A doua medalie: bronz pentru Covaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Covaliu a cucerit a doua medalie olimpică pentru România, bronz la sabie, şi i-a dedicat-o fiicei sale Covaliu a pierdut la doar două tuşe semifinala cu francezul Nicolas Lopez, dar

Mihai Covaliu a cucerit a doua medalie olimpică pentru România, bronz la sabie, şi i-a dedicat-o fiicei sale

Covaliu a pierdut la doar două tuşe semifinala cu francezul Nicolas Lopez, dar s-a răzbunat în finala mică, trecând de compatriotul acestuia, Julien Pillet, cu 15-11.

Ieri la Beijing, Mihai Covaliu a câştigat o medalie pe care o aşteaptă de opt ani. Din păcate, nu a fost cea mai
strălucitoare, aşa cum s-a întâmplat la Sydney în 2000, dar pentru el şi pentru familia sa este la fel de importantă.

"Va fi altfel decât la Sydney. Atunci eram un necunoscut pentru toţi adversarii. Am fost surpriza. Acum nu o să mai fie aşa", declara Covaliu înainte de Olimpiadă.

Şi într-adevăr, concursul a fost unul foarte disputat. Intrat direct în 16-imi, scrimerul român nu a avut probleme cu Valeri Pryemka din Belarus, de care a trecut uşor cu 15-9.

Apoi, însă, lucrurile au devenit mai dificile. Chinezul Hanming Zhou a reuşit 12 puncte în optimi, iar un alt bielorus, Aliaksandr Buikievich, a punctat de 13 ori în faţa lui Covaliu.

Semifinală scăpată printre degete

În penultimul act al competiţiei, Mihai Covaliu a condus cu 11-7, însă francezul Nicolas Lopez a revenit cu 4 atacuri consecutive reuşite şi a egalat situaţia la 11-11.

Tensiunea a fost maximă pe final, când cei doi sportivi au mers cap la cap până la 13-13. Lopez a câştigat tuşa cu numărul 14, iar apoi au urmat 3 asalturi la care arbitrul a decis că ambii sportivi au lovit simultan, scorul rămânând identic pe tabelă. Din păcate pentru Mihai, francezul a lovit decisiv la următorul duel şi l-a trimis pe sportivul român în finala mică.

"A fost o greşeală de tactică", avea să recunoască Covaliu. "Am forţat la început, iar pe final adversarul a fost mai proaspăt", a spus sportivul român după festivitatea de premiere.

Medalia fiicei sale

În finala mică, Mihai Covaliu nu a mai greşit. Şi-a salvat forţele pentru un final excelent în faţa francezului Julien Pillet, de care a trecut cu 15-11, spre bucuria tuturor celor care îl urmăreau de acasă. "Eram sigură că va obţine o medalie.

Ştiam ce poate şi a plecat foarte motivat în China", a declarat pentru "Adevărul" Ana Maria Covaliu, mama sportivului, la doar câteva momente după încheierea finalei. O lume întreagă a putut vedea la festivitatea de premiere palmele lui Mihai Covaliu pe care scrisese în grabă numele celor doi copii ai săi, Vlad şi Elena.

Ambii sunt născuţi în momente importante ale carierei scrimerului român. Vlad a venit pe lume cu doar o zi înainte ca Mihai să cucerească titlul mondial din 2005 şi Covaliu i-a dedicat atunci succesul obţinut. "Elenei i-a promis la plecarea în China că îi va aduce şi ei o medalie, indiferent de culoare", a mai spus mama lui Mihai Covaliu.

Am greşit tactic în semifinală. Am forţat la început, iar pe final adversarul a fost mai proaspăt.
Mihai Covaliu,
scrimer

Vlăduţ se bucură pentru "tati"

Irina Covaliu, soţia medaliatului cu bronz la Beijing Mihai Covaliu, a urmărit disputele de ieri ale soţului său de la casa părinţilor ei din Teleorman. Toţi membrii familiei s-au trezit de la 6 dimineaţa pentru a urmări evoluţia lui Mihai încă din 16-imi.

Irina a recunoscut că a avut multe emoţii pentru soţul ei şi din acest motiv nici măcar nu a avut curajul să vorbească cu el la telefon înaintea concursului. "Nu am vorbit cu el vreo două zile, i-am trimis doar nişte SMS-uri de încurajare.

Nu i-am dat sfaturi tactice, pentru că e mai bine ca fiecare să-şi vadă de treaba lui", a spus soţia scrimerului, la rândul ei practicantă la nivel înalt a acestui sport şi actualmente antrenor secund al lotului naţional feminin de sabie.

Fiul cel mare al cuplului, Vlad, a fost foarte agitat de fiecare dată când tatăl său evolua şi s-a liniştit abia după festivitatea de premiere. "Tati e campion", avea să spună mândru Vlăduţ la final. (Ştefan Găvan)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite