Război în baschet pe tema dopajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finala campionatului naţional de baschet se joacă în afara terenului. După ce Cătălin Burlacu, unul dintre cei mai buni jucători români de baschet, a ieşit pozitiv la un control antidoping, efectuat acum o lună, clubul său, Asesoft Ploieşti şi marea rivală "U" Mobitelco Cluj, se luptă la baionetă.

Totul a ieşit la iveală înaintea meciului 3 al finalei campionatului naţional de baschet Divizia A dintre Asesoft Ploieşti şi „U" Mobitelco Cluj, disputat miercuri seară. În după amiaza acelei zile, Agenţia Naţională Antidoping a informat FR Baschet că jucătorul Cătălin Burlacu este suspendat provizoriu, în urma unei expertize efectuată cu o lună înainte. „Decizia de suspendare provizorie a fost luată de ANAD pentru eliminarea oricărei suspiciuni, pentru a nu pune sub suspans moral evenimentul. Această decizie se poate lua în situaţii de urgenţă", a declarat vicepreşedintele ANAD, Dan Gabriel Nichita.

A renunţat la expertiza B
Burlacu s-a prezentat joi dimineaţă la Antidoping pentru audieri şi a refuzat să facă declaraţii la plecare. „Totul e bine" a spus în fugă sportivul. Acesta a renunţat la efectuarea expertizei B, după ce a fost depistat pozitiv acum o lună cu o substanţă interzisă aflată într-un medicament terapeutic. „Există indicii de dopaj, dar există şi indicii de nevinovăţie. A rămas ca sportivul să mai aducă elemente în apărarea sa, după ce a considerat că nu e necesară proba B", a mai declarat reprezentantul ANAD.

Organizaţia Antidoping va analiza în continuare cazul lui Cătălin Burlacu şi va lua o decizie în urma unor audieri ulterioare, a căror dată nu a fost încă stabilită. „Vă pot spune că nu este o substanţă nou introdusă, la începutul acestui an, pe lista interzisă. Poate apărea ca element în anchetă şi ceea ce înseamnă eroarea umană. Din păcate nu vă pot spune mai multe deoarece trebuie respectate reglementările privind confidenţialitatea", a mai spus vicepreşedintele ANAD, Dan Gabriel Nichiza.

„Cazul este în curs de perfecţionare şi probabil că va mai fi o şedinţă de audiere. Există prezumpţia de nevinovăţie chiar dacă sportivul este de ieri într-o stare de suspendare provizorie. Sunt nişte prevederi legislative unde a fost încadrat, dar cazul nu este rezolvat deocamdată. În funcţie de audierea următoare probabil că se va lua decizia finală. Decizia de oprire a participării la joc a fost dată de ANAD, iar Federaţia de Baschet este obligată să o pună în aplicare. Eu am aflat de acest lucru, ieri, după ora trei, în timp ce mă aflam în drum spre Ploieşti", a declarat secretarul general al FR Baschet, Dan Berceanu.

Clujul a cerut control pentru cinci jucători
Clujenii au cerut un control anti-doping după meciul al doilea, pierdut pe teren propriu. „Mi s-a părut suspectă atitudinea jucătorilor ploieşteni şi am solicitat control pentru cinci jucători. Am fost informaţi că, potrivit legislaţiei, nu se poate solicita acest lucru doar pentru jucătorii unei echipe, şi ne-am supus acestei reglementări", a declarat Mircea Cristescu, managerul clujenilor.

Federaţia Română de Baschet a luat decizia ca şapte jucători să fie controlaţi, iar în cele din urmă ANAD a anunţat înaintea partidei că la final vor fi supuşi testelor toţi jucătorii implicaţi în acea partidă.

„Cei de la Cluj au cerut cinci probe ANAD-ului, însă legea spune că un club nu poate să ceară probe doar pentru adversar, şi trebuie să se supună şi el la un număr egal de probe. După aceea federaţia a cerut şapte probe pentru fiecare echipă, iar ANAD-ul probabil că a adunat cinci plus şapte şi ne-am trezit cu 12 probe pentru fiecare echipă. Probele cerute de federaţie vor fi plătite de federaţie, iar cele cerute de Cluj vor fi plătite de ei", a explicat Dan Berceanu.

Asesoft acuză implicarea politicului în sport
Conducerea ploieştenilor a acuzat, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, implicarea politicului în această situaţie şi i-a acuzat pe clujeni că au provocat suspendarea ilegală a lui Burlacu. „Presiunile la adresa ANAD, instituţie a statului, au fost făcute de Daniel Buda, deputat PDL de Cluj, iar hârtia oficială a venit din partea echipei U Mobitelco. Toate aceste presiuni, care denotă implicarea politicului în sport, au fost făcute pentru a i se încălca drepturile lui Burlacu. Asta în condiţiile în care jucătorul era convocat de-abia în această dimineaţă la audieri", arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului prahovean.

Alţi doi jucători, depistaţi pozitiv cu cannabis
Alţi doi baschetbalişti au intrat în vederile ANAD în acest sezon al Diviziei A. David Lawrence, de la „U" Mobitelco Cluj şi Monty Mack de la Steaua Turabo Bucureşti, au fost depistaţi pozitiv cu cannabis. Lawrence a fost suspendat o lună de zile de către ANAD, jucătorul plecând în Statele Unite pentru a efectua, potrivit declaraţiilor oficiale ale clubului, o operaţie la genunchi. Cazul lui Monty Mack, care a părăsit România imediat după eliminarea Stelei din playoff, a fost trimis la WADA (Agenţia Mondială Antidoping).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite