Baschet: Spania domină Europa! Are 5 titluri din 8 posibile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania a câştigat Eurobasket 2011 după finala cu Franţa
Spania a câştigat Eurobasket 2011 după finala cu Franţa

Spania a câştigat aseară Eurobasket 2011 după un joc magistral în faţa Franţei, scor 98-85 şi a câştigat titlul european pentru a doua oară consecutiv. Spania domină în acest moment baschetul continental, deţinând cinci titluri europene din opt categorii de vârstă!

Juan Carlos Navarro, numit MVP-ul competiţiei şi fraţii Pau şi Marc Gasol au condus „la furia roja" către victorie. Navarro a marcat 27 de puncte, printre care o serie de aruncări de trei puncte care au îngropat definitiv Franţa în sfertul al treilea, iar fraţii Gasol au cumulat 28 de puncte şi 16 recuperări.

Spania a dominat copios spaţiul de trei secunde, pe lângă reuşitele celor doi Gasol înălţându-se la propriu şi Serge Ibaka, spaniolul de origine congoleză. „Air Congo" a reuşit probabil cea mai impresionantă statistică a turneului, cinci capace într-un interval de mai puţin de cinci minute, care le-au stins lumina francezilor în prima jumătate.

Francezii au aşteptat parcă prea mult de la Tony Parker, care a încheiat cu 26 de puncte, cinci recuperări şi cinci pase decisive, dar a fost permanent hărţuit de adversari şi a totalizat şi cinci mingi pierdute.

Parker a fost victima unui fault grosolan venit de la Rudy Fernandez, care putea primi cu uşurinţă un fault descalificator, însă a fost iertat de arbitrii şi sancţionat doar cu greşeală anti-sportivă.

Apărarea Franţei, una dintre cele mai bune de la acest turneu, a cedat în faţa exuberanţei ofensive a spaniolilor. Aceştia au punctat uneori din poziţii imposibile, precum rarisima aruncare de trei puncte a pivotului Marc Gasol din primul sfert, sau pătrunderile la limita echilibrului ale lui Juan Carlos Navarro, încheiate aproape de fiecare dată cu aruncări incredibil de perfecte.

Spania, statistică impresionantă în Europa: 5 din 8 titluri

Trofeul acordat câştigătoarei Eurobasket 2011 este al cincilea dintr-o vară cu adevărat magică pentru baschetul iberic. Dintre cele opt categorii de vârstă pentru care FIBA Europe organizează campionate europene, seniori, U20, U18 şi U16, masculin, respectiv feminin, Spania a câştigat cinci dintre ele.

La masculin, spaniolii sunt campioni europeni la seniori, la U20 şi la U18, în timp ce la U16 doar super-talentul Croaţiei, Mario Hezonja, i-a oprit pe spanioli în drumul către aur, aceştia mulţumindu-se cu medaliile de bronz.
La feminin, Spania a câştigat titlurile europene la U20 şi la U16, în timp ce la U18, turneu desfăşurat la Oradea, deşi era mare favorită, a fost învinsă surprinzător de Belgia în semifinale şi a curcerit în cele din urmă medaliile de bronz.

Singura decepţie a baschetului spaniol în această vară a fost naţionala feminină de senioare, care după ce a obţinut argintul în 2007 şi bronzul în 2009, acum a încheiat doar pe locul al nouălea.

Vara magică pentru Spania la baschet:

Masculin
Seniori: Campioană
U20: Campioană
U18: Campioană
U16: Locul III

Feminin
Seniori: Locul IX
U20: Campioană
U18: Locul III
U16: Campioană

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite