Lucian Bute rămâne campion! KO în runda a patra!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bute şi JP Mendy * Foto: Marian Burlacu
Lucian Bute şi JP Mendy * Foto: Marian Burlacu

Lucian Bute și-a păstrat centura de campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, în faţa compatrioţilor săi. El l-a făcut KO în repriza a patra pe Jean Paul Mendy (Franţa).

Citiţi şi un comentariu de Dorin Chioţea

Datoria morală a lui Bute

23.52: Anul viitor o să unific centurile!

Lucian Bute a declarat că la anul va lupta pentru unificarea centurilor și că va aduce două centuri în România. ”Vă primit că la anul voi veni cu două centuri în România”, a spus Bute. ”Am fost mai puternic, mai bine pregătit. Apoi a venit acea stângă. Nici eu nu mă așteptam să-l fac KO la acea lovitură, a fost o surpriză și pentru el și pentru mine, o lovitură scurtă. Îmi pare rău pentru el dar decât să plângă mama mea mai bine să plângă mama lui”, a mai spus Bute.

23.50: ”În această seară am simțit ceva ce nu pot spune în cuvinte. Am simțit că mi s-a făcut pielea de găină când a cântat Andra imnul României!”, a spus Bute la Pro Tv. ”Este pentru prima oară când mama mea, surorile mele au fost prezente la un meci”, a mai spus Bute care a izbucnit în lacrimi.

23.40: "Vă mulţumesc din tot sufletul. Sunt mândru că sunt român şi că v-am făcut fericiţi! Şi celor de acasă, din faţa televizoarelor, vă iubesc şi vă stimez!", a spus Lucian Bute imediat după meci. Acesta a vorbit și în franceză și le-a mulțumit fanilor săi din Quebec, care au urmărit partida la televizor, dar și celor aproximativ 200 de canadieni prezenți în sală.

Bute i-a mulțumit și Elenei Udrea pentru organizarea galei, moment în care un cor de fluierături s-a auzit din tribune.

23.34: Bute, în lacrimi este îmbrățișat de tatăl său.

Repriza 4

A început bine francezul, dar Lucian l-a luat imediat în brațe și i-a tăiat elanul. Mendy încearcă să lovească, Bute are câteva eschive superbe și iese din clinci cu o lovitură bună la corp. Mendy lovește fără vlagă și pumnii săi doar îl șterg pe Lucian. Croșeu de stânga Bute la figură, nu lovește în plin, încă unul care îl șterge pe bărbie pe francez. S-a terminat! STÂNGAAAAAA LUI LUCIAAAAAN! KOOOOOOOO! Rămâne campion mondial. Lucian Bute este cu lacrimi în ochi!

Repriza 3

Mendy e mai agresiv. Dă cu dreapta. Este avertizat de arbitru pentru că se duce cu capul înainte. Bute se apără bine, a încercat un upercut de stânga la ficat, dar nu l-a atins pe francez. UPERCUT la figură, dreapta, stânga. Mendy e debusolat, dar găsește resurse pentru o lovitură bună în replică. STÂNGA la corp, Lucian a lovit bine. Repriză dominat clar de român. ”Lucian, Lucian” se aude din tribune.

Rerpiza 2

S-a boxat mult mai deschis. Mendy a încerca și el câteva lovituri dar nu a reușit să-l prindă pe Bute. Românul în schimb l-a executat cu o serie la figură. Francezul se ține bine deocamdată. Publicul ovaționează la fiecare pumn al lui Bute.

Repriza 1

Repriza de control în care Bute a lovit o singură dată la figură cu stânga. În rest și-a controlat adversarul cu dreapta, luptând cu garda sa cu brațul jos. Mendy nu a lovit nici măcat o dată în aceste prime trei minute.

23.15 Au fost intonate imnurile Canadei, Franței și României. Deși vizibil emoționat, Bute încearcă să rămână concentrat pentru disputa ce va urma. ”Let's get ready to rumbleeeeeeeeeeee”

23.08 ”Where the streets have no name” piesa legendarei trupe irlandeze U2 îl însoțește pe Lucian Bute, ca de fiecare dată, la intrarea în ring.

23.07 ”LUCIAAAAAAAANNN BUTEEEEEEEE” strigă Michael Buffer. Campionul mondial IBF se pregătește să intre în ring. Este un infern în arena Romexpo. 9000 de oameni îi scandează numele campionului.

23.05 Pe ring urcă acum Jean Paul Mendy pe acordurile melodiei ”Highway to hell” a celor de la AC/DC.

23.00: Ne apropiem de momentul culminant al galei ”Campion pentru România”. În ring urcă acum Michael Buffer, celebrul prezentator de ring. Acesta a rostit și câteva cuvinte în românește. El îi va prezenta în curând pe Jean Paul Mendy și pe Lucian Bute, pentru ca apoi să rostească celebrea frază dinaintea meciurilor ”Let's get ready to rumble” asupra căruia deține drepturile intelectuale fiind marcă înregistrată în SUA.

22.50: Viorel Simion l-a făcut KO pe Jun Talape

”Bombardierul” Viorel Simion l-a doborât pe Jun ”Stânca” Talape și este noul deținător al centurii internaționale WBC la categoria pană. Până la lupta pentru titlul mondial nu mai e decât un pas. Simion l-a făcut KO pe Talape cu un upercut de stânga la ficat, lovitura ”marca Bute”. Boxerul român este în ring acum alături de fetițele sale, pentru care de altfel a declarat că a luptat. Este acum declarat în mod oficial câștigător și poartă acum centura.

22.40: Viorel Simion îl domină pe Jun Talape

Românul Viorel Simion a dominat primele patru reprize ale duelului cu Jun Talape, deținătorul centurii internaționale WBC la categoria pană (este ultima centură ca valoare înaintea celei mondiale). Simion este mult mai agresiv, a lovit mai bine și arbitrii l-au văzut în avantaj. Simion a făcut spectacol și în următoarele reprize, în special în cea de-a șaptea în care l-a prins în corzi pe Talape și a avut o serie năucitoare de lovituri. Este incredibil cu filipinezul mai este încă în picioare după această repriză.

22.02: Bogdan Dinu, primul român învingător în această seară

Bogdan Dinu l-a făcut KO pe Awadh Mohamed Tamim (Tanzania) în prima repriză, în meciul contând pentru categoria grea. Dinu a lovit năprasnic cu un croșeu de dreapta care l-a atins la figură pe tanzanian și a încheiat lupta înainte de limită. Mai erau doar 33 de secunde din prima repriză atunci când Tamim a făcut cunoștință cu podeaua. Este al treilea KO al carierei și a șasea victorie la profesioniști din tot atâtea meciuri pentru Bogdan Dinu.

Rezultatele celorlalte meciuri din această seară:
Canadianul Pier-Olivier Cote l-a învins pe mexicanul Pedro Navarette: (80-75, 80-73, 80-71)
Canadianul Renan St. Juste l-a învins pe mexicanul Jaudiel Zepeda: (79-74, 80-72, 80-72)

21.52: La arena Romexpo cântă acum Adrian Țuțu, câștigătorul concursului ”Românii au talent”. Iată cum este atmosfera înaintea unui meci al lui Lucian Bute în Canada:

21.45: În aceste momente antrenorul Stephane Larouche îi pregătește lui Lucian Bute bandajele de pe mâini. În vestiarul de la Romexpo este prezent și un alt pugilist român, Adrian Diaconu. Bute îl privește atent pe antrenorul său.

Video: Promo-ul Bute-Mendy în Canada:

21.00 Usarov câștigă primul meci al galei

Rusul Sahib Usarov l-a învins pe Sergio Gomez Acevedo (Nicaragua), la categoria supercocoş, în primul meci al galei. Decizia a fost unanimă, toți cei trei arbitri văzându-l învingător pe Usarov.

19.15: Aproape 1000 de oameni sunt deja la Romexpo

Aproape 1000 de oameni au ajuns deja la centrul expozițional Romexpo, însă mulți au preferat să rămână deocamdată în afara arenei acolo unde sunt mai multe terase unde se pot servi mici, bere și băuturi răcoritoare.

19.00: Programul galei "Campion pentru România", prima dispută va începe la ora 20.30:

Categoria Pană/Meci pentru titlul internațional, versiunea WBC:
Viorel Simion (România) - Jun Talape (Filipine) - 12 reprize

Categoria Supermijlocie:
Renan St. Juste (Canada) - Jaudiel Zepeda (Mexic) - 8 reprize

Categoria Grea:
Bogdan Dinu (România) - Awadh Mohamed Tamim (Tanzania) - 4 reprize

Categoria Superușoară:
Pier-Olivier Cote (Canada) - Pedro Navarette (Mexic) - 8 reprize

Categoria Supercocoș:
Sahib Usarov (Rusia) - Sergio Gomez (Nicaragua) - 8 reprize

EVENIMENTUL PRINCIPAL / Categoria Supermijlocie:
LUCIAN BUTE (România) - JEAN PAUL MENDY (Franţa) - 12 REPRIZE

Conform regulamentului, protagoniştii meciului vedetă al Galei "Campion pentru România", care va avea loc în această seară, la Romexpo, au avut de trecut de cântar şi astăzi.


Lucian Bute a cântărit 80,21 kg, limita acceptată fiind de 80,70 kg! Ieri, campionul mondial la supermijlocie în versiunea IBF a avut 76,150 kg. Altfel spus, "Mister KO" a "luat" 4 kilograme în greutate în 24 de ore. Alături de el se află o nutriţionistă cu care colaborează şi la Montreal, aceasta fiind responsabilă cu atingerea greutăţii de către român. Jean Paul Mendy n-a avut deloc probleme cu cântarul, cântărind 77,70 kg ieri, respectiv 75,3 kg astăzi.

Bute şi Mendy şi-au ales ieri mănuşile cu care vor lupta. „Este o chestie de cum te simţi. Nu e mare diferenţă între ele", a adăugat românul. Campionul mondial IBF a mărturisit apoi că ştie cum va decurge prima repriză a meciului cu Mendy: „M-am gândit mult la el, la stilul lui, la strategia mea. Deja vizualizez cum o să fie prima repriză şi cum va continua meciul. Nu mi-am propus să-l fac KO, obiectivul meu e doar să câştig meciul".

Mendy a câştigat un meci pierdut prin KO

Un moment ceva mai comic pentru asistenţă, dar neplăcut pentru orice boxer, l-a oferit filipinezul Jun Talape, adversarul românului Viorel Simion. Cum a fost mai greu cu 200 de grame decât era permis, acesta a renunţat la lenjeria intimă în speranţa că va reuşi să treacă de cântar. Nu s-a întâmplat acest lucru şi, conform regulamentului, a avut la dispoziţie două ore pentru a scăpa de surplusul de greutate. În cele din urmă, cu chiu, cu vai, filipinezul a reuşit să treacă de cântar. Mendy a devenit cunoscut, ca amator, în 1997, când a cucerit medalia de bronz la Mondialele de la Budapesta.

În 1996, el a făcut parte din lotul Franţei care a participat la Olimpiada de la Atlanta. N-a reuşit să treacă nici de primul tur, fiind învins de germanul Ottke. Ca profesionist, Mendy are un palmares bun: 29-0-1. Cu toate acestea, el n-a avut cine ştie ce adversari în carieră, cu excepţia lui Sakio Bika, în iulie 2010. Atunci, francezul a fost trimis la podea chiar în primul rund! N-a fost, însă, înfrângere prin KO, ci o victorie obţinută la „masa verde"... Bika l-a lovit atunci când se afla cu genunchii la sol, motiv pentru care a fost descalificat! Bute îl cunoaşte bine pe Mendy. În 1999, amândoi au participat la Mondialele de amatori de la Houston.

Două milioane de euro primeşte firma lui Obreja

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va plăti 590.000 euro, fără TVA, pentru expunerea brandului naţional turistic la meciul dintre Bute şi Mendy, valoarea totală a contractului încheiat între instituţie şi organizatorul galei, o firmă a lui Rudel Obreja, fiind de 1,93 milioane euro, fără TVA.

Preţul solicitat de Europlus Computers a fost de 2,239 de milioane euro, fără TVA dar, în urma negocierii cu reprezentanţii MDRT, acesta a fost redus la 1,93 de milioane de euro, fără TVA. Banii vor fi plătiţi de minister din fonduri europene destinaţi promovării brandului turistic naţional.

Contractul are ca obiect „prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional, pe plan naţional şi internaţional, în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box Profesionist, la 9 iulie 2011".

Afla pe forbes.ro ce investitii face Lucian Bute cu banii din box

Află pe forbes.ro povestea lui Lucian Bute - strategul sportiv - in liga lederilor 

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite