"Îmi doresc încă un copil!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta Andrunache a intrat în istoria canotajului mondial şi nu numai. Sportiva a cucerit, de-a lungul carierei, cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice şi le-a egalat pe Nadia Comăneci

Georgeta Andrunache a intrat în istoria canotajului mondial şi nu numai. Sportiva a cucerit, de-a lungul carierei,
cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice şi le-a egalat pe Nadia Comăneci şi pe Elisabeta Lipă, care au în palmares tot atâtea titluri supreme

Alături de Andrunache, britanicul Steve Redgreve şi Elisabeta Lipă sunt singurii sportivi din istoria canotajului mondial care au mai reuşit să cucerească cinci medalii la Olimpiadă.

Nu s-a gândit niciodată că va ajunge să practice canotajul. Georgeta Andrunache îşi aminteşte de primul său contact cu acest sport: "S-a făcut o selecţie la noi în şcoală. Ţin minte că eram la ora de fizică atunci când antrenoarea Elena Iacob a venit în clasă, pentru selecţie".

Familia a devenit primordială

Multipla medaliată olimpică recunoaşte că nu ştia foarte multe despre disciplina care avea să-i aducă atâtea succese. "Nu credeam eu că am să ajung să stau în cantonamente de câte 11 luni pe an. Văzusem eu ceva despre canotaj, însă nu mi-am imaginat că e vorba de aşa ceva", recunoaşte Georgeta Andrunache.

Canotoarea nu şi-a imaginat că va fi una dintre cele mai mari sportive din istoria ţării noastre şi spune că nu ar schimba nimic din trecutul său, chiar dacă "perioada de pregătire este una infernală".

Georgeta Andrunache a recunoscut că familia a devenit primordială pentru ea. Ultimul titlu olimpic, al cincilea, cucerit la Beijing, este unul deosebit de preţios în carieră, însă nu se compară cu liniştea de acasă. "Abia aştept să ajung la soţul meu şi să-l strâng în braţe. Am fost plecată mult timp de acasă şi vreau să recuperez această perioadă", adaugă Andrunache.

Ştefan, fiul său în vârstă de trei ani, ocupă un loc aparte în inima campioanei noastre. "Când am plecat la Jocurile Olimpice m-a întrebat dacă voi sta mult. De câte ori vorbim îmi spune că îi este dor de mine şi că mă aşteaptă acasă. Mi-e dor de el şi abia aştept să-l văd.

Vreau să fiu lângă el, să-i mai fac un frăţior sau o surioară, pentru că s-a plictisit să fie singur şi să se joace singur. Mai vreau un copil pentru ca totul să fie perfect şi pentru Ştefan", a declarat Georgeta Andrunache.

Născută la Botoşani, canotoarea locuieşte acum în Capitală. "Nu ştiu dacă acolo sau la Snagov este casa mea. Cert este un singur lucru, anume că m-am săturat de antrenamente şi de cantonamente. Sper ca într-o zi Ştefan să mă înţeleagă şi să se mândrească cu mine. Acum nu face altceva decât să mă întrebe când ajung acasă", spune Georgeta Andrunache.

Medalia care a scris istorie

La Jocurile Olimpice de la Beijing, Georgeta Andrunache a făcut istorie. A intrat în Guiness-Book-ul canotajului mondial, alături de Elisabeta Lipă şi de Sir Steve Redgreve, toţi având câte cinci medalii de aur cucerite la competiţii de asemenea anvergură.

Întrebată dacă cea de-a cincea medalie de aur din viaţă o dedică cuiva, Andrunache a spus: "Aceasta este o distincţie pentru care am muncit enorm. Fiecare părticică din palmele mele are câte o julitură. Nu dedic nimănui medalia, este a mea şi o să o păstrez la loc de cinste acasă. Însă nu mai pot. Poate că, dacă aş încerca, aş mai rezista un an, doi. Însă este vorba şi de familie şi de viaţa mea! Vreau să am parte de linişte şi să uit de ramele de trei kilograme! Nu cred că cer prea mult", a mai adăugat Georgeta Andrunache.

Multipla campioană îşi aduce aminte că i-a promis fiului său că îi va face un semn discret înainte de cursă: "Ştefan a fost sigur că voi cuceri medalia de aur. (râde). I-am spus, la plecare, că am să-i fac un semn cu mâna înainte de cursă, iar el mi-a răspuns: <<Şi eu am să fac acelaşi lucru, chiar dacă nu mă vei vedea>> . Şi acum îmi vin în gând vorbele lui: <> ".

Pentru medalia de aur cucerită la canotaj în proba de două rame feminin, împreună cu Viorica Susanu, Georgeta Andrunache va primi 35.000 de euro din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Plus alţi 21.000 de euro pentru bronzul de la 8+1 rame. 10.000 de euro vor veni din partea firmei "Niro Investment Group" ca premiu special, iar COSR va aloca pentru un titlu suprem la Jocurile Olimpice de la Beijing 70.000 de euro. La acestea se mai adaugă şi un autoturim de teren marca Hoover, estimat la 17.000 de euro.

Suma totală pe care Andrunache o va câştiga de pe urma curselor olimpice de la canotaj este de 118.000 euro.

Alături de Viorica Susanu, din 1999

Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu fac parte din echipajul de două rame al României încă din 1999. "Este unul dintre cele mai experimentate din istoria canotajului românesc.

Au foarte multe curse câştigate împreună şi se cunosc foarte bine. Suzi şi Geta sunt două fete extraordinare, cu un moral excelent, care pregătesc perfect concursurile. Acest lucru s-a văzut şi la Beijing, unde au cucerit aurul olimpic", ne-a declarat Ioan Dospinescu, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.

Elisabeta Lipă, naşa Georgetei Andrunache, a fost foarte fericită pentru această performanţă: "I-am spus când a plecat din ţară că va cuceri medalia de aur în proba de două rame şi nu m-am înşlelat. Păcat că nu mi-a ieşit pronosticul şi la 8+1".

Viorica Susanu a declarat şi ea că se va retrage din activitatea competiţională. "Alături de Geta am cucerit cam tot ce se putea cuceri în canotaj. Îmi doresc foarte mult să am o familie. Nici măcar nu am apucat să-mi fac pregătirile pentru nuntă, care va fi în toamnă", s-a destăinuit Viorica Susanu.

Georgeta Andrunache a fost descoperită de antrenorul emerit Elena Iacob. Cea care a învăţat-o pe Georgeta cum să vâslească spre aurul olimpic a vizionat cursa la Botoşani, în faţa televizorului.

"M-am simţit în al nouălea cer atunci când am văzut că au cucerit medalia de aur. M-am bucurat pentru Geta şi pentru Suzi. Mi-a crescut inima şi am plâns când le-am văzut pe podium, mai ales pentru că era vorba despre o fostă elevă de-a mea", a precizat Elena Iacob.

Legitimată la Dinamo Bucureşti, Georgeta Andrunache a fost prezentă la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, de la Atena, în 2004, şi de la Beijing, în 2008.

Profil Georgeta Andrunache

Data naşterii: 14 aprilie 1976
Locul naşterii: Botoşani
Reşedinţa: Bucureşti

Palmares:

Jocuri Olimpice - 5 medalii de aur (2000, 2004, 2008) şi una de bronz (2008).
Campionate Mondiale - 5 medalii de aur (1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003), 3 medalii de argint (1997, 2001, 2003) şi o medalie de bronz (2003).
Campionate Naţionale: multiplă campioană naţională.
Concurează la două rame şi la 8+1 rame.

Va merge la Cotroceni

Lotul feminin de canotaj, din care face parte şi Georgeta Andrunache, va reveni în ţară mâine. După festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, delegaţia României s-a îmbarcat pe o cursă charter. Georgeta Andrunache va fi primită miercuri, împreună cu Viorica Susanu şi cu alţi medaliaţi ai ţării noastre, de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

A ratat aurul la 8+1 rame

Singurul moment despre care Georgeta Andrunache nu vrea încă să vorbească prea mult este finala de la 8+1 rame, acolo unde echipajul României pornea ca favorit la cucerirea medaliei de aur.

"Victoria noastră de la două rame a fost una de moral pentru concursul de a doua zi şi am fost convinsă că nu avem cum să scăpăm titlul suprem la Beijing la 8+1. S-a întâmplat însă ceva în cursă şi am scăpat şi medalia de argint, care ne-a fost luată, la un vârf de barcă, de Olanda", îşi aminteşte Andrunache.

Valeriu Andrunache, soţul campioanei, a declarat după competiţia de la 8+1: "Mi-aş fi dorit ca Geta să vină acasă cu două medalii de aur şi să aibă şase astfel de distincţii cucerite de-a lungul Jocurilor Olimpice".

3,7 kilograme cântăreşte rama pe care Georgeta Andronache a mânuit-o în finala de la două rame pe o distanţă de două mii de metri. Într-un minut, rama a avut aproximativ 34 de bătăi

După doi ani de pauză şi o naştere, recunosc că nu mi-a fost atât de uşor să revin în canotaj. Viaţa mea personală a fost mereu pe locul doi, a venit vremea să renunţ la sport.
Georgeta Andrunache, canotoare

Sper ca fiul meu Ştefan să mă înţeleagă şi să mă ierte pentru că am fost mai mult prin cantonamente. De acum voi fi mereu lângă el şi nu ne vom mai despărţi.
Georgeta Andrunache, canotoare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite