O româncă, dorită în naţionala Spaniei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampioană mondială cu naţionala României în 2005, Oana Şoit este curtată insistent de viitoarea adversară a tricolorelor la turneul final al Campionatului European de handbal feminin. După un deceniu petrecut în Spania, clujeanca ar putea călca pe urmele portăriţei Mihaela Ciobanu şi să joace pentru reprezentativa iberică.

Naţionala de handbal feminin a României va juca într-o grupă infernală la Europenele din decembrie, alături de Serbia, Danemarca (triplă campioană olimpică) şi Spania (vicecampioana europeană en-titre).

„Tricolorele" vor debuta la turneul final din Danemarca şi Norvegia chiar împotriva reprezentativei iberice, cea care ne-a barat drumul spre semifinale la ultimul Campionat Mondial, administrându-ne în grupe o înfrângere dramatică în ultima secundă de joc, scor 25-26.

Aflată de un deceniu în Spania, vicecampioana mondială Oana Şoit (29 de ani) va trăi la cote maxime acest meci, mai ales că prestaţiile ei excelente de la Elda Prestigio i-au determinat pe spanioli să o curteze insistent.

"Cei din federaţia spaniolă mi-au spus foarte clar că mă doresc cât mai repede, restul depinde de mine. Am jucat totuşi prea mult timp pentru România şi mi-ar fi puţin dificil pe plan sentimental să evoluez pentru altă naţională, dar nimic nu este exclus şi e o variantă pe care o iau în calcul. Inima mea simte încă româneşte, dar trebuie să recunoaştem că, momentan, la nivel de naţională, Spania este peste noi deoarece luptă la fel din minutul zero până la final", afirmă Şoit, care s-a transferat recent la Itxaco şi va evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor.

„Dracula, Hagi şi Popescu sunt imaginea noastră!"

Ajunsă în Spania după un Campionat Mondial Universitar, Oana s-a îndrăgostit efectiv de „Ţara Coridelor". Clujeanca vrea să îşi cumpere o casă în Elda, un micuţ orăşel cunoscut pentru industria producătoare de încălţăminte.

„Comparativ cu salariul, viaţa de aici este uşoară. Nu există cantonamente şi fiecare se duce unde vrea în timpul liber. Personal, îmi place să merg la plajă la Alicante, care este la doar 20 de minute distanţă de mers cu maşina. Chiar dacă ţiganii ne crează o imagine proastă, noi, sportivii, suntem bine văzuţi deoarece toată lumea a auzit de Hagi sau Gică Popescu. Fiind din Transilvania, mulţi mă întreabă şi de Dracula", afirmă Şoit (fostă Chirilă)‚ care este căsătorită cu un profesor de sport.

Mihaela Ciobanu, un caz similar

Situaţia Oanei Şoit nu este singulară în handbalul autohton. Fostă câştigătoare a Cupei IHF în 1993 cu Rapid, portăriţa Mihaela Ciobanu a emigrat ulterior în Spania.

După un deceniu petrecut acolo, românca a primit cetăţenia spaniolă cu doar două săptămâni înainte de Europenele din 2008 şi a contribuit la câştigarea medaliei de argint. „Miki" a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale ibericelor şi la Mondialul din China, reuşind un meci de excepţie chiar contra României.

Oana Şoit a evoluat ultima dată pentru România la 13 iunie 2009 contra Belarusului şi ar putea reprezenta Spania începând cu vara viitoare (regulamentul IHF prevede o pauză de doi ani) dacă nu va mai fi selecţionată sub tricolor.

"Am jucat prea mult timp pentru România şi mi-ar fi puţin dificil pe plan sentimental să evoluez pentru altă naţională, dar nimic nu este exclus."
Oana Şoit
handbalistă


Lucruri inedite despre Oana:

Băutura preferată:Sangria

Mâncarea preferată: Paella valenciană (orez cu pui şi carne de iepure)

Are afaceri cu terenuri în România

Practică bodybalance, o combinaţie de yoga, taebo şi pilates

A pozat goală în 2007 alături de colege pentru a strânge bani pentru club

Adoră să meargă la Ibiza (Spania)

Carte de vizită:

Data şi locul naşterii: 3 mai 1981, Cluj-Napoca

A marcat 82 de goluri în ultimul sezon al Cupei EHF

Are 48 selecţii şi 47 goluri la prima reprezentativă

A înscris 353 goluri pentru toate loturile naţionale

Campioană europeană de tineret în 2000

Vicecampioană mondială cu România în 2005

Finalistă a Cupei EHF în 2010 cu Elda Prestigio

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite