Fostele glorii ale Oltchimului au devenit „fotbaliste“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Handbalistele ce au scris istorie în anii ’80 se reunesc, de două ori pe săptămână, la o miuţă în „Sala Traian“ din Râmnicu Vâlcea. Deşi majoritatea au depăşit pragul a 50 de ani, fostele vedete ale Oltchimului se întâlnesc să joace fotbal pentru a se menţine în formă şi pentru a depăna amintiri.

După ce şi-au dedicat o viaţă handbalului de performanţă, fostele glorii ale Oltchimului s-au reorientat în ultimii ani către „sportul-rege”.

Goana după puncte, victorii şi trofee a fost însă înlocuită doar cu simpla plăcere de a face mişcare alături de prietenele de o viaţă. Chiar dacă nu mai sunt la prima tinereţe, fostele handbaliste se încumetă să bage serios piciorul la minge spre amuzamentul curioşilor din tribune.

„Ne vedem cam de două ori pe săptămână. Nu mai jucăm handbal de frică să nu ne accidentăm. Majoritatea avem copii, familie şi asta este singura modalitate să ne menţinem cât de cât în formă. După fiecare meci, rămânem o oră în vestiar să bem o berică şi să mai povestim cum ne merge”, spune zâmbind „Mori” Torok Duca (fostă Verigeanu), dublă câştigătoare a Cupei IHF cu Oltchim în anii 80’.

Din grupul de fotbaliste fac parte şi veterane ca Hilda Popescu, soţia lui Constantin „Pilică” Popescu (triplu campion mondial ca antrenor cu România) sau Maria Ciulei, antrenoarea Oltchimului la momentul câştigării primului trofeu european din istoria clubului, Cupa IHF din 1984.

Edith Matei, un portar inedit

Ajunsă o prosperă femeie de afaceri în Râmnicu Vâlcea, cvadrupla câştigătoare a Ligii Campionilor cu Hypo Viena, Edith Matei, o însoţeşte deseori pe sora sa „Mori” la miuţele din „Sala Traian”. Retrasă din activitatea sportivă cu un deceniu în urmă, interul care rupea degetele portarilor adverşi s-a reprofilat şi a trecut de partea celaltă a semicercului, devenind goalkeeper. „Nici nu ai pe unde să dai gol că aşa mare este”, o tachinează sora sa.

Se implică şi Soţii actualelor „galactice”

Pentru că „sportul-rege” nu face discriminare, la meciuri vin deseori şi „jumătăţile” handbalistelor de la Oltchim. Cei mai activii sunt domnii Ardean, Beşe şi Dinu. După ce termină miuţa aceştia au ocazia să îşi salute consoartele care se încălzesc pe margine pentru antrenament. Datorită entuziasmului, fostele glorii ale Oltchimului mai uită uneori să iasă de pe teren la ora fixată, prilej de glumă pentru antrenorul Radu Voina. „Fetelor, vă bagaţi şi voi la antrenamentul nostru ?!”, le strigă, de obicei, de pe margine Voina.

„Laboratorul“ handbalului românesc

Înfiinţat în urmă cu fix doi ani la Râmnicu Vâlcea, Centrul Naţional de Excelenţă pentru Handbal Feminin funcţionează deja la parametrii maximi. Aici se pregătesc sub regim de internat cele mai valoroase junioare din ţară. Începutul nu a fost unul prea uşor, multe cluburi din ţară refuzând la acea dată să îşi lase jucătoarele la centrul de la Râmnicu Vâlcea.

Fosta mare handbalistă a Oltchimului, Maria Torok Duca, este cea care se ocupă în prezent de şlefuirea tinerelor talente ale handbalului românesc. În ciuda problemelor financiare cu care se confruntă sportul românesc, „Mori” spune că Centrul Naţional de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea beneficiază de condiţii foarte bune.

„După un an mai dificil, am reuşit să convingem majoritatea junioarelor de valoare din ţară să se pregătească centralizat aici. Fetele au condiţii de cazare bune: sală de fitness, sală de vizionare, primesc trei mese gratuite pe zi, iar şcoala şi sala de antrenament se află la doar câţiva metri de internat. Poate nu pare ceva senzaţional la prima vedere, dar pentru multe fete din regiunile sărace ale României acest lucru poate reprezenta un amănunt decisiv în a continua handbalul de înaltă performanţă la o vârstă când trebuie să îşi aleagă viitorul profesional”, spune fosta câştigătoarea a Cupei IHF cu Oltchim.
Federaţia Române de Handbal a înfiinţat un centru olimpic şi pentru handbalul masculin, acesta desfăşurându-şi activitatea la Sighişoara.

image


Maria Torok Duca este cea care se ocupă în prezent de şlefuirea tinerelor talente  Foto: Adevărul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite