Alexandru Csepreghi handbalist: „O revoluţie în lotul naţional nu e o idee bună!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul tricolorilor (24 de ani) consideră că actuala generaţie poate redresa lucrurile la echipa naţională. Deşi România a clacat la Mondiale şi în preliminariile CE din 2012, vedeta campioanei HCM Constanţa are încredere în viitorul handbalului masculin.

„Adevărul": Cum ai caracteriza sezonul proaspăt încheiat?

Alexandru Csepreghi: Sunt fericit că am luat cupa şi campionatul cu HCM, dar au fost şi aspecte negative: ratarea calificării în optimile Ligii Campionilor şi eşecul de la Mondiale cu naţionala. Cred că puteam face mult mai multe acolo şi rămân cu regretul că nu i-am putut ajuta mai mult pe băieţi din cauza accidentării la umăr.

Cum eşti acum din punct de vedere fizic?

M-am operat zilele trecute la genunchi. Mă jena de ceva vreme, dar programul încărcat de la HCM şi naţională m-a făcut să amân intervenţia. Am nevoie de minimum cinci săptămâni de recuperare. Dacă totul decurge OK, voi fi apt la startul sezonului viitor.

Ce vrei să îmbunătăţeşti în jocul tău în perioada următoare?

Totul, dar ar mai fi de lucrat mai mult la faza defensivă. În ofensivă mă descurc pe toate posturile la linia de nouă metri. În ultimii doi ani am jucat însă mai mult centru şi mă pliez mai bine pe acest rol deoarece îmi place să fiu eu creierul echipei, să conduc jocul.

De ce ar fi nevoie pentru a face performanţă în cupele europene?

În primul rând ne trebuie un buget la nivelul adversarelor şi nu prea văd posibil acest lucru în viitorul apropiat. Sincer, prezenţa mai sus de optimi în Liga Campionilor ar fi o minune pentru orice formaţie românească. Pentru a spera la final-four, ar trebui să fim câţiva ani măcar o prezenţă constantă în fazele superioare.

HCM ar trebui să se transforme după modelul Oltchimului în naţionala României?

Nu putem compara situaţia pentru că la fete aveam mult mai multe valori care jucau în Europa. La masculin nu cred că modelul Oltchim ar garanta succesul pentru că nivelul campionatului ar deveni foarte slab şi nu am avea meciuri tari în picioare.

Eşti un jucător tânăr. Crezi că e nevoie de o schimbare de generaţie la naţională?

Nu contează vârsta din buletin. Dacă cineva are 28 de ani şi e cel mai bun din ţară pe postul lui, atunci nu văd rostul să-i ia locul unul de 18 ani. Valoarea trebuie să fie singurul criteriu de selecţie.  O revoluţie în cadrul lotului sau o întinerire forţată nu mi se pare o idee bună.

Vei face pasul în curând către un campionat puternic din Europa?

După ultimele probleme medicale îmi trebuie cel puţin un sezon la HCM Constanţa în care să joc meci de meci la parametrii maximi. Apoi, dacă sunt în formă, aş dori să plec în Bundesliga. Acolo e handbalul adevărat, fiecare meci e ca o finală indiferent de numele echipelor.

Când se poate califica România din nou la un turneu final?

Păi, simplu, chiar la următorul Mondial, din 2013. Avem o generaţie talentată, care poate aduce din nou rezultate importante. E nevoie însă să avem mai mult noroc la tragerea la sorţi, să evităm în preliminarii sau la baraj echipe de top ca Spania sau Croaţia pentru că există momentan un decalaj mare valoric între noi şi ele.

Pe ultimul loc în preliminariile CE

Naţionala masculină a avut o campanie dezastruoasă în preliminariile CE din 2012. Tricolorii au terminat pe ultimul loc în grupa 2 cu Spania, Croaţia şi Lituania. În contextul unei înfrângeri logice şi contra Spaniei (meci disputat aseară după închiderea ediţiei), elevii lui Vasile Stângă ar fi alături de Elveţia şi Letonia, singurele naţionale dintre cele 28 participante în preliminarii care nu au acumulat nici măcar un punct.

"Dacă cineva are 28 de ani şi e cel mai bun din ţară pe postul lui, atunci nu văd rostul să îi ia locul unul de 18 ani. "
Alexandru Csepreghi
handbalist

Csepreghi  a suferit  o intervenţie chirurgicală săptămâna trecută.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite