Ei sunt eroii Jocurilor Olimpice de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul a adus şi în acest an câteva nume ce vor rămâne cu siguranţă în istoria Jocurilor Olimpice. Au căzut multe recorduri mondiale Atletismul şi nataţia sunt sporturile ce au adus

Beijingul a adus şi în acest an câteva nume ce vor rămâne cu siguranţă în istoria Jocurilor Olimpice. Au căzut multe recorduri mondiale

Atletismul şi nataţia sunt sporturile ce au adus în prim-plan vedetele de la JO. Înotătorul Michael Phelps a devenit principalul demolator de recorduri mondiale.

Suspansul şi rezultatele de excepţie nu au lipsit la Jocurile Olimpice de la Beijing. Fără îndoială, capul de afiş a fost ţinut de americanul Michael Phelps, care a făcut exact ceea ce şi-a propus. A bătut record după record până a ajuns la cota opt.

Unicat în lume, Phelps a intrat în istoria Jocurilor Olimpice ca primul sportiv din lume care câştigă opt medalii de aur la aceeaşi ediţie. 4x100 metri mixt, 400 metri mixt, ştafeta de 4x100 metri liber, 200 metri liber, 200 metri fluture, 4x200 metri liber, 200 metri mixt şi 100 metri fluture sunt probele care i-au adus americanului celebritatea.

După ce le-a câştigat pe toate opt, Phelps a putut spune că a devenit unicat. A depăşit cu un record vechea performanţă ce i-a aparţinut lui Mark Şpitz, de şapte ori campion la Jocurile Olimpice de la Munchen în 1972.

Bolt, cel mai rapid din lume

Jamaicanul Usain Bolt a uimit lumea la Beijing. A făcut ceea ce nimeni înaintea lui nu mai arătase în probele de viteză.

Venit parcă de pe altă planetă, atletul a spulberat recordul mondial la 100 de metri. A oprit cronometrul la 9,69 şi i-a lăsat pe toţi cu gura căscată. Pe ultimii metri ai cursei a salutat publicul şi s-a bătut cu pumnul în piept. "Este extraterestru", au replicat cei care au încercat să îi ţină piept în cursa de 100 de metri.

Jamaicanul nu s-a oprit aici. Şi-a continuat recitalul şi cu proba de 200 de metri. Din nou un parcurs fantastic, din nou record mondial. Fără îndoială, Bolt este cel mai tare sprinter din istoria atletismului.

Isinbaieva, pe urmele lui Bubka

Tot atletismul propune încă un nume sinonim cu performanţa. Înaintea Jocurilor Olimpice, rusoiaca Elena Isinbaieva promitea că va modifica cu încă un centimetru recordul mondial la săritura cu prăjina. S-a ţinut de promisiune, iar cea mai bună performanţă mondială la săritura cu prăjina măsoară acum 5,05 metri.

"Era un record pe care îl aveam în plan. Voi continua până când am să ajung la 36 de recorduri mondiale. Cu unul mai mult decât Bubka", spune rusoaica.

Nu trebuie uitată nici Constantina Diţă Tomescu. Românca ce a dominat cu autoritate maratonul, cea mai lungă probă atletică, şi a adus o medalie de aur nesperată pentru România la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Mi-am îndeplinit visul de a intra în istoria Jocurilor Olimpice. Acum voi intra într-o lungă vacanţă. Nu vreau să fiu deranjat în următoarele luni.
Michael Phelps,
înotător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite