„Galacticele“ sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campioana României rămâne „mina de aur“ a sportului românesc, deşi combinatul care o patronează se confruntă cu probleme financiare. Clubul din Zăvoi a anunţat recent că acceptă orice sponsorizare, renunţând la plafonul minim practicat până acum.

Echipa feminină de handbal Oltchim are planuri mari pentru anul acesta. Iar în condiţiile în care Viborg, campioana en-titre a Europei, a fost eliminată din Liga Campionilor, obiectivele sale par a fi mai uşor de atins decât în trecut. Primul pas spre meciurile finale ale competiţiei poate fi făcut mâine, la ora 18.00, când „galacticele" primesc vizita lui Buducnost Podgorica (Muntenegru), grupare la care evoluează şi Bojana Popovici, handbalistă despre care s-a spus, anii trecuţi, că este cea mai valoroasă din handbalul mondial. Oltchim le are însă în lot pe Cristina Neagu, Ionela Stanca şi Valentina Ardean-Elisei, jucătoare care excelează pe posturile lor. Desemnarea Anjei Andersen ca antrenoare, în locul ungurului Peter Kovacs, produsă joi, a uimit din nou lumea handbalului. Şi nu numai. Daneza, care a semnat un angajament pentru patru luni cu drept de prelungire pe încă un sezon, va fi recompensată regeşte, vehiculându-se chiar suma de 300.000 de euro pe sezon.

Fireşte că nu orice club şi-ar putea permite să o angajeze pe Andersen. Este ştiut că ea a activat ca antrenoare a naţionalei feminine a Serbiei şi Muntenegrului, cu care a obţinut calificarea la Europenele din 2006 în detrimentul României. Şi că stafful tehnic pe care şi l-a format, din zece persoane, a pus pe butuci federaţia de handbal de acolo - sârbii n-au mai avut bani după aceea să-şi plătească angajaţii timp de aproape un an!

Banii vin de la sponsori

Cum Combinatul Oltchim s-a confruntat cu probleme financiare în ultimii ani, echipa de handbal pe care o patronează a căutat în ultimul timp soluţii pentru a se descurca singură. Pe site-ul oficial al clubului din Zăvoi apar circa 20 de sponsori importanţi. Inspiraţi de Viborg, campioana en-titre a Europei, care este susţinută de circa 500 de firme, conducătorii echipei de handbal au renunţat la plafonul minim al sumelor pe care le acceptă ca sponsorizare, echipa fiind dispusă să primească sprijin financiar de la orice societate comercială interesată.

Marketing profitabil

Oltchim n-a neglijat nici activităţile comerciale specifice cluburilor sportive importante din Occident. La finala cu Viborg, găzduită de Bucureşti, în aprilie 2010, s-au comercializat diverse obiecte promoţionale - tricouri, fanioane, programe, căni, pixuri. În decembrie, clubul a scos pe piaţă şi primul calendar personalizat.

„Anja va face lucruri mari dacă se va adapta"

image

Jan Pytlick

Presa din Danemarca are numai cuvinte de laudă la adresa numirii controversatei antrenoare Anja Andersen la cârma Oltchimul. Chiar dacă faimoasa tehniciană nu a semnat decât pentru patru luni, nordicii sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul ei în România. „Oltchim Râmnicu Vâlcea este unul dintre cele mai puternice cluburi feminine de handbal din Europa. Să nu uităm faptul că a jucat finala Ligii Campionilor în sezonul trecut. Soluţia pare, la prima vedere, una de scurtă durată.

Poate va rămâne un meci, poate mai multe. Speranţa este ca Anja să se acomodeze uşor în România şi să rămână pe termen lung", scrie ziarul danez  „Ekstrabladet". Nordicii sunt convinşi că Anja Andersen, care va antrena în opinia lor după modelul FC Barcelona, are un potenţial imens de exploatat la Vâlcea.

„Anja are extrem de multă ambiţie. Sunt convins că îşi va lăsa amprenta asupra handbalului din România. Oltchimul are o grupă de jucătoare de mare valoare. Dacă nu va avea probleme de adaptare, va face lucruri mari", a declarat Jan Pytlick, antrenorul naţionalei de handbal al Danemarcei. ;Theodora Şutiu


Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite