Rugbyst de la CSM, suspendat pentru consum de cannabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugby
Rugby

Jucătorul echipei de rugbi CSM Bucureşti, Silviu Budileanu, a fost suspendat din activitatea sportivă pe o perioadă de doi ani după ce a fost depistat pozitiv cu canabis la un control efectuat în luna martie de Agenţia Naţională Antidoping (ANAD).

Conform preşedintelui ANAD, Graziela Vâjială, sancţiunea este destul de drastică deoarece Budileanu este recidivist, el fiind depistat cu aceeaşi substanţă şi în 2008. Vâjială a menţionat că numărul cazurilor de probe pozitive cu canabis s-au înmulţit printre sportivii români odată cu sosirea jucătorilor străini transferaţi la diverse echipe din România.

"Dintre cele şapte cazuri pozitive de anul acesta avem unul cu canabis, substanţă care este introdusă şi pe lista noastră. Dar el este interzis numai în competiţie. Toţi sportivii merg în cluburi şi fumează. Numărul cazurilor pozitive cu canabis a crescut foarte mult de când avem jucători străini în competiţiile interne. Am avut în trecut la baschet şi acum la rugbi", a declarat, joi, Graziela Vâjială într-o conferinţă de presă.

Silviu Budileanu a fost depistat pozitiv la meciul CSM Bucureşti - Steaua Bucureşti disputat la 26 martie şi este suspendat până la 19 aprilie 2013.

În afară jucătorului de rugbi, alte patru cazuri din cele şapte din 2011 au fost încheiate de ANAD: Adrian Bratiloveanu de la echipa de rugbi CSA Steaua - suspendat 2 ani (depistat cu epimetendiol); Alex-Gabriel Popoviciu de la echipa de polo CSM Oradea - suspendat 3 luni (depistat cu metilhexanamină); Vlad Dogaru de la echipa de baschet Asesoft Ploieşti - suspendat 3 luni (depistat cu metilhexanamină) şi Ioana Banciu Gherasim de la clubul de culturism CSU Târgu Mureş - suspendată 2 ani (depistată cu stanozolol).

Graziela Vâjială a afirmat că în comparaţie cu anii trecuţi numărul cazurilor de dopaj este în scădere. "De la începutul anului până acum am făcut 1.702 teste din cele 3.000 programate pentru 2011 la sportivii de pe plan intern. Din 3.000, 2.000 sunt suportrate de la bugetul de stat, iar 1.000 în baza contractelor cu federaţiile sportive naţionale. În comparaţie cu anii trecuţi, se observă o scădere a numărului de probe pozitive. Anul trecut am avut 39 de probe pozitive tot anul. Iar anul acesta până acum avem numai 7 cazuri pozitive. Şi sperăm ca până la sfârşitul anului să nu atingem cifra de anul trecut. Am făcut control şi la meciul lui Lucian Bute, dar nu au fost probleme. Numărul cazurilor pozitive a crescut din cauza culturismului. Acolo federaţia ar trebui să îşi ia nişte măsuri şi să îşi modifice statutul. La culturism este o situaţie specială", a precizat Vâjială.

Ea a adăugat că ANAD va face o propunere legislativă pentru o zi a sportului curat, în care toate federaţiile şi cluburile sportive să îşi organizeze acţiuni antidoping de prevenire.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite