Baschet: Careu de aşi pentru calificarea la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nucleul naţionalei de baschet feminin al României, alcătuit din Cristina Ciocan, Andra Mandache, Florina Păşcălău şi Gabriela Mărginean, a prefaţat campania pentru Eurobasket 2011 cu un singur gând, calificarea la turneul final.

"Sunt aproape de retragere şi mi-aş dori încă o participare la Campionatul European", a declarat Florina Păşcălău, care evoluează în prezent în Italia. Păşcălău a fost prezentă la toate cele trei campanii încheiate cu succes în ultimul deceniu, care au dus naţionala la turneele finale din 2001, 2005 şi 2007.

România va beneficia în această campanie şi de prezenţa, în premieră la naţionala de senioare, a Gabrielei Mărginean, 23 de ani, fostul star al colegiului Drexel din Philadelphia şi prima româncă care a fost aleasă în draftul WNBA, liga profesionistă nord-americană de baschet.

"M-am acomodat destul de repede, chiar dacă totul este atât de diferit faţă de ceea ce se întâmplă în Statele Unite, de la stil de joc la condiţii. Dar fetele m-au primit extraordinar şi mă bucur că pot fi prezentă aici pentru a pune umărul la calificare", a declarat Mărginean, care a jucat patru meciuri în WNBA pentru Minnesota Lynx şi va evolua din toamnă la Panathinaikos Atena.

Vezi aici galerie foto de la prezentarea naţionalei feminine

România va întâlni Serbia, Israel şi Letonia, o grupă considerată puternică de antrenorul principal Gheorghe Mandache. "Din punctul meu de vedere este o grupă dificilă, dar pentru noi ar fi fost la fel de greu, indiferent din ce grupă am fi făcut parte. Letonia este locul al patrulea în Europa, Serbia este Serbia, iar Israelul a fost întotdeauna o echipă dificilă, nu numai pentru noi, ci pentru toate echipele", a declarat tehnicianul naţionalei.

Una dintre principalele probleme ale perioadei de pregătire a fost lipsa meciurilor de verificare. După un cantonament la Mediaş, tricolorele vor juca joi şi vineri două meciuri amicale cu Germania. În program ar mai fi trebuit să intre alte două dispute cu Ucraina, însă vecinii de la nord nu au acceptat deplasarea la Bucureşti. "Ei au vrut să mergem noi acolo, iar noi ne doream să jucăm la Bucureşti. Din cauza distanţei şi a transportului am fi pierdut cinci zile şi ne-am fi apropiat foarte mult şi de aceste jocuri cu Germania. Cele două meciuri de pregătire sunt într-adevăr puţine", a explicat Mandache.

Cum atât meciurile cu Germania cât şi primul meci oficial, cel cu Letonia, din 14 august, vor avea loc în Arena Baschetului din Bucureşti, jucătoarele lotului speră ca fanii să fie alături de ele. "Mă bucur că vom juca cel puţin unul dintre meciurile din preliminarii la Bucureşti. Vom încerca să readucem tradiţia baschetului şi în Bucureşti. Sperăm ca şi lumea să se întoarcă la baschetul feminin", a spus Cristina Ciocan, care a semnat recent un contract cu vicecampioana României, ICIM Arad.

Programul României:

Meciuri amicale:
5 august: România - Germania (Bucureşti, Arena Baschetului, ora 18.30)
6 august: România - Germania (Bucureşti, Arena Baschetului, ora 17.30)

Grupa B din Preliminariile Campionatului European:
14 august: România - Letonia (Bucureşti, Arena Baschetului, ora 17.00);
17 august: Serbia - România (Ruma, ora 21.30);
20 august: România - Israel (Târgovişte, Sala Sporturilor, ora 17.30);
23 august: Letonia - România (Riga, ora 20.30);
26 august: România - Serbia (Târgovişte, Sala Sporturilor, ora 18.00);
29 august: Israel - România (Ramat Gan, ora 17.45).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite