Eurobasket 2011: Macedonia, victorie-şoc cu Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bo McCalebb, la minge, a fost principalul marcator pentru Macedonia
Bo McCalebb, la minge, a fost principalul marcator pentru Macedonia

Macedonia a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria Eurobasket, învingând aseară una dintre marile favorite la trofeu şi gazda competiţiei, Lituania, scor 67-65.

Macedonenii au condus pe tabelă doar de două ori pe întreg parcursul meciului. Prima oară la mijlocul sfertului al treilea, după o liberă transformată de Bo McCalebb, 42-41.

A doua oară cu 11 secunde înainte de final, atunci când Vlado Ilievski a lansat o aruncare perfectă de la trei puncte care nu a atins decât plasa şi care a oprit inimile celor 15.000 de fani lituanieni din Zalgiris Arena, din Kaunas.

Era 66-65, dar totuşi lituanienii mai sperau. Simas Jasaitis a ratat însă o aruncare de lângă tuşa de fund şi acelaşi Ilievski a completat rezultatul final cu o aruncare liberă la expirarea timpului de joc.

Macedonia îşi continuă parcursul de vis de la această ediţie a Eurobasket, în care a acumulat până acum doar două înfrângeri, în meciul de debut cu Muntenegru şi apoi în grupele principale, cu Rusia. Printre victimele de până acum ale macedonenilor se numără Croaţia, Grecia sau Slovenia.

Americanul naturalizat Bo McCalebb a fost principalul marcator pentru ex-iugoslavi, cu 23 de puncte. Jucătorul celor de la Montepaschi Siena a jucat fenomenal în ultimele minute, reuşind câteva pătrunderi de excepţie. Peste toţi s-a ridicat însă Vojdan Stojanovski, care a marcat toate cele cinci aruncări de trei puncte ale sale.

Lituanienii au fost sufocaţi de jocul agresiv în apărare al oaspeţilor, nu au ajuns decât de opt ori la linia de aruncări libere şi au ratat 13 dintre cele 15 aruncări de trei puncte. Pivotul Robertas Javtokas a fost cel mai bun realizator al gazdelor cu 13 puncte şi şase recuperări.

După meci, la Skopje, fanii macedoneni au umplut centru oraşului şi au sărbătorit până în zori cea mai mare performanţă din scurta istorie a baschetului macedonean.

În celălalt sfert de finală disputat ieri, Spania a revenit după un prim sfert mai slab şi a demolat Slovenia 86-64.

Spania şi Macedonia se vor întâlni în semifinale.

Astăzi au loc celelalte două sferturi de finală: Slovenia-Lituania (ora 18.00, în direct la Sport 1) şi Franţa - Grecia (ora 21.00, în direct la Sport 1).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite