Cristina Neagu:„Sunt onorată de oferte, dar rămân la Vâlcea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cristina Neagu
Cristina Neagu

Aflată în vizorul celor mai importante cluburi din Europa, interul Cristina Neagu (21 de ani) ne-a dezvăluit că nu-şi doreşte să se transfere în viitorul apropiat în străinătate. După ce mai mulţi tehnicieni din Liga Campionilor au afirmat că şi-ar dori-o la echipele lor, „diamantul“ Oltchimului îi linişteşte pe suporterii vâlceni.

„Adevărul Sporturi": Veţi juca în semifinale cu Györ. Cât va conta faptul că vedeta lor, Anita Görbicz, este accidentată?

Cristina Neagu: Györ are mai multe jucătoare bune, nu doar una. Handbalul este oricum un sport de echipă şi un grup unit se poate descurca fără o piesă, indiferent de numele ei. Şansele sunt egale şi va trebui să muncim mult să ne atingem obiectivul.

În ultima perioadă, lumea se întrece în epitete legate de evoluţiile tale. Simţi că apasă vreo presiune asupra ta din acest motiv?

Asta e meseria mea, e lucrul pe care îl fac cel mai bine. Atât şi nimic mai mult. Îmi doresc ca la fiecare meci şi antrenament să dau totul. Nu îmi reuşeşte mereu, dar suntem oameni, mai şi greşim. De aceea nu pun singură presiune pe mine, pentru că nu am de ce...

Cât de important este pentru tine trofeul de cea mai bună handbalistă româncă din 2009?

Ca sportiv, atunci când ţi se aduc astfel de premii şi îţi dai seama că esti apreciat, e normal să te bucuri. E un lucru pentru care am tras din greu, dar acum contează doar să mă autodepăşesc şi în 2010.

Atât antrenorul lui Viborg, cât şi cel al lui Lada Togliati au spus că te-ar dori la echipele lor.

Mă onorează într-un fel. Nu e de ici-de colo să vină antrenori de la echipe importante să spună că sunt o jucătoare bună şi că m-ar dori. Eu vreau să rămân totuşi la Vâlcea şi, faptul că alţii mă laudă, nu înseamnă automat că mă voi şi transfera acolo.

Care ţi se pare cea mai bună jucătoare din lume la ora actuală?

Nu sunt genul care să aibă idoli, să ceară autografe. Sincer, prefer să mă gândesc doar cum pot ajunge eu cea mai bună din lume. În plus, nu urmăresc prea mult handbalul feminin, îmi place mai mult cel masculin. Chiar m-am bucurat mult pentru HCM Constanţa. Au reuşit o performanţă notabilă şi voi fi la Buzău săptămâna viitoare să îi încurajez din tribună.

Oltchim defilează în campionat. E un avantaj pentru voi că nu aveţi rivale la titlu?

Nu prea. Atunci când câştigi fiecare meci de la zece goluri în sus, nu prea mai există motivaţie şi nu avem meciuri tari în picioare pentru Liga Campionilor. Eu sper ca în sezonul viitor să fie câteva echipe care să se întărească şi să ne pună ceva probleme. În anii trecuţi, existau măcar derby-urile între Rulmentul şi Oltchim. Din păcate, acum majoritatea echipelor nu prea vin convinse că pot scoate un rezultat bun în faţa noastră.

Vezi importul de jucătoare străine o soluţie pentru progresul ligii naţionale?

Sincer, nu. Rulmentul a câştigat titlul în 2005, fără jucătoare de afară. Poate sunt subiectivă pentru că am 21 de ani, dar cred că handbalistele tinere ar trebui promovate mai mult. Dacă transferăm excesiv din străinătate, echipa naţională va avea de suferit. Poate la Oltchim este mai greu să se dea credit unor jucătoare fără experienţă pentru că se doreşte înalta performanţă, dar celălalte cluburi ar trebui să facă asta.

După eşecul de la Mondiale, crezi că Europeanul din decembrie poate fi o revanşă a voastră faţă de public?

Nu trebuie să abordăm problema aşa. Ne-am dorit enorm un rezultat mare şi atunci. Faptul că toată lumea ne-a pus deja medalia de gât înainte să plecăm ne-a afectat apoi deoarece dezamăgirea a fost cu atât mai mare. A fost o presiune prea mare şi ar fi o greşeală să repetăm istoria.

Faptul că naţionala a rămas aproape în aceeaşi formulă poate fi privit ca un atu pentru noi în faţa celorlalte reprezentative?

Păi şi la Mondiale s-a spus că celelalte echipe s-au întinerit şi nu au experienţa noastră, dar nu a ieşit aşa cum era planificat. Deocamdată mai avem meciuri în preliminarii şi e prea devreme să ne gândim la turneul final. Se pot schimba foarte multe până atunci. 

"Neagu are contract cu Oltchim până în anul 2011 şi nici nu se pune problema să plece până atunci."

Ioan Gavrilescu
preşedinte CS Oltchim

Oltchim se bate cu Györ în semifinalele Ligii

Iulia Puşcaşu (roşu) şi coechipierele ei se vor lupta din nou cu puternicele jucătoare maghiare 



Calificată deja în semifinalele Ligii Campionilor de pe primul loc al grupei II principale, Oltchim şi-a permis luxul să îşi menajeze mai multe piese de bază în deplasarea de la Viborg.

Fără Cristina Neagu şi Ramona Maier, „galaticele" au dat o replică dârză campioanei en-titre a Europei timp de 50 de minute, dar au cedat apoi pe final şi s-au recunoscut învinse, scor 26-33 (15-17).
Ar mai trebui remarcată şi prestaţia senzaţională a Cristinei Vărzaru, căpitanul naţionalei României marcând 10 goluri pentru gruparea daneză.

Programul semifinalelor: Viborg HK-Larvik HK şi Györ ETO-Oltchim Râmnicu Vâlcea. Meciurile tur se vor juca, pe terenurile primelor echipe, în 10-11 aprilie, iar cele retur o săptămână mai târziu.
Va fi astfel o nouă confruntare directă dintre Oltchim şi formaţia maghiară după ce în ultimele sezoane şi-au împărţi victoriile (26-22 şi 22-26 în sezonul 2009-2010; 28-26 şi 28-30 în sezonul 2008-2009 şi 30-27 şi 27-32 în sezonul 2007-2008 al Ligii Campionilor).

Györ nu se poate baza momentan pe serviciile vedetei Anita Görbicz, cea mai bună handbalistă din lume în 2005 fiind în continuare accidentată. În plus, Tomori Zsuzsanna a fost trimisă la echipa a doua din cauza unui conflict cu staff-ul tehnic.

În sezonul trecut, Oltchim a atins faza semifinalelor Ligii Campionilor, fiind eliminată de câştigătoarea ulterioară a competiţiei, Viborg HK. În actuala stagiune, obiectivul campioanei României este jucarea finalei.

Clasament grupa I

1. Larvik    6    5    0    1    170-149    10 p
2. ETO Györ    5    3    1    1    127-120    7 p
3. Krim Mercator    6    2    1    3    163-166    5 p
4. HC Leipzig    5    0    0    5    115-140    0 p

*Meciul ETO Györ - HC Leipzig s-a desfăşurat după închiderea ediţiei

Clasament grupa II


1. Oltchim    6    4    1    1    178-168    9 p
2. Viborg    6    4    0    2      190-171    8 p
3. Hypo Viena    6    2    0    4    163-182    4 p
4. HC Dinamo    6    1    1    4    166-176    3 p

Carte de vizită Cristina Neagu

Data şi locul naşterii:  26.08.1988,  Bucureşti
Înălţime şi greutate: 1,80 metri / 77 de kilograme

Palmares:

A jucat la CSS 5 Bucureşti, Rulmentul Braşov şi Oltchim
Vicecampioană europeană de junioare în 2005
Bronz la Mondialele de junioare din 2006
Bronz la Europenele de tineret  în 2007
Aleasă cea mai bună handbalistă a turneelor unde România a luat medalii
Finalistă a Cupei Cupelor în 2008 cu Rulmentul Braşov
Campioană a României cu Oltchim în 2009
A marcat 45 de goluri pentru Oltchim în Liga Campionilor
A înscris peste 650 de goluri pentru loturile naţionale ale României
Aleasă de FRH cea mai bună handbalistă din România în 2009

Iulia Puşcaşu (roşu) şi coechipierele ei se vor lupta din nou cu puternicele jucătoare maghiare
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite