Locul cinci, cu emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala feminină de handbal a reuşit să învingă Croaţia, după prelungiri, cu 36-33 (17-15, 29-29) şi s-a clasat pe locul cinci la Europenele din Macedonia. A fost nevoie de prelungiri pentru a se stabili echipa câştigătoare. Elevele lui Radu Voina au dat dovadă de maturitate şi s-au impus în final.

Oboseala şi-a spus cuvântul în acest ultim meci al handbalistelor noastre de la Euro. Elevele lui Radu Voina au condus mereu ostilităţile, dar lipsa concentrării a complicat partida.

Avantajul de patru goluri, reuşit în debutul reprizei a doua, 20-16, nu a fost menţinut de sportivele noastre. A urmat apoi o perioadă de apatie totală, fără nicio reuşită în dreptul nostru timp de nouă minute.

Cu 30 de secunde înainte de final, Croaţia a restabilit egalitatea, scor 29-29.

România a evoluat bine în prima jumătate, când antrenorul Radu Voina s-a bazat pe ceea ar putea fi viitorul nucleu al naţionalei feminine: Valetina Elisei, Cristina Neagu, Oana Manea, Camelia Balint şi Melinda Geiger.

Cele cinci jucătoare au marcat împreună 14 dintre cele 17 goluri reuşite de reprezentativa noastră până la pauză. Repriza a doua a semănat izbitor cu prima, astfel că deznodământul a fost amânat pentru prelungiri.

În final, Huţupan şi colege ei s-au impus cu 36-33 şi au ocupat locul cinci în ierarhia finală.

Obiectiv anulat, dar îndeplinit

Puţină lume se aştepta la o asemenea performanţă din partea naţionalei feminine de handbal a României înaintea acestui turneu final. Tricolorele s-au confruntat cu mai multe probleme care urmau turneului dezamăgitor de la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde echipa antrenată atunci de Gheorghe Tadici a ocupat locul şapte.

Schimbarea staffului tehnic, absenţa unor jucătoare de bază, retrase sau accidentate, promovarea unor handbaliste care îşi făceau debutul la o competiţie de asemenea anvergură au fost motivele pentru care Federaţia Română de Handbal a schimbat obiectivul.

S-a renunţat astfel la ţelul de a ajunge printre primele cinci formaţii din Europa, scopul primordial al acestei participări la turneul final fiind reconstrucţia echipei.

Voina: „Atât am putut!”


Selecţionerul României e mulţumit de evoluţia elevelor sale la Europeanul din Macedonia. „A fost bine când fetele au avut prospeţime. Ritmul infernal al turneului final, cu meciuri unul după altul, ne-a pus însă capac.

Doar opt jucătoare au dus greul şi la un moment dat a intervenit oboseala”, a spus Voina, care a completat: „Fetele nu au putut să se exprime la nivelor lor contra ibericelor. Atât au putut”.

Altfel, elevele lui Voina îşi vor afla azi, la Skopje, adversara din play-offul Campionatului Mondial din China (2009). România se află în prima urnă valorică, Franţa, Danemarca/Belarus, Austria, Muntenegru, Olanda, Serbia, Slovacia sau Portugalia fiind posibili adversari. Turul este programat pe 6/7 iunie, iar returul, peste o săptămână.

Spania, finalista surpriză!

Ieri

Pentru locurile  5-6
România - Croaţia  36-33

Semifinale

Spania - Germania 32-29
Norvegia - Rusia (s-a disputat după închiderea ediţiei)

Finala mare este programată astăzi, la 17.30 (TVR2)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite