A fost "descifrat" secretul bicicletei revoluţionare a lui Cancellara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia belgiană "Le Derniere Heure" a prezentat un articol în care este prezentat secretul bicicletei folosite de elveţianul Fabian Cancellara, bănuit anul trecut de "dopaj tehnologic". El a utilizat un dispozitiv denumit "Golden-Race", care diminuează la maximum frecarea componentelor bicicletei, dar care este permis de către forul mondial.

Ciclistul a fost acuzat în 2010 că foloseşte o bicicletă care încalcă regulamentul tehnic al Uniunii Internaţionale de Ciclism, având de tras foloase de pe urma acesteia. Mai precis, el a fost bănuit că a recurs la asistenţă electrică, astfel fiind explicat succesul său în Turul Flandrei şi în cursa Paris - Roubaix.

Cu ajutorul unui prieten al lui Cancelara - mecanicul italian Denis Migani -, ziariştii de la cotidianul belgian "Le Derniere Heure" au reuşit să descopere misterul acesteia. Sistemul folosit de elveţian este denumit "Gold-Race". El a fost pus la punct tot de un italian, Giovanni Cecchini, în 2007, ca urmare a colaborării sale cu rutierul care a câştigat titlul mondial la contratimp.

Potrivit publicaţiei mai sus amintite, dispozitivul se bazează pe bile de grafit, dar mai ales pe un ulei a cărui compoziţie e secretă. Belgienii au avut chiar posibilitatea să testeze sistemul în laborator, iar apoi au prezentat concluziile: "Frecările sunt diminuate cu 95%, iar timpul câştigat datorită lui este de până la două secunde şi jumătate pe fiecare kilometru".

De asemenea, Migani a menţionat că "Fabian nu a trişat pentru că mecanismul respectiv este autorizat de regulamentul UCI". Italianul a adăugat, totodată, că elveţianul a acceptat să colaboreze cu Cecchini cu o condiţie: să fie singurul ciclist care va beneficia de sistemul "Gold-Race", la început. Acum, acesta poate fi cumpărat cu 1.100 de euro. Cu toate acestea, însă, el nu prea este utilizat de restul cicliştilor de top. "Andy Schleck l-a mai folosit în timpul etapelor de munte din ultima ediţie a Turului Franţei".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite