Baschet: Se schimbă marcajul terenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul marcaj al terenului de baschet
Noul marcaj al terenului de baschet

Federaţia Română de Baschet se va alinia din această toamnă la prevederile Federaţiei Internaţionale, care a modificat marcajul terenului de baschet. Noua configuraţie este identică cu cea folosită în prezent în NBA, liga profesionistă de baschet din Statele Unite.

Principalele noutăţi sunt: modificarea spaţiului de trei secunde (care din trapez va deveni un dreptunghi), mutarea liniei de trei puncte şi introducerea, sub inel, a unui semicerc în interiorul căruia nu se va mai acorda fault în atac.

Spaţiul de trei secunde îşi va schimba forma, devenind un dreptunghi, în locul clasicului trapez din baschetul internaţional, dimensiunile fiind de 5,8 metri lungime şi 4,9 metri lăţime.

Linia de trei puncte va fi alcătuită dintr-un semicerc aflat la distanţa de 6,75 metri de inel în partea dinspre centrul terenului, în timp ce pe părţile laterale, delimitarea zonei de trei puncte se va face prin două linii paralele cu tuşele laterale, aflate la cel puţin 4,55 metri de coş.

Semicercul trasat în apropierea inelului delimitează o zonă în care nu se acordă fault în atac. Acest semicerc a fost deja introdus în unele campionate din Europa, precum Liga Spaniei ACB, şi este prezent de câţiva ani pe terenurile din NBA.

Aceste modificări vin în principal în sprijinul ofensivei, ducând astfel la creşterea spectacolului. Astfel, în cazul spaţiului de trei secunde, noua formă dreptunghiulară permite pivoţilor să primească mingea mai aproape de inel în zonele laterale, fără a mai fi în pericol de a comite abatere de trei secunde.

Aruncătorii de la distanţă vor avea o misiune oarecum mai dificilă din partea superioară a zonei de trei puncte, distanţa mărindu-se cu 50 de cm faţă de cea actuală. Însă din zonele laterale, vor putea marca un coş de trei puncte de la doar patru metri şi jumătate.

În privinţa semicercului de sub panou, apărătorii sunt astfel obligaţi în apropierea inelului să atace mingea în loc să adopte o poziţie defensivă pentru a obţine un fault în atac.

Noile marcaje ale terenului de baschet vor fi obligatorii pentru toate nivelele competiţionale începând cu 1 octombrie 2010.

Vezi aici cum arată noul teren de baschet şi dimensiunile exacte!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite