dimensiunii reduse a sălii din Vâlcea, Oltchim nu va putea juca cu trofeul pe masă acasă.

Asta este, normal ar fi să jucăm în faţa propriilor suporteri, dar nu te poţi pune cu regulamentul. Sunt totuşi convins că, dacă vom ajunge în finala competiţiei, sala va fi arhiplină şi vom avea parte de un public fanatic.

Clasament grupa I

1. ETO Györ 4 3 0 1 103 - 96 6 p
2. Larvik 4 3 0 1 109 - 105 6 p
3. Krim Mercator 3 1 0 2 85 - 85 2 p
4. Leipzig 3 0 0 3 67 - 78 0 p

Partida Leipzig-Krim s-a jucat după închiderea ediţiei.Au mai rămas de jucat: Larvik-Leipzig şi Krim- Györ (13 martie); Larvik-Krim (20 martie) şi Györ-Leipzig (21 martie)

Clasament grupa II

1. Oltchim 4 3 1 0 120 - 108 7 p
2. Viborg 4 2 0 2 122 - 117 4 p
3. HC Dinamo 4 1 1 2 112 - 113 3 p
4. Hypo Viena 4 1 0 3 108 - 124 0 p

Au mai rămas de jucat: Viborg-HC Dinamo (13 martie), Oltchim-Hypo Viena (14 martie); Hypo Viena-HC Dinamo(19 martie) şiViborg-Oltchim(20 martie)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite