O româncă printre stelele baschetului din SUA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Marginean (foto: drexeldragons.com)
Gabriela Marginean (foto: drexeldragons.com)

Gabriela Mărginean a devenit azi-noapte prima jucătoare din România care a fost draftată în WNBA, liga profesionistă nord-americană de baschet feminin. Ea va juca pentru Minnesota Lynx, echipă care a ales-o de pe poziţia a 26-a

După o carieră stelară în cadrul colegiului Drexel din Philadelphia, în care a stabilit mai multe recorduri, Mărginean reuşeşte o nouă performanţă istorică atât pentru ea cât şi pentru baschetul românesc.

De-a lungul celor patru sezoane petrecute la Drexel, sportiva din România a devenit cea mai bună marcatoare din istoria universităţii, a conferinţei CAA şi a oraşului Philadelphia. Ea a reuşit în total 2581 de puncte, 947 de recuperări şi 203 intercepţii.

Mai mult, anul trecut şi-a condus echipa către prima prezenţă în cadrul turneului final al NCAA, care reuneşte cele mai bune 64 de echipe de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

De asemenea Mărginean deţine recordul şi pentru cele mai multe puncte marcate vreodată de o jucătoare a colegiului Drexel într-un singur meci, cu 47 de puncte, într-o partidă disputată în chiar primul său sezon la echipa din Philadelphia.

Jucătoarea din România a reuşit să devină unul dintre starurile locale din Philadelphia, la sfârşitul anului 2010 fiind clasată într-o ierarhie a popularităţii pe plan local înaintea celebrului baschetbalist Allen Iverson, care revenise la echipa unde s-a consacrat.
Mărginean va fi coechipieră la Minesotta Lynx cu pivotul Nicky Anosike, cea care a evoluat în turul Diviziei A la MCM Târgovişte.

Lynx a încheiat sezonul regulat 2009 cu 14 victorii şi 20 de înfângeri şi a ocupat penultimul loc în Conferinţa de Vest. Sezonul 2010 din WNBA va debuta la 15 mai, la startul acestei ediţii fiind prezente 12 echipe, câte şase în fiecare conferinţă, cea de Est, respectiv cea de Vest.

Gabriela Mărginean va fi a doua româncă care va evolua în liga profesionistă nord-americană de baschet feminin, după Florina Păşcălău. Pivotul de 1,93 m al naţionalei României a evoluat trei partide în sezonul 2008 pentru Seattle Storm, fără a marca însă niciun punct.

Mărginean, care a împlinit 23 de ani la 12 februarie, a început baschetul la Cluj Napoca la deja celebra şcoală a antrenorului Horia Pop, însă nu acesta a fost primul ei sport. Timp de şapte ani a practicat tenisul, apoi, de la 13 ani, vâzând alte fete care jucau baschet a fost atrasă iremediabil de acest sport. De altfel, în primii doi ani petrecuţi la colegiul Drexel a făcut parte atât din echipa de baschet a universităţii cât şi din cea de tenis, fiind denumită de presa locală „the two sports phenom" - „fenomenul care practică două sporturi". Rezultatele de pe terenul de tenis au fost de asemenea impresionante, reuşind să învingă în turneele universitare jucătoare ale căror prim sport era tenisul. În ultimii doi ani însă, din cauza nivelului de performanţă atins pe terenul de baschet a fost nevoită să renunţe la tenis.

Vezi imagini cu Gabriela Mărginean din timpul colegiului:

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite