Am pierdut medalia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca şi în meciul cu Norvegia, tricolorele au terminat la pământ
Ca şi în meciul cu Norvegia, tricolorele au terminat la pământ

România a fost învinsă ieri de vicecampioana continentală, Spania, scor 25-26 (12-14), şi a ratat calificarea în semifinalele turneului final. Tricolorele au pierdut dramatic partida cu ibericele în chiar ultima secundă a timpului regulamentar şi vor fi nevoite să joace acum doar pentru locurile 5-8 în clasament.

Aflate cu sabia lui Damocles deasupra capului
înaintea fluierului de start din cauza situaţiei în grupă, elevele lui Radu Voina au început precipitat partida. Pivoţii Spaniei ne-au creat mari probleme şi România a egalat pentru prima oară abia în minutul 17, scor 7-7.

Starea de tensiunea a afec­tat-o până şi pe veterana Narcisa Lecuşanu (33 de ani), care a ratat o aruncare de la 7 metri când tabela indica 9-9 şi apoi a fost eliminată două minute pe finalul primei părţi. În ciuda inferiorităţii numerice şi a scorului nefavorabil de la pauză, 12-14, tricolorele şi-au păstrat totuşi luciditatea şi au egalat rapid în primele minute ale mitanului secund.

Acelaşi final de coşmar cu iz mioritic

Cu o apărare din ce în ce mai exactă, România a început să găsească treptat antidotul pentru jocul combinativ al ibericelor de pe semicerc şi a trecut pentru prima dată la conducere în minutul 11, scor 17-16. Două jucătoare cu foarte multă personalitate, Cristina Neagu şi Carmen Amariei, şi-au asumat rolul de a arunca la poartă în momentele dificile şi România conducea cu două goluri avans, 25-23, cu patru minute înainte de finalul
confruntării.

Ce a urmat s-a derulat după un scenariu de groază, devenit parcă cunoscut nouă românilor în ultima perioadă. Spania a profitat apoi de o eliminarea stupidă a Mihaelei Tivadar şi de unele decizii controversate ale arbitrilor, reuşind să întoarcă dramatic rezultatul pe tabelă şi să marcheze în chiar ultima secundă a partidei.

Mai grav este că un rezultat de egalitate ne menţinea în cursa pentru calificarea în careul de aşi al Campionatului Mondial. Aşa, ultima partidă cu reprezentativa Coreei de Sud nu va mai conta decât pentru stabilirea locului nostru în clasamentul final al competiţiei. Golurile formaţiei noastre au fost marcate de Carmen Amariei (6), Ramona Maier (5), Cristina Neagu (5), Ionela Stanca (3), Adriana Nechita (2), Clara Vădineanu (2), Narcisa Lecuşanu (2).

Aruncările de la 7 metri au făcut diferenţa

O posibilă explicaţie pentru eşec poate fi faptul că echipa României a ratat mai multe aruncări de la 7 metri. Din cele 7 de care a beneficiat au fost concretizate 4. Vărzaru, Lecuşanu şi Vădineanu au ratat fiecare câte una. Spania, în schimb, a avut un procentaj mai bun, ratând una singură din cele 4 pe care le-a executat.

În atac Spania s-a dovedit a fi mai agresivă decât România. Raportul aruncărilor la poartă îi e favorabil: 49-42. Nici la aruncările de la 9 m concretizate cu gol nu stăm mai bine, reuşind 4 goluri din 10 mingi, faţă de iberice, cu 8 reuşite din 19. O evoluţie palidă a avut Vărzaru, care nu a aruncat pe poartă din acţiune!

Naţionala feminină capotează când este mare favorită

Rezultatele din penultima etapă a grupei principale nu au fost deloc favorabile României, care nu mai poate prinde un loc în semifinalele competiţiei nici măcar în eventualitatea unei victorii în meciul de mâine contra Coreei de Sud, campioană olimpică în 1992 şi campioană mondială în 1996.

Nu este pentru prima dată când naţionala feminină nu poate intra în lupta pentru medalii la o competiţie majoră din cauza unui insucces înregistrat la o echipă socotită a fi outsideră. La JO de la Beijing, în 2008, tricolorele au pierdut cu 30-33 în faţa Ungariei, în optimile de finală. La CE 2008, tot un eşec (18-26) cu Spania a făcut ca România să rateze calificarea în semifinale. La CM 2007 naţionala a jucat pentru medalia de bronz, pe care a ratat-o în prelungiri (35-36) după ce a condus Germania mult timp.

După ce a realizat un egal surprinzător în faţa Spaniei, Ungaria a fost foarte aproape de a reuşi un alt rezultat mare. Maghiarele, antrenate de românca Eszter Matefi, au condus la şapte goluri diferenţă Coreea de Sud, dar au fost egalate chiar în ultimele secunde ale meciului şi au ieşit cot la cot cu noi din cursa pentru o medalie.

Norvegia a făcut scor cu naţionala Chinei şi este calificată matematic în semifinale deoarece în cazul unei egalităţi la puncte are avantajul meciului direct împotriva tricolorelor, scor 25-24, partidă jucată în prima fază a turneului. Semifinalele sunt programate pe 18 decembrie la Nanjing.

Campionatul Mondial de Handbal
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite