Elisabeta Lipă: "Cei doi americani nu sunt exemple la echipă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, că a decis să renunţe la serviciile americanilor Jervaughn Johnson şi Jerel Blocker, care l-au acuzat pe instructorul Mihai Popescu de insulte rasiste, deoarece aduceau fete în cămin şi se îmbătau în timpul nopţilor.

"Am cinci americani în echipă, doi au plecat, iar dintre cei trei rămaşi voi renunţa la doi dintre ei, pentru că nu s-au prezentat la trei meciuri, nu ies la antrenamente şi aduc domnişoare în cămin sau îi culegem de prin baruri dimineaţa, iar aşa încearcă să se scoată. Îi avem pe aceşti americani de un an de zile, dar ca să-şi ascundă neputinţa aruncă minciuni grosolane, pe care eu nu le accept. Pe aceşti americani îi avem de un an de zile şi sunt cu salariile la zi, iar unul dintre ei este chiar plătit în avans. Echipa a plecat la meci, iar ei nu s-au urcat în autocar, deşi sunt cu salariile la zi. Dacă erau exemple la echipă, îi credeam că se spune aşa ceva la adresa lor şi luam măsuri", a spus Lipă.

Antrenorul echipei de baschet Dinamo, Nicu Toader, a declarat, agenţiei Mediafax, că cei doi jucători americani de culoare Jervaughn Johnson şi Jerel Blocker, care l-au acuzat pe instructorul Mihai Popescu de insulte rasiste, au "călcat imaginea CS Dinamo" încă dinaintea acestui incident.
"Johnson şi Blocker au ales să nu se prezinte la meciul cu CSU Ploieşti. Eu trebuia să-l joc. Azi niciunul nu s-a prezentat la autocar, că suntem în drum spre Timişoara. Au călcat în picioare imaginea unui club precum Dinamo, care le-a oferit şansa să joace, având în vedere că vin după ultimul an de colegiu. Suntem cu plata la zi a salariilor. Au avut un comportament neprofesionist. Am mai avut şi alţi americani, dar nu s-au comportat aşa. În momentul în care nu au respectat termenii contractului, acesta se reziliază. Viza le expiră cred în aprilie", a spus Toader.

Nicu Toader a menţionat că americanul Paul Nelson, care ar fi avut discuţia cu Mihai Popescu, nu va evolua în partida cu BC Timişoara, deoarece este accidentat. "Personal nu am discutat cu el, despre declaraţiile lui Popescu. I-am întrebat dacă pot proba ceea ce au afirmat" a declarat Teoader legat de discuţia cu tentă rasistă dintre Nelson şi instructorul CS Dinamo, Mihai Popescu, referitoare la Johnson şi Blocker.

Instructorul CS Dinamo, Mihai Popescu, este acuzat de doi jucători de culoare ai echipei de baschet a "alb-roşilor", Jervaughn Johnson şi Jerel Blocker, că i-a jignit în timpul unei discuţii cu un compatriot de-al lor, Paul Nelson, acesta numindu-i "maimuţe din junglă" şi "negrotei". Instructorul CS Dinamo, Mihai Popescu, i-ar fi jignit pe cei doi înaintea partidei cu CSU Ploieşti (scor 66-130), într-o discuţie cu colegul lor american, alb, Paul Nelson.

Unul dintre cei doi americani, Jervaughn Johnson, a declarat, pentru MEDIAFAX, înainte de a părăsi România: "Mihai Popescu i-a spus unui coleg de-al meu că suntem nişte «maimuţe venite din junglă» şi «negrotei» şi că nu avem ce căuta acolo. Nu a avut curajul să ne-o spună în faţă. Nu voi mai continua în România, deja am plecat acasă. Vreau să văd cum se va rezolva totul". Jerel Blocker a refuzat să vorbească de teamă că nu va primi biletul de plecare din ţară.

La rândul său, Popescu susţine că aceste acuze nu sunt reale. "Ce cocotieri, ce bananieri!? Nu le-am zis eu aşa ceva. Am avut o discuţie cu Paul Nelson despre cei doi, dar am zis că doar sunt nemulţumit de jocul lor. Nu a fost niciun incident. Am cerut ca cei doi să nu mai joace streetball, să joace baschet. Ei sunt plătiţi la zi, dar joacă haotic. Din informaţiile mele, Blocker a fost ieri la antrenament, Johnosn s-ar putea să fi plecat pe şestache", a declarat Popescu.

Pe de altă parte, surse din cadrul CS Dinamo au anunţat că echipa de baschet este sabotată chiar de la nivelul conducerii tehnice, antrenorul Nicu Toader luându-le echipamentele jucătorilor americani înainte de meciul cu CSU Ploieşti, pierdut miercuri, scor 66-130. "Nu s-a făcut nicio plângere, urmează să discutăm şi la federaţie şi vom vedea ce decizie se va lua. Situaţia de la Dinamo este incertă. Antrenorul le-a luat celor doi jucători americani echipamentele înainte de meci şi apoi au fost întrebaţi de ce nu s-au prezentat la meci. Suntem sabotaţi din interior, iar haosul de la CS Dinamo este general, nu doar la baschet, ci şi la restul echipelor. Dinamo nu vrea să ia nicio măsură în cazul celor doi", a spus sursa.

Paul Nelson a explicat, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, situaţia privind incidentul, menţionând şi problemele pe care le-a avut el. "M-am dus la vicepreşedintele clubului Dinamo, joi, pentru a discuta mai multe probleme. În principal doream un contract semnat şi ştampilat de Dinamo, doream o viză de lucru pentru a rămâne legal în ţară după 27 martie şi voiam un zbor către casă. Zborul meu era programat în 27 martie şi eram îngrijorat că fără viză şi un nou zbor aş putea avea probleme. Dinamo a susţinut că o viză nu este necesară. Ei doreau ca eu să închei sezonul (până în mai), iar apoi mi-ar fi asigurat deplasarea, şi totuşi nu au vrut să dea în scris această promisiune. Dinamo a refuzat să asigure orice tip de contract legitim. Mi-au arătat o copie a unui contract pe care eu nu îl semnasem. Nu pot fi sigur dacă l-am văzut înainte, pentru că era în limba română. L-am dus la un avocat, care mi-a spus că nu există nicio menţiune privind salariul sau modalitatea de plată. Pe ultima pagină a contractului erau semnăturile mai multor reprezentanţi ai clubului Dinamo, însă nu era un spaţiu specificat pentru semnătura sportivului. În schimb, exista un spaţiu alb, probabil penturu acoperirea a ceva. Echipa de baschet s-a deplasat la Timişoara fără Jerel şi fără mine în acest week-end deoarece amândoi eram îngrijoraţi de lipsa unei înţelegeri contractuale legale. Acest lucru este adevărat pentru toţi jucătorii americani, precum şi pentru numeroşi sportivi din alte discipline. Nu vreau să speculez, dar refuzul absolut de a asigura un contract concret duce la întrebări privind o eventuală evaziune legată de salariile jucătorilor. Contractul era foarte important pentru mine şi nu am vrut să continui sezonul fără el. M-am accidentat la gleznă la sfârşitul lunii februarie, iar să risc altă accidentare ar fi ceva neînţelept fără un contract. Incidentul rasial s-a întâmplat exact cum a fost descris de Jerel şi JV. Preşedintele clubului Dinamo s-a înfuriat când a fost făcut public, iar Jerel şi eu am fost daţi afară din complexul de apartamente imediat. Poate tensiunea contractului şi absenţa noastră de la Timişoara în acest week-end au contribuit la luarea deciziei. În plus, o sursă m-a informat că accidentarea mea la gleznă a contribuit la faptul că am fost dat afară. Este clar că conducerea Dinamo nu are respect pentru jucătorii săi. Oamenii care sunt la conducerea Dinamo nu conduc o organizaţie reputabilă sau legală. Le doresc numai bine colegilor mei de la club, dar sfătuiesc pe oricine are legătură cu Dinamo să încerce să se disocieze imediat. Un viitor la Dinamo este ceva ce nu i-aş dori nici celui mai mare duşman al meu. 11 americani au venit la Dinamo, doar unul a rămas mai mult de jumătate de sezon, iar acum nu sunt în echipă.... cât de clar poate fi?", a precizat Nelson.

CS Dinamo a remis, de asemenea, un comunicat agenţiei Mediafax, în care menţionează că din verificările efectuate la nivelul grupării până la acest moment nu a fost primită nicio sesizare cu privire la aspectele la care se face referire în cadrul articolului privind incidentul în cauză.

"Menţionăm că, la nivelul Clubului, sportivii sunt trataţi în mod echidistant şi nediscriminatoriu. Aspectele prezentate în cadrul articolului fac obiectul unei anchete interne pe care conducerea Clubului Sportiv Dinamo a dispus-o pentru a clarifica dacă situaţia prezentată se confirmă. Vă asigurăm de faptul că, în situaţia în care se vor constata abateri de la procedurile existente şi de la legislaţia în vigoare, se vor dispune cu fermitate măsuri", se precizează în comunicat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite