Europenele văzute de antrenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au opinii diferite cu privire la prestaţiile naţionalei feminine de la Campionatul European. Constantin Pilică Popescu, Gheorghe Tadici sau Vasile Stângă sunt câţiva dintre oamenii de handbal  care au tras concluzii după CE.

Parcursul naţionalei feminine în faza grupelor Campionatului European din Macedonia poate fi considerat o surpriză plăcută, în condiţiile în care prima reprezentativă a României s-a confruntat cu o serie de probleme înaintea competiţiei.

Schimbarea staffului tehnic cu numai două luni înaintea startului Europenelor şi absenţa unor jucătoare de bază, precum Luca, Gâlcă şi Vărzaru, ameninţau să compromită evoluţiile tricolorelor.

Nu întâmplător, conducerea federaţiei de specialitate a decis să modifice obiectivul pentru această competiţie, renunţând la clasarea între primele cinci formaţii, pentru reconstrucţia unei echipe competitive.

În pofida semnelor de întrebare, tricolorele au reuşit evoluţii bune în meciurile din grupă, când au învins, pe rând, Ungaria, Franţa şi Danemarca. Şi, ca un amănunt deloc lipsit de importanţă, România nu a izbutit decât o clasare pe locul şapte la Jocurile Olimpice din această vară, tocmai din cauza înfrângerilor suferite la data respectivă în faţa primelor două echipe.

A existat sau nu o metamorfoză? Şi dacă da, cui îi aparţin meritele? „Adevărul Sporturi“ a încercat să găsească o explicaţie, apelând la părerea unor specialişti.

Pilică Popescu

„Naţionala s-a schimbat în bine faţă de JO. România a pierdut la Beijing cu Ungaria şi cu Franţa, dar acum a trecut de ambele”, susţine Pilică Popescu. „Voina e un antrenor care lasă libertate jucătoarelor, le lasă să se exprime pe teren şi nu apelează la constrângeri.

A imprimat un joc defensiv practic, iar sistemul de 5 plus 1 a dat rezultate”, explică antrenorul care a împlinit de curând 80 de ani, campion mondial în 1963.

Gheorghe Tadici

Selecţionerul care a adus ultima medalie naţionalei feminine a evitat să iasă la rampă cu declaraţii vizavi de prestaţiile tricolorelor. „Dacă spun că România are o echipă bună, se vor găsi unii care să spună că fac mişto.

Dacă ar fi să susţin contrariul, ar veni alţii şi ar zice că nu ştiu decât să critic şi că sunt invidious pentru că nu mai sunt selecţioner. În condiţiile date, prefer să păstrez orice opinie de acest gen doar pentru mine”, a spus Tadici. 

Vasile Stângă

Fostul antrenor al naţionalei masculine, susţine că jocul tricolorelor nu s-a modificat semnificativ faţă de JO. „Nu cred că s-au schimbat prea multe, poate doar stafful tehnic şi o parte dintre jucătoare.

M-am întrebat de multe ori dacă un antrenor permisiv este de preferat unuia sever, dar, până acum, nu am găsit un răspuns. Sigur, fiecare dintre cele două variante are plusurile şi minusurile sale”, a concluzionat Stângă. 

Radu Voina

Pentru selecţionerul naţionalei feminine, Radu Voina, turneul final din Macedonia, chiar dacă nu a adus o medalie, a însemnat ceva mult mai important: formarea unei echipe cu adevărat unite.

„Fetele au muncit mult să ajungă aici, iar acesta era locul nostru şi am muncit pentru el ca pentru o medalie de aur. Handbalistele şi-au dorit mult ultima victorie cu Croaţia şi au tras pentru victorie până în ultima secundă“, a spus Voina.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite