Doar handbalul ne mai salvează în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am avut curiozitatea să mă uit în clasamentele federaţiilor mondiale la sporturile de echipă pentru a vedea unde ne situăm în acest moment.

M-am aşteptat să văd România undeva jos în clasament, însă, sincer să fiu, nu m-am aşteptat să fim depăşiţi de naţiuni care, practic, nici măcar nu contează pe mapamond.

La volei privim topul de pe poziţia 40 la feminin, cu 5,5 puncte acumulate, adică mai nimic în ultimul timp. Participarea la calificările pentru Jocurile Olimpice ne-a adus o jumătate de punct care ne-a plasat, dacă putem folosi acest termen, undeva în primele 50 de echipe.

Însă nu trebuie să fim furaţi de acest miraj deoarece, practic, de la locul 30 în jos nicio formaţie nu prea contează în tabelul Federaţiei Internaţionale de Volei (FIVB). Dacă ai curiozitatea şi priveşti în sus, constaţi cu stupoare că ţara noastră este depăşită de naţiuni precum Africa de Sud, Thailanda, Algeria, Taipei, Peru, Kenya şi Senegal.

La masculin suntem puţin mai jos în ierarhie, fără niciun punct acumulat în ultima perioadă! Dacă poziţia 55 din 110 pare una decentă... Din păcate, este departe de a fi aşa deoarece aici toată lumea are între 0 şi 5 puncte, acumulate în diverse competiţii.

Este păcat că nu putem să trecem peste Qatar, Rwanda, Guatemala, Kenya, Trinidad Tobago şi chiar Barbados, care au reuşit performanţa de a aduna puncte peste România în clasament.

La baschet situaţia este departe de a fi în creştere. Partidele slabe pe care formaţiile din ţara noastră
le-au făcut în cupele europene şi jocurile mai puţin reuşite ale naţionalei plasează România sub poziţia a 70-a în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA World)!

Până la acest loc sunt aşezate selecţionatele care au punctat fie şi cu numai jumătăţi de măsură. În faţa noastră găsim următoarele ţări: Insulele Capului Verde, Congo, Madagascar, Mozambic, Uzbekistan, Gabon şi Tailanda. Trist, dar adevărat. Ceea ce este aproape incredibil e faptul că, puţin mai sus în top, undeva de pe la locul 37, găsim state care altă  dată nu reuşeam să le descifrăm pe hartă: Senegal, Insulele Virgine, Panama, Qatar şi Iran. Bun, veţi spune că aceste selecţionate au o zonă mai accesibilă în ceea ce priveşte acumularea de puncte. Poate că este aşa.

Dar atunci când formaţiile din ţara noastră nu pot accede în fazele grupelor celei de-a treia competiţii din Europa şi sunt eliminate de echipe mai slab cotate atunci ajungem de unde am pornit. Slaba reprezentare în competiţiile internaţionale. Poate că avem un campionat interesant, dueluri din maximum de meciuri, însă valoarea se vede „afară”.

Fetele stau ceva mai bine şi se văd în topul FIBA World pe locul 35. Chiar dacă şi aici avem în faţă selecţionatele statelor Chile, Mexic, Senegal şi Noii Zeelande, tricolorele au adunat 20 de puncte în clasament, lucru pe care băieţii nu l-au reuşit.

Handbalul nu ne face de râs. Prima reprezentativă feminină se bate mereu pentru o medalie la Mondiale, iar la Jocurile Olimpice din 2008 a clacat în sferturi, terminând competiţia pe locul şapte. Băieţii s-au calificat şi ei la turneul final al Campionatului Mondial din Croaţia, pe care l-au încheiat pe poziţia a 15-a.

Se vorbeşte tot mai des de o redresare a sportului românesc. Din păcate, aceasta nu este ceva nou şi este aşteptată de mult timp. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite