Am invadat Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele de la „U“ Jolidon Cluj au făcut hora bucuriei la finalul meciului cu Rostov-Don  (foto: arhivă)
Fetele de la „U“ Jolidon Cluj au făcut hora bucuriei la finalul meciului cu Rostov-Don (foto: arhivă)

Premieră istorică: avem trei echipe de handbal în cea mai importantă competiţie intercluburi. Pe lângă Oltchim, „U“ Jolidon şi HCM Constanţa, ţara noastră mai are şase formaţii în grupele Champions League.

În ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă şi a legislaţiei care nu încurajează sponsorizările, sportul românesc se ţine tare! Duminică seara, la Cluj, echipa feminină de handbal „U" Jolidon a reuşit o victorie importantă, 23-22 cu Rostov-Don.

Repurtat în faţa celei mai valoroase grupări din Rusia, acest succes a coincis cu pătrunderea grupării ardelene în clubul select al formaţiilor care vor participa la ediţia 2012-2013 a Ligii Campionilor.

Suntem în elită la patru sporturi

România va avea în acest an competiţional cel mai mare număr de reprezentante în Champions League (9)! Cel mai bine din acest punct de vedere stă voleiul, care are câte două cluburi şi la feminin, dar şi la masculin.

Şi pentru Cluj calificarea lui „U" Jolidon e specială, acest oraş având-o în principala competiţie continentală şi pe CFR, la fotbal. La acest capitol însă, Constanţa deţine supremaţia, cu trei grupări în Liga Campionilor: HCM la handbal, respectiv Tomis la volei, fete şi băieţi.

Spre deosebire de Oltchim, dar şi de majoritatea reprezentantelor noastre în Liga Campionilor, „U" Jolidon Cluj s-a calificat în grupe cu un lot în care predomină jucătoarele autohtone.

Printre handbalistele care au avut o contribuţie decisivă la victoria cu Rostov-Don le regăsim pe Mihaela Senocico, Florentina Cartaş, Florina Chintoan, Mihaela Tivadar şi Clara Vădineanu, toate cu apariţii şi la naţională. Singura străină e Viktoria Petroczi (Ungaria).

Un rol determinant în obţinerea acestei calificări îl are antrenorul Gheorghe Covaciu, cel care, de la sosirea sa la Cluj, în 2005, a reuşit să contureze un grup capabil să aibă performanţe - în 2007, „U" Jolidon a fost finalistă în Challenge Cup.

Salarii de 70.000 de euro

Patronată de clubul polisportiv Universitatea, echipa de handbal înfiinţată în 1968 şi-a asigurat, în ultimii ani, şi sprijinul firmei Jolidon. Cât despre buget, el e mult mai mic decât cel al Oltchimului, salariile anuale ale handbalistelor nedepăşind 70.000 de euro. Prin comparaţie, la Râmnicu Vâlcea, Oltchim are cheltuieli anuale de trei milioane de euro!

Sunt într-o grupă infernală

„U" Jolidon va evolua în grupa B a Ligii Campionilor, într-o serie infernală. Krim Ljubljana (Slovenia) şi Podravka (Croaţia) sunt foste câştigătoare ale Ligii Campionilor, iar Gyor (Ungaria) finalista ultimei ediţii. Echipa din Cluj va debuta în grupe la 14 octombrie, în Slovenia, iar o săptămână după aceea va primi vizita echipei maghiare. „U" va disputa meciurile de acasă în Sala „Horia Demian" din Cluj, cea care a găzduit, de altfel, şi turneul de calificare de săptămâna trecută.

infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite