Obiectivul României: „Să murim frumos!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România debutează azi la Mondialul de handbal împotriva unei superputeri, Croaţia. Rareş Jurcă spune că şi un eşec la limită ar fi bun. Fost jucător la RK Zagreb, Rareş Jurcă crede că România nu trebuie să se menajeze deloc în meciul de debut contra vicecampioanei mondiale en-titre.

În urmă cu patru sezoane, Rareş Jurcă (27 de ani) evolua pentru RK Zagreb, cel mai titrat club din Croaţia. Calificarea în semifinalele Cupei Cupelor şi evoluţiile sale foarte bune l-au făcut pe Jurcă unul dintre cei mai iubiţi jucători de către fanaticii suporteri croaţi.

Diseară, el se va înfrunta cu mulţi dintre foştii săi colegi şi adversari din campionatul Croaţiei. Deşi se declară conştient de decalajul valoric dintre cele două naţionale, Jurcă nu concepe ca tricolorii să se predea prea uşor în faţa ex-iugoslavilor.

"Au o echipă foarte puternică şi experimentată. Trebuie să uităm dezastrul de la ultimul meci cu ei şi să nu-l luăm ca etalon deoarece aici e un Campionat Mondial. Nu ne gândim deloc s-o lăsăm mai moale contra lor ca să ne concentrăm apoi pe celelalte meciuri teoretic mai uşoare. Trebuie să murim frumos contra Croaţiei! Suntem o echipă tânără, avem tot viitorul în faţă şi putem doar învăţa din astfel de partide", spune Jurcă, actual jucător în Elveţia.

În doar un an petrecut la RK Zagreb, Jurcă a învăţat limba croată şi speră să poate deconspira mai uşor astfel secretele adversarilor.

"M-am simţit bine acolo, dovadă că unii dintre foştii colegi m-au chemat la nunta lor", spune zâmbind Rareş. Interul dreapta al României este un înfocat colecţionar de tricouri. El deţine deja câteva exemplare din tabăra adversă, cel mai valoros fiind cel al centrului Domagoj Duvnjak (Hamburg). Jurcă a pus însă ochii şi pe tricoul lui Ivano Balici, cel mai bun handbalist al lumii în 2003 şi 2006. "Vreau ca după finalul carierei să-mi fac un pub cu profil sportiv şi să pun pe pereţi tricourile unor mari jucători", ne-a dezvăluit Jurcă.

De ce o victorie contra Croaţiei ar fi o minune...

-Casele de pariuri ne consideră ousideri, oferind o cotă de 10/1 pentru un succes al tricolorilor
-Am pierdut ultimul meci direct la 12 goluri diferenţă (28 octombrie 2010, preliminarii CE 2012, scor 22-34)
-N-am reuşit niciodată în istorie să batem Croaţia (şapte confruntări până acum)
-Croaţia este dublă campioană olimpică şi este vicecampioana mondială şi europeană en-titre
-Ivano Balic, conducătorul lor de joc, este cel mai bine plătit handbalist din lume (400.000 de euro pe an).

Plusuri

-Vasile Stângă se poate baza pe trei jucători de peste 2 metri: Alexandru Stamate (2,08 metri), Ionuţ Ciobanu (2,02 metri) şi Iulian Stamate (2,01 metri).
-Extremele au o viteză foarte bună şi pot surprinde adversarii pe contraatacuri rapide.
-Portarul Mihai Popescu traversează cel mai bun sezon al carierei.
-Avem trei pivoţi valoroşi şi foarte puternici: Novanc, Stamate şi Savenco. Putem juca astfel cu doi pivoţi simultan.
-Cei cinci stângaci din lot - Georgescu, Ghionea, Jurcă, Csepreghi şi Sadoveac - sunt polivalenţi, putând evolua pe două posturi.
-Majoritatea jucătorilor sunt de vârste apropiate, se cunosc de la loturile de juniori şi sunt prieteni buni şi în afara terenului de handbal.

Minusuri

-Jurcă este singurul jucător care evoluează în străinătate, la Schauffhausen (Elveţia). Prin comparaţie, Croaţia, Danemarca şi Serbia au mulţi handbalişti în Bundesliga.
-Doar patru jucători din lot (Popescu, Jurcă, Ghionea şi Georgescu) au mai participat la un turneu final de Campionat Mondial.
-Facem greu tranziţia de la defensivă la ofensivă, deoarece majoritatea celor folosiţi în apărare sunt greoi şi fără o tehnică deosebită.
-Nu avem foarte mulţi suporteri. La meciul cu Danemarca vor fi în tribune 10.000 de danezi, iar sârbii au, de asemenea, o comunitate mult mai numeroasă.
-Cu excepţia lui Jurcă, niciunul dintre interi nu poate ameninţa serios poarta adversă cu aruncările de la mare distanţă.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite