UPDATE: Contador, dopat la Turul Franţei? Chavanel: "Ciclismul nu are nevoie de aşa ceva"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost suspendat provizoriu, după depistarea unor urme foarte slabe de clenbuterol într-o probă de urină prelevată în timpul Turului Franţei din acest an.

Clenbuterolul este o substanţă în mod normal folosită pentru stimularea funcţiei respiratorii, dar care are ca efecte suplimentare creşterea masei musculare şi arderea grăsimilor. Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) a precizat că substanţa descoperită se afla „într-o concentraţie de 50 de picograme, adică de 400 de ori mai mică decât aceea pe care laboratoarele anti-doping trebuie să le poată detecta".

Analiza probei B a confirmat deja primul rezultat, iar ciclistul a fost suspendat temporar. Potrivit UCI, cazul va fi cercetat suplimentar, înainte de a se trage o concluzie.

Contador, care a câştigat anul acesta al treilea său titlu în Turul Franţei, a evocat posibilitatea unei contaminări alimentare. Testul a fost efectuat la 21 iulie, în a doua zi de pauză a Turului Franţei, competiţie pe care ciclistul spaniol a câştigat-o pentru a treia oară. El l-a devansat în acest an pe Andy Schleck (Luxemburg).

"Experţii consultaţi până acum sunt de acord să considere acest caz ca fiind unul de contaminare alimentară, ţinând cont şi de numărul de teste trecute de Contador la Turul Franţei. Astfel, se poate stabili cu precizie că nu există un aspect intenţional", a spus agentul clclistului, care a precizat că spaniolul a fost informat de UCI prima dată la 24 august.

Clenbuterolul, substanţa depistată în proba recoltată de la ciclistul spaniol Alberto Contador (câştigător al Turului Franţei), îmbunătăţeşte funcţia respiratorie, însă are şi efecte anabolizante, scăzând cantitatea de grăsime din corp şi crescând, în acelaşi timp, masa musculară. "Beta-stimulantele pot avea efecte anabolizante puternice, deci folosirea lor este interzisă. În 1984, s-a observat, pe cale empirică, faptul că un beta-stimulant precum clenbuterolul, administrat timp de mai multe zile unei bovine, îi scade acesteia cantitatea de grăsime din corp şi îi creşte masa musculară", menţionează medicul Jean-Pierre de Mondenard, în cartea sa intitulată "Dopajul, impostura performanţelor".

Detectabil în analize începând cu anul 1992, clenbuterolul a apărut în mai multe cazuri recente de dopaj, unul dintre ele fiind cel al campioanei olimpice la judo, chinezoaica Tong Wen.

Contador a anunţat o conferinţă de presă pentru astăzi, în Pinto, oraşul său natal.

Chavanel: "Încă un caz care va face rău ciclismului"

Rutierul francez Sylvain Chavanel crede că suspiciunile de dopaj care planează asupra câştigătorului Turului Franţei, spaniolul Alberto Contador, reprezintă un nou caz care va face rău ciclismului.  "Încă o istorie care va face rău ciclismului. Este surprinzător, păcat pentru un sportiv de talia lui. Ciclismul nu avea nevoie de aşa ceva", a declarat Chavanel, după ce a terminat proba de contracronometru din cadrul Campionatelor Mondiale de ciclism din Australia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite