După Oltchim, potopul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul bastion al performanţei la nivel de sporturi de echipă din România este pe cale să-şi dea duhul. Situaţia de criză de la Oltchim ar putea avea consecinţe negative şi asupra echipei naţionalei feminine de handbal care va participa în iarnă la CM din Brazilia.

Rezultatele răsunătoare la nivel de club în sporturile de echipă au venit greu în România după 1989. Exemplele sunt rare şi se pot număra pe degetele de la mâini. Aproape de fiecare dată, finanţările au venit din partea unor giganţi ai economiei de tranziţie, iar în momentul în care aceştia şi-au retras sprijinul, echipele s-au prăbuşit.

Ultimul caz este şi cel mai dramatic. Finalista Ligii Campionilor la handbal feminin şi cea mai titrată echipă din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, este la un pas de colaps. Retragerea finanţatorului Constantin Roibu, cel care aducea, prin intermediul combinatului Oltchim, aproximativ 80 la sută din bugetul clubului, pare a fi lovitura de graţie. „Îmi pare rău! E o despărţire grea. Eu am creat această echipă, eu am adunat jucătoarele, dar nu se mai poate ca unul să dea bani, iar ceilalţi să facă ce vor ei", a declarat Roibu pentru „Adevărul". „L-am anunţat pe domnul Gavrilescu de intenţiile mele încă de săptămâna trecută şi l-am rugat să convoace jucătoarele pentru a le explica situaţia. Dânsul a binevoit să-şi anunţe demisia", a mai spus finanţatorul de la Oltchim.

Gavrilescu speră în revenirea lui Roibu

După ce şi-a anunţat plecarea de la conducerea clubului după 33 de ani, motivând viaţa privată, preşedintele Ioan Gavrilescu este convins că cel care finanţa echipa va reveni asupra deciziei. „Eu cred că este doar un avertisment şi sunt convins că domnul Roibu îşi va revizui părerea. Are toate motivele să fie supărat pe noi, pe management şi pe jucătoare, pentru că eforturile sale trebuiau să primească o altă răsplată", a declarat Gavrilescu. „Eu sunt optimist că după o săptămână sau două totul va reveni la normal, pentru că Oltchim nu poate rezista fără sprijinul domnului Roibu", a mai adăugat preşedintele demisionar al echipei vâlcene.

Consecinţele situaţiei de la Oltchim pot fi dramatice pentru echipa naţională. „Avem 12 jucătoare din naţionala feminină acolo care ar rămâne pe drumuri, s-ar perturba programul de pregătire pentru Mondiale. Dar eu în continuare cred că este doar un zvon", a spus Gaţu pentru „Adevărul". „Atunci când iei pulsul naţionalei feminine, iei de fapt pulsul Oltchimului", l-a completat şi Gheorghe Tadici.

"Dacă se confirmă, ar fi o pierdere uriaşă pentru handbalul românesc."
Cristian Gaţu
preşedinte FRH

"Menţinerea Oltchimului are o mare importanţă pentru naţională."
Gheorghe Tadici
antrenor HC Zalău

"Categoric va afecta naţionala, dar eu cred că se vor găsi soluţii."
Radu Voina
antrenor Oltchim

Roibu: „Anja a fost lucrată de conducere"

Pentru prima oară de la plecarea Anjei Andersen, omul despre care s-a spus că a fost  principalul artizan al aducerii danezei la conducerea echipei a vorbit şi despre fosta antrenoare a Oltchimului. „Toată conducerea clubului a lucrat împotriva ei. Atunci când cineva vrea să schimbe anumite lucruri, nu te pui împotriva performanţei. Cred că aşa e normal", a declarat Constantin Roibu.

Alte echipe în colaps

Volei

Metal Galaţi (feminin)

După două sezoane consecutive în Liga Campionilor, CSU Metal Galaţi s-a desfiinţat în vara anului 2010 după ce finanţatorul Cornel Mangalea şi-a retras sprijinul din cauza crizei, iar autorităţile locale nu au făcut nimic.

Deltacons Tulcea şi Petrom Ploieşti

Ambele echipe au dispărut subit, în urma lipsei banilor. Deltacons Tulcea a jucat finala mică Top Teams Cup în 2004, dar apoi a ajuns în Divizia A2 şi mai apoi s-a desfiinţat. Aceeaşi soartă au avut-o şi petroliştii, după sezonul 2005-2006, când au câştigat titlul.

Handbal

UCM Reşiţa (masculin)

Cel mai recent exemplu de colaps. Mare favorită la titlul naţional în acest sezon, Reşiţa a rămas fără bani după ce preşedintele UCMR, Adrian Chebuţiu, a fost arestat de DNA pentru evaziune fiscală. Cu restanţe salariale de patru-cinci luni, majoritatea jucătorilor din lot au depus memorii la FR Handbal şi au plecat la alte echipe.

Rulmentul Braşov (feminin)

Marea rivală a Oltchimului s-a prăbuşit după ce a jucat finala Cupei Cupelor în 2008, pe când Cristina Neagu era în lot. Finanţatorul Teodor Florescu a renunţat la susţinerea echipei, vedetele au plecat, iar echipa încearcă acum să renască sub conducerea Marianei Târcă.

Fibrex Piatra-Neamţ (masculin)

Fără sprijinul financiar al lui Petru Paleu, superechipa
din anii 2000 a Fibrexului a ajuns istorie după sezonul 2003-2004, când a cucerit Cupa României.

Baschet

MCM Târgovişte (feminin)

După ce a ratat dramatic calificarea în semifinalele Eurocup, MCM Târgovişte s-a desfiinţat în vara trecută, după ce autorităţile locale au hotărât să bage banii la echipa de fotbal Chindia.

Fotbal

Unirea Urziceni

Echipa antrenată de Dan Petrescu a câştigat campionatul în 2009 şi a participat apoi în grupele Ligii Campionilor, unde a obţinut 8 puncte, record pentru o formaţie românească. După numai jumătate de an, patronul Bucşaru, lovit de criza imobiliară, a vândut aproape toată echipa. Acum, Unirea e candidată certă la retrogradare. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite