România pierde cu Danemarca după opt ani! Radu Voina: ”Danezele s-au adaptat la arbitraj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România pierde pentru prima oară cu Danemarca după opt ani, scor final 22-25 în al doilea meci de la Campionatul European. Tricolorele trebuie să învingă Serbia pentru a obține calificarea în grupele principale.

Vezi ultima declarație a lui Radu Voina: ”Meciul cu Danemarca trebuie uitat”

Citiţi şi:

Handbalul românesc: Lungul drum către legendă

UPDATE 23.50: Radu Voina: ”Danezele s-au adaptat la arbitraj”
”Felicit echipa adversă pentru stilul de joc și pentru faptul că a știut să se adapteze la arbitraj. Vom încerca să schimbăm lucrurile care au mers mai puțin în meciul de astăzi, în special faptul că am ratat nepermis de mult”, a declarat Radu Voina la conferința de presă de la finalul partidei.

UPDATE 23.45: Danemarca în extaz: ”Am învins spiritul rău din Balcani”
Presa daneză a căutat epitete care mai de care mai elogioase la adresa naționalei de handbal, care a învins România după opt ani. ”Febra handbalului a cuprins întreaga țară înaintea meciului cu România iar lumea a avut pentru ce se bucura. După 60 de minute intense, fetele în alb și roșu erau în extaz și părăseau terenul cu capul sus după primul rezultat pozitiv în ultimii opt ani cu spiritul rău din Balcani”, a scris site-ul televiziunii daneze TV 2.

image

Cristina Neagu primește premiul de consolare pentru cea mai bună jucătoare a meciului din tabăra tricoloră. Neagu a încheiat meciul cu 8 goluri pentru naționala noastră, ca mai bună marcatoare. Cele 12 minute fără gol de la mijlocul reprizei a doua au fost decisive. Danemarca a marcat atunci opt goluri consecutive pentru a transforma un deficit de două goluri, într-un avantaj de șase goluri.

Danemarca a fost împinsă de la spate de un public fenomenal, încurajat de crainicul arenei care au pus o presiune permanentă asupra tricolorelor. Gazdele au beneficiat și de câteva decizii favorabile din partea arbitrelor din Franța.

Vezi aici filmul meciului:

Min 60 22-25 Șapte metri ratat în ultima secundă pentru România. Geiger a tras în portar.

Min 60 22-25 Time-out Danemarca. Momentele cheie de la mijlocul reprizei a doua și-au spus cuvântul asupra rezultatului final.

Min 59 22-25 Moller faultează din postură de ultim apărător și nu se dă eliminare. Arbitrele din Franța fac spectacol. Greșim însă pasa în atac și danezele a mingea. Nu mai avem nicio șansă. Trebuie să înscriem însă pentru că orice gol contează.

Min 59 22-25 Tivadar s-a accidentat în apărare dar își revine. Un contact dur cu Jorgensen.

Min 58 22-25 Danemarca ratează dar ne grăbim pe un atac rapid și Elisei ratează după a recepționat cu greu o pasă pe extremă.

Min 58 22-25 GOOOL România. Geiger de la distanță, excelent peste blocaj.

Min 57 21-25 Jorgensen rupe plasa de la distanță. Ținută de tricou Stanca. Nu se dă eliminare. De necrezut!!! Danezele fragmentează jocul, faultează dur. Radu Voina primește cartonaș galben pentru prosteste.

Min 56 21-24 Elisei faultată, a căzut tare Elisei dar se ridică în picioare. Nu se acordă fault, incredibil!!!

Min 55 21-24 Meiroșu a ratat o aruncare de la șold. Ratează danezele care nu au primit nicio amenințare de prepasiv în această repriză a doua.

Min 54 21-24 GOOOOL ROMÂNIAAAAA. Elisei de pe extremă. Încă trei goluri diferență.

Min 53 20-24 Thorgaard trage direct în fața Talidei Tolnai de la șapte metri. INCREDIBIL! Aruncare periculoasă și daneza putea fi pepepsită. Tolnai APĂRĂĂĂ.

Min 53 20-24 Gol Geiger de la șapte metri. HAI ROMÂNIAAAA!

Min 52 19-24 Două minute eliminare pentru Vărzaru și gol Moller de la șapte metri după ce arbitrele au acordat inexplicabil mingea danezelor pe atacul româncelor. Tricolorele au fost surprinse pe contraatac, iar Norgaard a amplificat căderea pentru a forța eliminarea lui Vărzaru.

Min 49 19-23 România se apără, România marchează. STANCA de pe semicerc.  Încercăm revenirea. Publicul fluieră la fiecare atac al tricolorelor. 

Min 47 18-23 GOOOOOOL ROMÂNIAAA. NEAGU după 12 minute de secetă. Dar primisem din nou gol pe contraatac. 

Min 46 17-22 Skov marchează din nou. Abia acum Radu Voina cere time-out. După șapte goluri consecutive primite de România. Danezele ne-au predat o lecție de defensivă, deși nu e cunoscută ca o formație care excelează în apărare.

Min 45 17-21 Jorgensen a avut spațiu și a finalizat. Incredibil, tricolorele sunt la pământ în aceste momente. Lipsă de soluții ofensive. Ratări și pase greșite. Parcă nimic nu ne mai iese. Nici Neagu nu mai marchează.

Min 44 17-20 Geiger greșește și le dă mingea în mână danezelor după o altă intervenție magistrală a Paulei. Dar nu mai are ce face la acțiunea lui Norgaard. România a primit cinci goluri consecutiv. Incredibil.

Min 42 17-19 E haos pe teren, Han ratează, e depășită de presiunea meciului și România pierde o minge ușoară pe contraatac. Ungureanu face minuni în poartă, dar Danemarca primește o aruncare de la șapte metri. Sunt momente în care Danemarca este purtată pe val de public.

Min 40 17-18 Vărzaru ratează de la 7 metri după ce Stanca a obținut lovitura. Danemarca trece din nou în avantaj! Presiunea publicului este imensă iar un crainic al arenei urla în microfon creând o atmosferă din ce în ce mai ostilă.

Min 39 17-17 Han a ratat de pe extremă și primim gol de la Kviesgaard. Geiger a ratat dar Ungureanu închide poarta. Paula face o repriză fabuloasă!

Min 37 17-16 Paula Ungureanu are două intervenții de excepție, dar pe un contraatac nu mai are ce face, Norgaard înscrie. România a ratat două șanse de a se distanța.

Min 36 17-15 NEAGUUUU E MAGNIFICAAAA! De una singură trage echipa după ea.

Min 35 16-15 GOOOOL CRISTINA NEAGUUU. Un nou șut devastator la vinclu, de pe picioare. 6 goluri din 8 șuturi

Min 34 15-15 Gol Danemarca pe contraatac.

Min 32 15-14 Apărăăăă Ungureanu! Rămânem în avantaj. Roxana Han faultată la limita semicercului. pierdem posesia.

Min 31 15-14 Șoit ratează o aruncare sub amenințare de prepasiv.

Marcatoare la pauză pentru România: Neagu 5, Vărzaru 4, Fiera 3, Stanca 2, Șoit 1

PAUZA 15-14 România-Danemarca. Portarul Mortensen a scos în extremis un șut a lui Neagu chiar înainte de fluierul final al primei părți. România s-a apărat mai bine în ultimele 15 minute, dar a avut câteva momente de relaxare care ne-au costat goluri primite ușor. În atac persistă încă ratarea incredibilă a Cristinei Vărzaru pe contraatac. Cristina a aruncat de pe primul pas, încercând să surprindă portarul, însă a tras exact în Mortensen.

Min 29 15-14 Ne apărăm vine dar Vărzaru ratează incredibil pe contraatac. Jan Pytlick prostetează pentru un fault asupra lui Kristensen, neacordat de franțuzoaice și primește cartonaș galben.

Min 28 15-14 Clipele de neatenție în atac ne costă și daneze marchează pe contraatac prin Norgaard. Time-out Radu Voina.

Min 28 15-13 Nu ne concentrăm pe repliere și Skov ne pedepsește.

Min 27 15-12 NEAGUUUU. Ce pătrundere, ce fază, ce gol prin depășirea a doua adversare.

Min 26 14-12 Moller ne face din nou clipe grele prin geniul său.

Min 25 14-11 GOOL Șoit, care reface repede diferența de trei puncte

Min 25 13-11 Ardean a rata de pe extremă și pe contraatac danezele înscriu prin Skov.

Min 24 13-10 LA FURIA ROMENA se dezlănțuie. Neagu din nou rupe plasa daneză. Time-out Danemarca.

Min 23 12-10 GOOOL România. Neagu pentru Stanca pe pivot, și gol simplu de pe semicerc.

Min 22 11-10 Cristina Vărzaru de la șapte metri.

Min 21 10-10 Norgaard înscrie iar de la șapte metri. Skov e trimisă pe bancă, avem superioritate 2 minute, plus un șapte metri.

Min 20 10-9 GOOOOOL ”LA BOMBA” NEAGUUUUU! de la distanță, pentru prima oară România conduce. 

Min 19 9-9 GOOOL Vărzaru de la șapte metri!

Min 18 8-9 Gol Danemarca după o pasă superbă a lui Moeller care nu a privit către coechipiera sa

Min 17 8-8 GOOOOOOL ROMÂÂÂÂÂNIIIIAAAA! Stanca pe contraatac, o boltă superbă ca un curcubeu peste portarul advers .

Min 16 7-8 GOOOL Vărzaruuu. Primul gol din acțiune, al doilea în meci pentru golgheterul Ligii Campionilor.

Min 16 6-8 Norgaard marchează de la șapte metri după ce Kristensen i-a luat fața pe semicerc lui Brădeanu care a primi și cartonașul galben.

Min 14 6-7 Trine Troelsen marchează pentru Danemarca pe o acțiune frumoasă de unul a unu. Apărare în semicerc, gol anulat și nici măcat șapte metri nu se dă!!!!! INCREDIBIL!!!! Franțuzoaicele au greșit grav la această fază.

Min 12 6-6 GOOOL Vărzaru de la șapte metri. România a început să se apere mai bine. Atmosfera este absolut infernală. Arena GIGANTIUM stă să se prăbușească de zgomotul infernal.

Min 10 5-6 GOOOOOL ROMÂNIIIAAAA Neagu din pasa lui Fiera,

Min 10 4-6 FIERAAAAAA al treilea gol. Ține România în joc Adina în aceste momente.

Min 9 3-6 Moeller marchează de pe picioare din fața Adinei Fiera

Min 8 3-5 Danemarca se apără foarte bine, intrăm des în prepasiv și în criză de idei în ofensivă. Avem noroc cu o intercepție. Șoit trimite în barăăă!

Min 6 3-5 FIERAAAAAA GOOOL aruncare de la șold cu care păcălește apărarea adversă. Apără Ungureanu dar pierdem și primim gol pe contraatac.

Min 6 2-4 Danemarca înscrie pe contraatac după o aeriană ratată de Românce.

Min 5 2-3 Jorgensen nu ne iartă, și speculează faptul că româncele se apără prea aproape de semicerc și nu blochează șuturile de la distanță/

Min 4 2-2 NEAGUUU în replică la bomba lui Jorgensen. Cele două se duelează de la distanță prin aruncări de pe picioare.

Min 2 1-1 GOOOL România Meiroșu, după ce Danemarca a deschis scorul prin Troelsen. Apără Ungureanu!

Min 1 0-0 Publicul danez  fluieră copio pe fiecare acțiune de atac a României. Oficialii federației daneze le-au cerut spectatorilor să treacă peste fair-play-ul obișnuit pentru a pune cât mai multă presiune pe tricolore.

21.45 Este al 150-lea meci pentru echipa națională al Ionelei Stanca și al 50-lea pentru Oana Șoit. Arbitrele sunt din Franța, surorile gemene, Julie și Charlotte Bonnaventura. Primul atac îl va avea România.

21.44 Se cântâ imnurile Danemarcei și al României. În câteva zeci de secunde va începe un meci crucial pentru viitorul naționalei la aceste Campionate Europene. Publicul danez face o atmosferă infernală.

UPDATE 21.40: Lecusanu: ”Avem de luptat împotriva gazdelor și probabil a celor 5 la sută pe care le vor primi de la arbitri. Punctele noastre forte sunt poarta și contraatacul”, a declarat managerul naționalei pentru eurohandbal.ro înaintea meciului. 

UPDATE 21.30 Atât Radu Voina cât și Jan Pytlick vor merge probabil pe ideea că formula învingătoare nu se schimbă și vor arunca în luptă jucătoarele care au câștigat primele meciuri din grupă cu Spania, respectiv Serbia.

Formule probabile de start:
ROMÂNIA: 30 Ungureanu - 8 Neagu, 9 Brădeanu, 10 Stanca, 13 Vărzaru, 15 Elisei, 17 Șoit, cu Oana Manea luându-i locul Ionelei Stanca pe faza defensivă.
DANEMARCA: 12 Karin Mortensen - 2 Mette Melgaard, 4 Maibritt Kviesgaard, 5 Mie Augustesen, 18 Kamilla Kristensen, 19 Line Jørgensen, 22 Trine Troelsen cu Melgaard înlocuită de Lark Miller pe faza de atac.

UPDATE 21.15 Ada Moldovan: "Nu contează cu jucăm la ele acasă, putem obține victoria"

"Nu ne temem de atmosfera din tribune. Suntem deja obişnuite cu publicul de la partidele din Cupa Mondială. Personal, chiar îmi place să joc cu sala plină, te faci să te simţi o jucătoare importantă. Nu contează că meciul se joaca la ele acasă, putem obţine victoria" a declarat pentru adevarul.ro golghetera camponatului intern.

UPDATE 21.10 Spania - Serbia 26-23, un rezultat care ne avantajează, pentru că Serbia nu mai are șanse de calificare, iar punctele contra Spaniei vor conta în grupele principale.

Încă o oră până la cel mai important meci al României în grupele preliminare de la Euro. Rămâneți pe adevarul.ro pentru livetext, imagini și reacții după încheierea partidei. HAI ROMÂNIA!

image

UPDATE 20.45: Muntenegru, viitoarea adversară a României, prima echipă calificată în grupele principale

Muntenegru a învins Islanda cu 26-23 și a devenit prima echipă calificată în Runda Principală a Campionatului European. După victoria cu Rusia, care practic a însemnat calificarea virtuală mai departe, antrenorul Dragan Adzic și-a permis să-și odihnească starurile. Muntenegru va fi adversara României în runda principală și este una dintre principalele candidate la semifinale, după ce a învins în primul meci de la Euro marea forță Rusia.

UPDATE 19.45: Vezi cum România a bătut Danemarca în două rânduri, la Cupa Mondială din 2009 și la Europenele din 2008:

UPDATE 18.45: Victoria cu Danemarca ne poate deschide drumul către semifinale

Dacă România învinge azi Danemarca iar Spania câștigă, așa cum ar fi normal, cu Serbia, atunci Radu Voina și-ar putea odihni câteva jucătoare în ultima partidă din grupe cu Serbia, care s-ar juca fără miză. România ar merge mai departe astfel cu 4 puncte din grupa preliminară și ar mai avea nevoie de două victorii pentru a-și consolida șansa să ajungă în semifinale de pe primul loc al grupei de calificare. România ar trebui să joace în grupa de calificare cu Croația, Muntenegru și Rusia și dacă trece de Croația, cu care a câștigat și recent în Franța, și învinge fie Muntenegru, fie Rusia, se poate califica chiar de pe primul loc în semifinale, ceea ce ar însemna evitarea Norvegiei, care pare a nu avea adversar pe partea cealaltă de tablou.

UPDATE 17.45: Cristina Neagu, văzută ca unul dintre posibilele staruri de la Euro

Cristina Neagu este văzută de presa daneză ca unul dintre principalele pericole pentru naționala care găzduiește CE și este considerată și una dintre favorite la titlul de MVP. "Lista jucătoarelor de top din naționala României cuprinde multe nume, dar niciunul iese mai bine în față decât Cristina Neagu. Jucătoarea de22 de ani s-a evidențiat pentru prima dată la Mondialele de juniori U17, în 2005 iar de atunci cariera sa a evoluat într-o singură direcție, devenind una dintre cele mai bune jucătoare din lume și fiind una dintre candidatele la Jucătoarea Anului în ancheta IHF", scrie cotidianul Nordjyske.

UPDATE 16.45: Lesbianismul consolidează relaţiile de joc

Multe dintre vedetele handbalul danez au relaţii controversate cu coechipierele lor, dar uneori acest lucru le face să se ajute reciproc pe teren. Mai curajoase, veteranele Rikke Skov şi Mette Melgaard, ambele ajunse la 30 de ani, au recunoscut public orientarea lor sexuală. Deoarece legea daneză permite căsătoriile între cuplurile homosexuale, Skov şi-a oficializat chiar legătura cu Lotte Kiærskou (35 de ani), o fostă dublă campioană olimpică. Iubita lui Rikke a născut chiar două fetiţe Karoline şi Anna în urma inseminării artificiale. Şi centrul Mette Melgaard este celebră prin prisma unei foste relaţii demne de o telenovelă cu legendara Anja Andersen, cea mai valoroasă handbalistă din istoria Danemarcei.

image

Rikke Skov, în stânga, alături de iubita ei

UPDATE 15.45: Antrenorul danezelor nu simte presiune și e încrezător

Deși Danemarca nu a mai învins România de la Olimpiada din 2004 de la Atena, antrenorul danezilor spune că echipa sa nu simte presiune înaintea acestei partide, dar că o victorie împotriva unui adversar de calibru ar crește moralul jucătoarelor sale. "Trebuie să câștigăm un meci important, așa cum a fost cel cu Germania de la Mondialele de anul trecut. Va oferi echipei un sprijin moral important pe care să-l putem folosi mai departe în acest turneu", a declarat Jan Pytlick pentru cotidianul danez Sporten. "Au o echipă excelentă pe hârtie", a spus tenhicianul danezelor despre naționala noastră. "Dar as trebuie să ne ambiționeze. Este nevoie ca portarii, jucătoarele din apărare și cele din atac să lucreze împreună și sperăm să reușim o performanță ofensivă mai bună decât în partida cu Serbia", a mai spus Pytlick

Jan Pytlick

UPDATE 14.45: Vărzaru: "Pentru mine va fi ca un joc acasă"

Pentru Cristina Vărzaru, meciul din această seară are o încărcătură emoțională aparte întrucât se va întâlni cu câteva dintre coechipierele sale de la Viborg. "Va fi emoționant, cred că mă voi simți bine. E ca și cum aș juca acasă, pentru că Danemarca este pentru mine a doua casă", a declarat Vărzaru pentru postul de televiziune danez TV 2. "Totuși cred că și pentru adversarele noastre va fi aceeași emoție deoarece și ele ne știu pe noi foarte bine, am jucat de multe ori împotriva lor, ne cunoaștem bine și în afara terenului, nu cred că mai avem secrete. Vorbim mult între noi și la turneul final, dar deloc despre handbal, doar jucăm în aceeași grupă nu cred că ar fi indicat să vorbim despre handbal", a mai spus zâmbind extrema dreaptă a tricolorelor. "Cred că acest meci este derby-ul grupei. Noi și danezele suntem cele mai bune din această grupă", a mai spus Vărzaru.

Ne duelăm cu zeițele handbalului mondial!

După victoria şi evoluţia foarte bună contra vicecampioanei europene Spania (30-26), elevele lui Radu Voina dau diseară adevăratul examen la CE de handbal feminin. Un eşec ar putea periclita considerabil şansele ca România să ajungă în semifinalele competiţiei, motiv pentru care Vărzaru & Co au doar varianta victoriei în faţa unei echipe aflate în plină recunostrucţie.

După aurul obţinut la Olimpiada din 2004, Danemarca n-a mai învins niciodată România, obţinând o singură remiză în opt partide! Acest bilanţ fabulos al handbalistelor noastre contra nordicelor a determinat chiar şi casele de pariuri să considere că Danemarca pleacă cu şansa a doua în meciul de diseară (cotă 3/1), în ciuda faptului că evoluează pe teren propriu. Chiar şi danezul Jakob Vestergaard, antrenorul lui Viborg (deţinătoarea Ligii Campionilor), nu le vede pe conaţionale sale capabile să obţină o medalie la actualul turneu final. „Cred că echipa câştigătoare a Campionatului European se va alege dintre Norvegia, Rusia şi România, iar pentru celelalte locuri lupta e deschisă", a punctat Vestergaard, pe site-ul oficial al competiţiei. Marcatoare a nouă goluri contra Spaniei, căpitanul Cristina Vărzaru a acuzat ieri dureri la genunchiul stâng şi s-a pregătit separat de restul colegelor. Ea va fi forţată totuşi diseară, din cauza mizei enorme a partidei. 

"În Danemarca nu se pune presiune pe jucătoare. Am rămas şocată când unii au criticat Oltchimul pentru pierderea finalei Ligii Campionilor."
Cristina Vărzaru jucătoare Viborg

"Doar în campionatul danez  am înţeles că poţi fi aplaudat şi pentru o fază defensivă."
Carmen Amariei jucătoare Viborg

"Handbalul este un mod de viaţă în Danemarca. Încă de mici, fetele sunt crescute într-un spirit de luptă."
Narcisa Lecuşanu ex-jucătoare Aalborg

GRUPA A

S-au jucat:
ROMÂNIA-Spania 30-26
Serbia-Danemarca 20-25

Clasament
1. Danemarca    1    1    0    0    25-20    2 p
2. ROMÂNIA    1    1    0    0    30-26    2 p
3. Spania    1    0    0    1    26-30    2 p
4. Serbia    1    0    0    1    20-25    2 p

*primele trei clasate merg în grupele principale

Au mai rămas de jucat:
ROMÂNIA - Serbia
(sâmbătă, 19.45, TVR 2)
Spania - Danemarca
(sâmbătă, 21.45)

De ce este Danemarca  o forţă în handbal

Are 120.000 de handbalişti legitimaţi, la o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.
Ultimele şase ediţii ale Ligii Campionilor au fost câştigate de echipe daneze: Slagelse (2004, 2005, 2007) şi Viborg (2006, 2009 şi 2010).
Cel mai bine plătite handbaliste din lume evoluează acolo, vedetele lui Viborg  primind anual în jur de 200.000 de euro.
Multe oraşe au academii de handbal. Federaţia engleză şi-a trimis tinerii jucători să studieze acolo în perspectiva Olimpiadei de la Londra, din 2012.

CE 2010 program

Aseară
Grupa C

Suedia - Ucraina  33-25
Olanda - Germania  27-30
Anastasia Pidpalova (Oltchim) a marcat 5 goluri, iar fostele galactie Olga Vaşciuk şi Rehina Şimkute au dat şi ele 10 goluri împreună, dar degeaba.

Grupa D
Franţa - Ungaria 18-21
Slovenia - Norvegia 16-32
Vicecampioana mondială Franţa a ratat astfel şansa de a merge în grupele principale!

Azi
Grupa B

Islanda - Muntenegru 19.15
Rusia - Croaţia 21.15

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite