Liga Campionilor este chinul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liga Campionilor  este chinul românilor
Liga Campionilor este chinul românilor

Nu doar la fotbal rezultatele lipsesc în cea mai importantă competiţie intercluburi. De 20 de ani, nicio echipă românească nu a mai atins finala Ligii Campionilor sau a competiţiilor echivalente.

Sporturile de echipă din România se distanţează din ce în ce mai mult de competiţiile de elită din Europa. Înainte de 1989, prezenţa formaţiilor româneşti de fotbal, handbal, baschet sau de volei în fazele superioare ale întrecerilor, care reuneau la start campioanele, era obişnuinţă.

În ultimii 20 de ani însă nicio echipă de la noi nu a mai jucat pentru trofeu în cele mai importante competiţii intercluburi. Chiar dacă pierdută cu 4-0, finala dintre Steaua şi AC Milan din 1989 rămâne ultima imagine a unor români luptând pentru supremaţie în elita Europei.

De atunci, la fotbal nu am reuşit să trecem niciodată de grupe în Liga Campionilor, iar rezultatele din ultimii ani sunt dezastruoase. 

Oltchimul, trei semifinale în 20 de ani

Singura echipă care a scos capul în Europa la nivel înalt după 1989 a fost Oltchim Râmnicu Vâlcea, la handbal feminin. „Galacticele” au bifat trei prezenţe în semifinale, două în Cupa Campionilor Europeni şi una, anul trecut, în noul format al Ligii Campionilor.

La masculin, diferenţa de valoare între campioanele României şi cluburile de top din Europa este şi mai mare, nicio echipă masculină românească nereuşind să treacă de grupele Ligii.

HCM Constanţa a început cu stângul actualul sezon, cu o înfrângere, pe teren propriu, în faţa celor de la Pevafersa Valladolid, grupare clasată pe locul 3 în Spania.

Fetele încearcă să ţină steagul sus la volei, prin Metal Galaţi, aflată anul acesta la a doua prezenţă în grupe, în timp ce la baschet Municipal Târgovişte a pus bazele unei echipe al cărei obiectiv este calificarea în Euroligă, în sezonul 2010-2011.

Prăpastia este imensă la baschet masculin, acolo unde nicio sală din România nu întruneşte condiţiile organizatorice cerute de Euroligă, echivalentul Ligii Campionilor, iar celebrele dueluri dintre Steaua şi Maccabi Tel Aviv din anii ’80 par la ani-lumină distanţă.

La fel stau lucrurile şi la volei masculin, unde România ocupă locul trei în Europa la trofee câştigate (şase), după Rusia şi Italia, ultimul obţinut însă în 1981!

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite