Blestemul semifinalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talida Tolnai (dreapta)  a urlat de disperare la colegele sale pe finalul partidei
Talida Tolnai (dreapta) a urlat de disperare la colegele sale pe finalul partidei

România a pierdut dramatic în faţa Suediei, scor 23-25, penultimul act al Europeanului de handbal feminin. Din nou am arătat că nu putem rezista presiunii în fazele finale ale competiţiilor majore. Elevele lui Radu Voina au avut avantaj pe tabelă cu cinci minute înainte de final, dar au clacat psihic în ultimele minute. Pentru consolare ne-a mai rămas locul trei.

Jocul României a suferit contra Suediei. Mai întâi la finalizarea de pe extreme, unde realizările au venit doar de la linia de 9 metri şi de la pivoţi. În repriza a doua, selecţionerul Radu Voina a fost obligat să caute alte soluţii, pentru a contracara oboseala principalelor „guri de tun", Stanca şi Neagu, ambele cu câte cinci goluri.

De cealaltă parte, Suedia a folosit, dar bine, două scheme mari şi late, prin care a reuşit să marcheze gol după gol, în faţa unei apărări visătoare la nivelul intermediarilor.

Neagu a ratat într-un moment important

Finalul a fost unul interzis cardiacilor. România conducea cu 22-21 cu cinci minute înainte de ultimul fluier al arbitrelor. Tivadar a fost însă eliminată la faza următoare. Nordicele au profitat din plin de superioritatea numerică şi au trecut la conducere (24-22) cu două minute înainte de final în minutul 57.

Extenuată de efort, Neagu a ratat apoi o lovitură de la 7 metri, într-un moment-cheie şi totul s-a năruit. Au marcat pentru România: Neagu 7 (4), Stanca 6, Nechita 3, Brădeanu 3, Ardean 2, Manea 1 şi Fiera 1.

O poveste tristă se repetă la nesfârşit

De şase ori în istorie, tricolorele au fost la doar câteva secunde de o medalie, dar de fiecare dată ghinionul şi lipsa de concentrare ­le-au fost fatale. Totul a început la Mondialele din 1971, în finala mică. Sportivele noastre conduceau Ungaria cu 8-5, cu 15 minute înainte de ultimul fluier. Aveam să pierdem însă cu 11-12. A urmat apoi ediţia din 1993 din Norvegia. Tot în finala mică, România pierdea atunci în faţa gazdelor la un singur gol, scor 19-20.

Mondialul din 1999 a fost însă pe departe cel mai dramatic. În semifinala contra Franţei, la scorul 17-18, cu 30 de secunde înainte de final, Brădeanu a trimis în bară o minge. Ghinionul a urmărit-o pe „Mika" şi în finala mică contra Austriei. Cu jumătate de minut înainte de ultimul fluier, când conduceam cu 26-25, Aurelia a ratat, singură, cu portarul şi adversarele s-au impus în prelungiri cu 31-28.

Am continuat să ne facem singuri „harakiri" şi la Europenele din 2000, turneu final găzduit de ţara noastră (meciurile s-au jucat la Bucureşti şi la Râmnicu Vâlcea). Peste 6.000 de fani au rămas înmărmuriţi la finalul semifinalei contra Ungariei, pierdută dramatic, pe final, scor 24-25.

Apogeul a fost atins însă la Campionatul Mondial din 2007. România a condus Germania, la pauză, în finala mică cu 18-11, dar a pierdut cu 35-36 în prelungiri.

"Am plâns pentru că ne-am dorit enorm să câştigăm. În apărare am scăpat de multe ori omul, iar în ofensivă am avut o zi extrem de proastă."
Talida Tolnai
portar România

"Suedezele au fost mai bune pentru că au fost unite. Este o calitate a handbalului scandinav."
Cristina Vărzaru
extremă România

"Am avut crize de disperare în unele momente. Eu sunt una dintre jucătoarele care au greşit în atac. Nu aveam voie să ratez de pe semicerc."
Oana Manea
pivot România

Pierdem pentru că n-avem lideri

Psihologul Ovidiu Brăzdău, profesor universitar doctor în atropologie psihologică, pune eşecurile noastre sportive pe seama antrenorilor. „Există o lipsă de educaţie a succesului din partea antrenorilor, care se răsfrânge asupra jucătorilor.

Fetele din echipa de handbal trebuie felicitate că au ajuns în semifinale". Brăzdău nu crede că sportivii români sunt neapărat fatalişti, împiedicând-se în faţa victoriei. Extrapolând, specialistul spune că suntem mai degrabă un popor cu lideri slabi, în toate domeniile, care nu ştiu să gestioneze succesul. Roxana Lupu

Voina: „Nu poţi câştiga cu o singură jucătoare"

Neagu (la minge) este singura jucătoare care a dat randament



Afectat după acest insucces, Radu Voina şi-a criticat elevele deoarece au lăsat-o doar pe Cristina Neagu să-şi asume responsabilitatea aruncărilor la poartă. „Cristina a cedat fizic pe final şi am avut o lipsă de inspiraţie în atac. E greu să câştigi un meci cu o singură aruncătoare. Neagu trebuie să înţeleagă că atunci când oboseşti trebuie să joci în dreapta sau în stânga, dar este adevărat că n-a avut nici cu cine combina", a tunat selecţionerul.

Foarte tranşant, preşedintele Oltchimului, Ioan Gavrilescu, a vorbit despre diferenţele mari de valoare dintre jucătoarele din lotul României:

„Nu cred că avem probleme de concentrare, ci că nu avem extreme. Elisei a jucat prost tot turneul, dar Voina n-a avut cu cine s-o înlocuiească. Cu Suedia, România a jucat doar în patru oameni". Oficialul vâlcencelor a comentat şi prestaţia Cristinei Neagu: „De regulă, Cristina este o jucătoare de o repriză. În partea a doua a jocului, performanţa ei scade. Totuşi, ea este cea mai talentată din lotul nostru".

Gaţu: „Am făcut un meci foarte slab"

Gheorghe Tadici, selecţionerul cu care obţineam argintul la Mondialul din 2005, consideră că e timpul unei schimbări după acest turneu final.

„S-a văzut o uzură psihică, ce ne-a făcut să jucăm slab, plus că am avut foarte multe probleme în apărare. Am spus după Olimpiadă că trebuie o reconstrucţie, dar nu m-a ascultat nimeni", a explicat Tadici.
Şi preşedintele FRH, Cristian Gaţu, era afectat.

„Am făcut un meci foarte slab. Multe fete se apropie de sfârşitul carierei şi, din păcate, ele nu s-au putut lipi de o medalie de aur. Sperăm să obţinem măcar bronzul", a conchis Gaţu.

Iar cu Danemarca

Deşi a fost susţinută frenetic de aproape 12.000 de spectatori, Danemarca n-a putut face faţă triplei campioane continentale, Norvegia, şi a cedat clar în faţa eternelor rivale, scor  19-29.

Neagu (la minge) este singura jucătoare care a dat randament

România va întâlni, astfel, în finala mică reprezentativa ţării gazdă (azi, ora 15.30, TVR 2), şi va încerca să obţină, în premieră, o medalie la un campionat european, dar şi un loc la Mondialul de anul viitor.

Cele două echipe s-au întâlnit şi în faza grupelor iniţiale, atunci când nordicele ­s-au impus cu 25-22, la capătul unui meci încins în care selecţionerul Radu Voina a acuzat vehement maniera de arbitraj.

„A fost prima dată când am auzit felul în care a fost incitat publicul danez să huiduie. Şi-au luat toate măsurile ca să irite, să enerveze, şi atmosfera din sală s-a potrivit foarte bine cu felul în care am fost arbitraţi", a spus Radu Voina, după prima victorie a danezelor în faţa tricolorelor, din 2002 încoace.

Finala mică se va desfăşura, probabil, după acelaşi scenariu fierbinte. Din păcate, prezenţa lui Neagu pe teren este incertă. „Va fi foarte greu să o recuperăm pe ­Neagu pentru acest meci, este foarte obosită", a comentat Voina, după semifinala pierdută cu Suedia. Marea finală, dintre Norvegia şi Suedia, se va disputa tot azi, de la ora 18.00, partida urmând a fi transmisă în direct pe TVR 2.

Telex

Susţinute din sală de 150 de suporteri. Printre românii prezenţi la meciul cu Suedia s-a aflat şi Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Neagu are şanse la titlul de golgheter al competiţiei. Cristina Neagu ocupă primul loc cu 47 de reuşite. Singura jucătoarea care o mai poate depăşi este suedeza Linnea Torstenson (45 de goluri).

Amariei a venit cu charterul. Absentă la Europene, din cauza unei accidentări, Carmen Amariei s-a alăturat celor 50 de sponsori şi membri ai familiilor jucătoarelor, care au ajuns sâmbătă în Danemarca, cu o cursă charter.

Franţa a terminat Europeanul pe locul cinci.  Handbalistele din Hexagon au învins, tot ieri, la Herning, reprezentativa Muntenegrului, scor 23-19, într-un meci contând pentru clasarea pe locurile 5-6.

Am ratat calificarea directă la Olimpiadă. Din cauza acestui eşec, România a ratat ocazia de a se califica direct la Jocurile Olimpice din 2012. Câştigătoarea turneului final primeşte un bilet
pentru Londra.

Suedezii ne-au ironizat. „Aveam o poliţă de plătit României pentru ultimele înfrângeri în faţa lor. Acum ne-am achitat de datorii", a spus, ironic, Per Johansson, antrenorul Suediei.

Norvegia, aproape de al cincilea trofeu. Dacă va câştiga finala contra Suediei, Norvegia va ajunge la al cincilea titlu european. Doar Danemarca (trei  titluri) şi Ungaria (un titlu) au mai ieşit campioane continentale.

Trei finale ratate în ultimii zece ani

Trei finale ratate în ultimii zece ani
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite