Maria Iacob ne-a salvat onoarea în 2011!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea este singura reprezentantă a handbalului feminin autohton care a câştigat un trofeu european anul acesta, Cupa Challenge cu micuţa formaţie franceză Mios Biganos. Românca va renunţa la cariera sportivă din cauza unor probleme medicale, dar va rămâne la echipă în postura de responsabil cu PR.

Plecată în urmă cu 11 ani în Franţa, Maria Iacob a dat anul acesta marea lovitură a carierei, contribuind la câştigarea primului trofeu european pentru Mios Biganos, formaţia unui orăşel de doar 4.000 de locuitori. În finala Challenge Cup, gruparea din Hexagon a trecut de Muratpasa Belediyesi. „La întoarcerea din Turcia, fanii ne-au aşteptat la aeroport şi s-a organizat apoi o megapetrecre la sală, unde a fost jumătate din oraş. A fost ceva fantastic, mai ales că nimeni nu se aştepta la începutul sezonului la asta", ne-a spus Maria.

Deşi are doar 28 de ani, Maria este nevoită să renunţe la cariera de jucătoare din cauza problemelor medicale. Frumoasa handbalistă va rămâne însă în stafful formaţiei Mios Biganos şi se va ocupa de dezvoltarea acestui sport în regiune."Am o artroză avansată la genunchi şi nu mai pot continua din cauza durerilor. Voi deveni un fel de PR la echipă şi, în plus, mă voi ocupa de tot ce înseamnă organizare de competiţii în Bordeaux şi în jurul oraşului", ne-a dezvăluit handbalista.
Maria a obţinut în 2008 cetăţenia franceză şi lucrează de câţiva ani la banca BNP Paribas, cea mai mare instituţie de profil din Hexagon. "Sunt o fire foarte dinamică şi intenţionez să rămân aşa. Chiar dacă mă las de handbal, voi merge la sală, la bazin, pentru că aşa am fost obişnuită".

Va aduce românce în Franţa

Foarte respectată în comunitatea locală, Maria doreşte să aducă şi alte handbaliste române în campionatul francez. „Eu şi sora mea Monica suntem în discuţii cu mai multe fete din ţară să vină să joace pe aici. Salariile nu sunt fabuloase, dar banii vin mereu la timp. În 11 ani, nu am avut nici măcat o restanţă salarială şi pentru handbalistele din România ar fi o experienţă utilă".

Chiar dacă este plecată de peste un deceniu în Franţa, Maria este la curent cu ce se întâmplă în handbalul românesc. "Mă uit la meciurile Oltchimului şi ale naţionalei. Sper să facă o figură frumoasă în Brazilia. Personal, cred că pregătirea fizică şi mentalul vor face diferenţa între echipele favorite la medalii. O surpriză ar putea apărea din partea Braziliei, care e gazdă şi are câteva individualităţi în echipă", afirmă singura româncă, care a cucerit un trofeu european în 2011.

"Cred că, prin rezultatele bune realizate în sport, am reuşit să îmbunătăţim imaginea românilor în Franţa.''
Maria Iacob handbalistă

Familie de sportivi

Aproape toţi membrii familiei Iacob practică ori au practicat un sport. Victoraş a jucat cu Steaua în semifinalele Cupei UEFA în 2006 şi acum este legitimat la Iraklis Salonic (Grecia). Fratele său mai mare, Iulian, a jucat handbal, iar acum este arbitru.Dintre surorile Mariei, Monica, cea mai mare, a jucat handbal la Oltchim, Rapid (a câştigat City Cup în 2000) şi la Toulouse. Sora mai mică, Luiza, are 19 ani şi este tot handbalistă la clubul Rapid.

An secetos pentru stranieri

Spre deosebire de sezoanele trecute, când românii legitimaţi la echipele din străinătate mai câştigau câte un trofeu european, anul acesta, în afara Mariei, doar o voleibalistă a mai reuşit această performanţă. Ana-Bianca Moldovan a triumfat în Cupa CEV (a doua competiţie ca valoare) cu formaţia italiană Chateau d'Ax Urbino. Fosta jucătoarea de la CSM Craiova nu a evoluat însă în ultimele faze ale competiţiei. O excepţie poate fi considerat şi germanul de origine română Dragoş "Dodo" Oprea, care a cucerit Cupa EHF cu Frisch auf Göppingen.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite