Nu avem echipă de Europene!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala României de handbal masculin ratează pentru a şaptea oară consecutiv participarea la CE. Elevii lui Aihan Omer au pierdut şi ultima şansă de calificare la competiţia continentală de anul viitor din Austria din cauza unor calcule eronate.

Ultimul meci al naţionalei României de handbal masculin din preliminariile Campionatului European 2010, din Austria, care a avut ca miză calificarea la turneul continental, a fost pierdut de „tricolori” în faţa Poloniei la scor mare, 34-22.  Pentru a şaptea oară consecutiv vom vedea competiţia continentală din faţa televizorului.

Chiar dacă în tur elevii lui Aihan Omer s-au impus în faţa polonezilor (33-29), la sfârşitul săptămânii trecute, lucrurile au stat cu totul altfel. Cele două echipe şi-au schimbat aproape complet jucătorii. În timp ce Polonia, medaliată cu bronz la ultimile Campionate Mondiale, a cooptat în echipă jucători experimentaţi, România a introdus în teren tineretul.

„Nu avem echipă de Europene! Nu anul acesta”, a declarat Vasile Stângă, fost campion mondial la handbal, actual antrenor la echipa Pandurii Tg. Jiu.

Şi asta doar din cauza unor greşeli de calcul luate imediat după încheierea turului de calificări, în 2008. Atunci lotul masculin a câştigat două partide, fiind învinşi în tot atâtea meciuri.

„Crezând că nu mai au nicio şansă de calificare înaintea meciului cu Suedia, din retur, oficialii au convenit ca măcar să facă un lucru bun la lot şi să-l întinerească, lăsând pe din afară pe jucătorii experimentaţi. Însă surpriza a venit de la scorul cu scandinavii, unde jucătorii noştri au făcut egal. Aşa cred că s-a întâmplat”, a mai spus Vasile Stângă.

Orgoliile, mai presus de naţională

Reanalizând situaţia după egal şi după victoria cu Turcia din următorul meci, s-a ajuns la concluzia că ar mai fi o şansă dacă înving Polonia.

„Răniţi în orgoliu că au fost excluşi din lot, bineînţeles că jucătorii cu experienţă nu au mai venit când au fost chemaţi înapoi şi astfel s-au trezit că trebuie să joace calificarea cu entuziasmul unor handbalişti tineri”, a adăugat Stângă. Însă exuberanţa vârstei mai mici nu a putut ţine piept „tunurilor” experienţei de joc a campionilor. 

Parcursul naţionalei de handbal masculin a României în calificări la Euro 2010:

Turcia -  România  29 - 35
România – Polonia 33 - 29
Muntenegru - România  35 - 33  
România - Suedia  29 - 36
România - Muntenegru  27 - 28
Suedia - România 26 - 26
România  - Turcia  37 - 30
Polonia - România  34 - 22 

13 ani au trecut de când naţionala română de handbal masculin nu a mai participat la Campionatele Europene.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite