Afacerea „Mită pentru arbitri“ atinge FRH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerea „Mită pentru arbitri“ atinge FRH
Afacerea „Mită pentru arbitri“ atinge FRH

Petru Paleu şi Aihan Omer au fost suspendaţi pentru cinci ani pe plan internaţional, forul European găsindu-i vinovaţi că au încercat să le ofere 27.500 de euro unor arbitri danezi. În martie, un cotidian danez a anunţat că înaintea meciului România - Muntenegru, din 2008, doi oficiali ai FRH i-ar fi abordat pe cavalerii fluierului oferindu-le bani. 

Într-o perioadă în care handbalul românesc, îndeosebi la masculin, îşi caută gloria de altădată, un scandal vine să zguduie din temelii sportul cu mingea mică de la noi.

Joi, printr-un comunicat, forul european a anunţat suspendarea pe timp de cinci ani, din toate competiţiile internaţionale, a fostului vicepreşedinte al FRH, Petru Paleu, şi a antrenorului naţionalei băieţilor, Aihan Omer.

Motivul? Potrivit EHF, cei doi ar fi încercat să-i mituiască pe arbitrii danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen, delegaţi să conducă meciul România – Muntenegru, retur în play-offul Campionatului Mondial (scorul general a fost 56-55), meci disputat la 14 iunie 2008, la Oradea.

Ancheta a urmat dezvăluirilor presei

Cazul a fost dezvăluit de cotidianul danez „Jyllands-Posten“ la17 martie anul acesta, ancheta EHF fiind declanşată imediat. Pe lângă amenda ce i-a fost aplicată (27.500 de euro), Federaţia Română de Handbal (FRH) se vede astfel cu imaginea rău şifonată. Motiv pentru care, la puţin timp după ce a fost anunţat verdictul Tribunalului de Arbitraj al EHF, Bogdan Macovei, secretarul Departamentului Internaţional al FRH, a anunţat că decizia va fi atacată în apel.

Aflat în concediu în momentul în care s-a dat publicităţii suspendarea, secretarul general al Federaţiei, Mihai Marinescu, a subliniat că aceasta s-a hotărât în baza declaraţiilor celor doi arbitri, date la opt luni după meci. Motiv pentru care oficialul român a pus sub semnul întrebării justeţea sancţiunilor. Cei doi oficiali suspendaţi au respins acuzaţiile, declarându-se nevinovaţi.
 
Medvedi, suspendată din Liga Campionilor

Hotărârea luată la Viena survine după altele asemănătoare, în ultimul an fiind tot mai multe echipe acuzate că au încercat să-şi asigure favorul unor arbitri. Ultima „victimă” de pe această listă este gruparea rusă Ciekovskie Medvedi, găsită vinovată că nu a asigurat protecţia arbitrilor returului finalei Cupei Cupelor ediţia 2006 şi exclusă două ediţii din cupele europene (făcea parte din prima grupă a Ligii Campionilor, alături de HCM Constanţa). Atunci ruşii s-au impus cu 30-24, câştigând trofeul, însă o persoană ce n-a fost identificată a încercat să-i mituiască pe cavalerii fluierului înainte de meci.

2 Ani de suspendare riscă naţionala masculină de handbal dacă o asemenea tentativă de corupere a arbitrilor se va mai produce în următorii patru ani. Acum, echipa României a fost suspendată cu... suspendare.

image

Federaţia trebuie să achite amenda. În caz contrar, naţionala masculină va fi suspendată doi ani pe plan internaţional.

image


Bogdan Macovei
director departament Internaţional FRH

image

Nu cunosc probele care au condus la această decizie. Ştiu că doi arbitri au declarat că s-a încercat mituirea lor,

însă atât.

image


Mihai Marinescu
secretar general FRH

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite