Lucian Voinea a fost singurul român în grupul celor zece din frunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda timpului însorit şi a vântului cu intensificări, participanţii la ediţia 2010 a Turului României au scos o medie orară frumoasă în prima etapă, desfăşurată ieri, între Alba Iulia şi Tg. Mureş: 43,578 km/h. Victoria i-a revenit la sprint bulgarului Iovcio Iovciev.

Startul s-a dat în jurul orei 13.00 din Alba Iulia, într-un anonimat greu de explicat – Direcţia Judeţeană de Sport nu şi-a făcut simţită prezenţa, în locul plecării neexistând nici staţie de amplificare, nici prea mulţi spectatori.

GALERIE FOTO TURUL ROMÂNIEI

La capătul celor 118 kilometri, victoria de etapă s-a decis la sprint. Desprinşi din pluton, bulgarul Iovcio Iovciev (Cycling Team Friuli / Italia) şi ucraineanul Artur Ţvietkov (Athlet Ucraina) şi-a disputat întâietatea, primul având câştig de cauză în două ore, 42 de minute şi 28 de secunde. Victoria i-a adus tricoul galben sportivului de la sud de Dunăre.

Cu o întârziere de şase secunde a sosit un grup de opt rutieri, printre ei aflându-se şi Lucian Voinea (România U23), cel care a preluat tricoul albastru de la colegul său de echipă, Sipos Zoltan. El a fost, de altfel, şi singurul rutier autohton care a venit cu primul grup, ceilalţii amestecându-se cu restul plutonului (a terminat cu o întârziere de un minut şi două secunde faţă de câştigător).

Ultimul venit la Tg. Mureş a fost tot un bulgar, Ciolakov Stanimir (SK Dobrici 1905).

Fost deţinător al tricoului albastru, care se atribuie ciclistului român cu cea mai bună clasare la „general”, Sipos Zoltan a declarat la final: „Etapa de astăzi (n.r. – duminică) nu a fost foarte grea, însă am avut vânt din faţă şi asta m-a deranjat. Legat de drum pot spune că am fost şi pe şosele mai proaste decât porţiunea pe care am rulat acum. Au fost porţiuni destul de grele. Mă bucur că Turul României trece prin Tg. Mureş, eu fiind de aici. Am familia, prietenii în aceste locuri. Toţi m-au aşteptat. Înseamnă foarte mult pentru mine. Ieri am purtat eu tricoul albastru, acum l-am păstrat, printr-o mişcare tactică foarte bună, printr-un coechipier. Sperăm să-l avem şi mâine seara (n.r. – luni)”.

Clasat pe 7 în etapa de ieri, respectiv pe 9 la „general”, Lucian Voinea a preluat tricoul albastru. Originar din Constanţa, acesta este la prima participare în Turul României. „Mă bucur de ceea ce am reuşit în prima etapă. Mai ales că nu sunt obişnuit cu o asemenea competiţie”, a declarat cel care se antrenează în Franţa.

Astăzi (luni, 7 iunie) este programată una dintre cele mai grele etape (a 2-a) din această ediţie. Cicliştii vor lega Tg. Mureş de Vatra Dornei (174,8 km), având de trecut de două sprinturi, la Reghin (în jurul orei 13.46) şi Bistriţa (15.16), precum şi de trei căţărări, ultima de categoria A (în jurul orelor 14.24, 14.55 şi 16.34).

Organizatorii estimează că plutonul va ajunge la Vatra Dornei între 17.22 şi 17.36.

Clasament general
1. Iovcio Iovciev (Cycling Team Friuli) 2h 45:49
2. Gianpaolo Biolo (San Marco Concrete) 2h 467:01
3  Artur Ţvietkov (Athlet Ucraina) 2h 46:01
4. Bruno Rizzi (Tuşnad Cycling Team) 2h 46:07
5. Szeghalmi Balint (Tuşnad Cycling Team) 2h 46:09
.........................................................................................
9. Lucian Voinea (România U23) 2h 46:24
.........................................................................................
14. Sipos Zoltan (România U23) 2h 46:54
.........................................................................................
17. Daniel Anghelache (Mazicon) 2h 46:57
.........................................................................................
19. Alexandru Ciocan (Dinamo) 2h 46:58

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite