„Jucătoarele de la Oltchim trebuie respectate mai mult!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătoare a Ligii Campionilor cu Viborg şi a titlului de golgheteră a competiţiei, Cristina Vărzaru le-a lăudat pe „galactice“ pentru performanţa lor. Căpitanul echipei naţionale a României a explicat că diferenţa de mentalitate este cea care face ca handbalul danez să ne fie net superior.

„Adevărul Sporturi": Veţi sărbători acest succes ca în poveşti, trei zile şi trei nopţi?

Cristina Vărzaru: (Râde) am vrea noi, dar din păcate nu avem timp să savurăm momentan aceste reuşite, să le sărbătorim cum se cuvine, deoarece miercuri jucăm finala campionatului în Danemarca, contra lui Randers. Oricum, vor urma apoi mai multe petreceri. Anul trecut am defilat prin oraş, am băut cu suporterii şi probabil la fel va fi şi acum.

Unde crezi că s-a făcut diferenţa în această finală? Cum putea Oltchim să realizeze minunea în retur?

Finala a fost câştigată în Danermarca, era aproape imposibil să pierdem la opt goluri aici. Cât de prost ar fi trebuit să jucăm să se întâmple asta?! Cred că fetele de la Oltchim au avut prea multe emoţii la meciul tur şi e normal să se întâmple asta. Îmi aduc aminte de prima mea finală de Liga Campionilor că îmi tremurau efectiv genunchii. Suporterii români să nu uite că Viborg se află la a cincea finală şi experienţa la acest nivel poate face diferenţa.

Cum a fost pentru tine să fii adversară în faţa a 5.500 de suporteri români?

Publicul a fost incredibil! Poate părea ciudat, dar atmosfera din sală mi-a dat o energie fantastică şi am simţit într-un fel că încurajările îmi sunt adresate şi mie. Fetele de la Oltchim ar trebuie respectate mai mult de către toţi românii, nu doar de cei din sală. Sunt mult mai admirate în străinătate, mai ales în Danemarca. Multă lume vorbeşte despre ele, mai ales că s-au remarcat după un timp foarte scurt.

Aţi câştigat pentru al doilea an la rând trofeul Ligii Campionilor. Crezi că se poate porni o hegemonie a lui Viborg în această competiţie?

Uite, tocmai poate aceasta este cheia succesului nostru pentru că nu ne impune nimeni la începutul sezonului vreun obiectiv înalt. Nu ne spune nimeni că trebuie să luăm obligatoriu Cupa. E totuşi oarecum de la sine înţeles că trebuie să ne luptăm pentru victorie în fiecare meci deoarece aceasta este mentalitatea nordicilor.

Să înţelegem că nu eşti de acord cu presiunea publică exercitată asupra Oltchimului?

Mi-a lăsat un gust amar ce s-a întâmplat în săptămâna dinaintea acestui meci în România. Fetele nu au fost lăsate să se pregătească aşa cum trebuie pentru finală. A fost o presiune mult prea mare asupra lor, toată lumea le-a cerut să câştige trofeul, uitând că performanţa lor era deja una formidabilă. Au făcut enorm pentru imaginea sportului românesc!

Cât de important este titlul de golgheteră a Ligii Campionilor pentru tine?

E o bucurie imensă, aş putea spune că este probabil cea mai mare realizare pe plan personal din cariera mea, dar câştigarea Ligii Campionilor este totuşi un lucru mai preţios. E foarte frumos să obţii două trofee, zău aşa (râde).

Radu Voina: „Trebuia să se întâmple o minune"

Câştigător al Cupei Campionilor ca jucător, cu Steaua, în 1977, Radu Voina a disputat în acest an a doua finală ca antrenor - precedenta a fost cu gruparea roş-albastră, acum 21 de ani. Cu luciditatea şi calmul specifice transilvănenilor, însă lăsând să răzbată şi amărăciunea că echipa sa, Oltchim, nu a reuşit să câştige trofeul, acesta a recunoscut superioritatea lui Viborg.

„Această echipă merită respectul nostru. Trebuie să acceptăm înfrângerea chiar dacă nu este deloc plăcut. Era foarte greu să remontăm diferenţa din tur, mai ales că Viborg are de partea ei şi experienţa finalelor precedente".

Cu obiectivul îndeplinit pentru acest an, Voina a ţinut să vorbească şi despre ce a fost, dar şi despre ce va fi. „Oltchim a disputat acum prima sa finală de Champions League. Echipa noastră a parcurs în ultimii ani mai multe etape. A câştigat Cupa Cupelor, iar apoi, în Liga Campionilor a reuşit să treacă de grupe. A disputat semifinale în ediţia trecută, iar acum a jucat finala. Probabil că obiectivul pentru ediţia viitoare va fi cucerirea trofeului".

Radu Voina a ţinut să le mulţumească jucătoarelor pentru ceea ce au reuşit în acest an. „Sunt mândru de ele. Au jucat acum meciul cu numărul 16 într-o ediţie de Champions League. Numai dacă vom pronunţa numele echipelor pe care ele au reuşit să le învingă şi va fi suficient pentru a înţelege ce au realizat şi că ele merită a fi tratate cu onoare şi cu respect", a recunoscut cel care pregăteşte şi echipa României.

Cu toate că au circulat tot felul de zvonuri, în ultimul timp, despre posibila sa plecare de la Oltchim, Voina nu a dorit să facă niciun comentariu în legătură cu viitorul său ca antrenor al campioanei României. 

" Sperăm să învăţăm din aceste meciuri şi să reuşim mai mult la anul. Cred că în următoarea campanie ne va fi mai uşor pentru că deja vom avea experienţa acestei finale. "
Ada Nechita
handbalistă

Narcisa Lecuşanu se gândeşte la retragere

La câteva minute după finală, Narcisa Lecuşanu (33 de ani) a traversat sala îmbrăţişându-se cu rudele, salutându-şi prietenii şi dând autografe. Rugată să vorbească despre „dubla" cu Viborg, ea a spus cu amărăciune în glas:

„N-am cuvinte să exprim tristeţea care mă încearcă... Regretăm că nu am câştigat măcar meciul de aici. Publicul, suporterii noştri meritau asta. Viborg este însă o formaţie foarte puternică", a spus Narcisa, care a subliniat că, din păcate, Oltchim este singurul club cu adevărat profesionist din România. Vizibil afectată de eşec, interul naţionalei a lăsat să se înţeleagă că o bate gândul retragerii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite