Ele sunt fetele noastre de aur!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Dumitru, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Sandra Izbaşa şi Constantina Diţă Tomescu au adus patru titluri olimpice României Fiecare naţie are eroii săi, aşa cum toate

Alina Dumitru, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Sandra Izbaşa şi Constantina Diţă Tomescu au adus patru titluri olimpice României

Fiecare naţie are eroii săi, aşa cum toate popoarele au legendele lor vii. Printre legendele noastre şi-au făcut loc şi ele, campioanele olimpice de la Beijing.

Înaintea startului Jocurilor Olimpice, specialiştii nu le dădeau şanse la aurul olimpic, iar în unele cazuri, nici măcar la podium.

Au fost privite cu neîncredere, poate chiar şi în ţară, dar cel mai important este că ele însele au crezut în steaua lor norocoasă. Şi nu s-au înşelat!

Prima care a dat lovitura a fost judoka Alina Dumitru. Originară din Bucureşti, a infirmat calculele hârtiei, având un parcurs ireproşabil până în finala categoriei 48 kilograme.

În ultimul act al competiţiei, Alina a învins o veritabilă legendă, pe japoneza Tani Ryoko. Imediat, sportiva legitimată la Steaua a devenit o eroină, apărând pe toate posturile de televiziune şi pe primele pagini ale ziarelor din ţară. "Alina este un fenomen. Ne-a impresionat pe toţi, a demonstrat că este o mare sportivă. A câştigat aurul într-o manieră de mare campioană", declara preşedintele COSR, Octavian Morariu, imediat după succesul Alinei.

Fenomenele Andrunache şi Susanu

"Gemenele" Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu au cucerit aurul olimpic la proba de două rame fără cârmaci.

Imediat după succesul de la Beijing, cele două au anunţat că se vor retrage din activitate pentru a se putea dedica familiilor. "Au fost ani grei pentru mine, de acum sunt decisă să pun ramele în cui. Vreau să mă dedic familiei, copilului şi soţului meu, vreau să mă bucur cu ei şi să-i fac să se bucure alături de mine", a mărturisit Andrunache.

"Este un echipaj complet. Georgeta a luat parte la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, iar Viorica la două, dar de fiecare dată şi-au făcut datoria cu brio. Sunt două dintre cele mai valoroase sportive ale lumii, iar eu, ca preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, nu pot să fiu decât mândru că lucrez cu oameni atât de valoroşi", afirma preşedintele FR Canotaj, Ioan Dospinescu.

Sandra Izbaşa a făcut legea la sol

Pe cât de plăpândă, pe atât de ambiţioasă, Sandra a dat lovitura la Beijing când poate nimeni nu mai credea.
A cucerit aurul la sol, aducându-şi contribuţia şi la bronzul pe echipe.

Performanţele sale olimpice sunt dublate de titluri de campioană europeană şi de medalii la campionate mondiale. "Sandra este o sportivă de mare clasă, este în clipa de faţă probabil cea mai bună gimnastă din România", spunea antrenorul ei, Nicolae Forminte.

La 18 ani, bucureşteanca mai are multe de spus în lumea gimnasticii, astfel încât rivalele sale din China, SUA şi Rusia nu vor avea parte de linişte.

Poate că niciunul dintre succesele tricolorelor nu a fost mai surprinzător decât cel reuşit de Constantina Diţă Tomescu.

Surpriza Constantina Diţă Tomescu

Veterana şi-a spulberat contracandidatele, spre uimirea specialiştilor, care nu-şi puteau imagina că o sportivă de 38 de ani poate să dea dovadă de atâta putere.

Constantina a cules elogiile marilor agenţii de presă occidentale, ocupând copertele ziarelor de pretutindeni. Sportiva legitimată la Dinamo Bucureşti nu ia încă în calcul o eventuală retragere, fiind conştientă că, la fel ca în cazul vinului vechi, calităţile sale nu au avut de suferit odată cu trecerea timpului.

Ambiţia şi puterea de luptă de care a dat dovadă Constantina au impresionat o altă mare campioană, pe Gabriela Szabo. "Constantina a făcut o cursă extraordinară, a avut şi o tactică excelentă. A riscat atunci când s-a desprins de pluton, dar mişcarea ei a dat roade", spunea fosta campioană de la Sydney.

A fost o performanţă minunată. Sunt foarte fericită că am câştigat o medalie, dar mai ales că este de aur. La Campionatele Mondiale din Canada din 2005, toată lumea spunea că nu pot alerga, dar azi am arătat că pot. Este minunat că am câştigat medalia de aur.
Constantina Diţă Tomescu,
campioană olimpică maraton

Georgeta Andrunache

Data naşterii: 14 aprilie 1976
Locul naşterii: Botoşani
Palmares
Jocuri Olimpice - 5 medalii de aur (2000, 2004, 2008)
Campionate Mondiale - 5 medalii de aur (1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003), 3 medalii de argint (1997, 2001, 2003) şi o medalie de bronz (2003)
Campionate Naţionale: multiplă campioană naţională
Concurează la două rame şi la 8+1 rame

Viorica Susanu

Data naşterii: 29 octombrie 1975
Locul naşterii: Galaţi
Palmares
Jocuri Olimpice - 4 medalii de aur (2000, 2004, 2008)
Campionate Mondiale - 5 medalii de aur (1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003), 2 medalii de argint (2001, 2003) şi 3 medalii de bronz (1997, 1998, 2003)
Campionate Naţionale: multiplă campioană naţională
Concurează la două rame şi la 8+1 rame

Sandra Izbaşa

Data naşterii: 18 iunie 1980
Locul naşterii: Bucureşti
Palmares
Vicecampioană mondială la bârnă, bronz la individual compus în 2006
Vicecampioană europeană la individual compus şi la bârnă în 2007
Campioană europeană pe echipe şi la sol, argint la bârnă în 2008
Campioană olimpică la sol şi medaliată cu bronz în întrecerea pe echipe în 2008

Alina Dumitru

Data naşterii: 30 august 1982
Locul naşterii: Bucureşti
Palmares
Multiplă campioană naţională de junioare
Multiplă campioană naţională de tineret
Multiplă campioană naţională de senioare
Câştigătoare a mai multor turnee internaţionale
Cinci titluri de campioană europeană
Campioană olimpică (2008)
Concurează la categoria 48 de kilograme

Constantina Diţă Tomescu

Data naşterii: 23 ianuarie 1970
Locul naşterii: Turburea (judeţul Gorj)
Palmares
Locul 20 la Jocurile Olimpice de la Atena (2004)
Campioană naţională de senioare
Locul 1 la maratonul din Chicago (2004)
Locul 1 la Campionatul Mondial de semimaraton de la Edmonton (2005)
Campioană olimpică la proba de maraton Beijing (2008)

Este o medalie excepţională, o punte către viitor, între generaţia Cătălina Ponor şi generaţia Sandra Izbaşa. Este o performanţă deosebită, la un aparat la care România domină de ani buni. Faţă de celelalte gimnaste, care au ratat sau au avut note de plecare mai mici, Sandra Izbaşa a făcut un sol excepţional, corect, curat.
Octavian Bellu,
preşedinte ANS

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite