Baschet: Divizia A pe urmele NBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arena Baschetului
Arena Baschetului

Din sezonul 2011 tinerii jucători din România vor fi promovaţi în Divizia A pe sistem american, urmând să fie aleşi de către echipe în cadrul unui „draft", la fel cum se întâmplă în NBA

Măsura a fost luată în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Române de Baschet, care a hotărât înfiinţarea unui Grup de Lucru pentru Draft, format din 7 persoane: Florin Nini (antrenor, CSS Galaţi), Tudor Costescu (antrenor, BCM Piteşti), Cristian Achim (antrenor, CSM Oradea), Madalin Piperea (antrenor, BC Alexandria), Alexandru Iacobescu (preşedinte, Asesoft Ploieşti), Mircea Cristescu (manager, „U" Mobitelco Cluj), Gabriela Mitroi (antrenoare, Sportul Studenţesc).

Din 2011, jucătorii care se vor declara eligibili pentru draft vor fi pregătiţi timp de o săptămână de către antrenorul sârb Goran Vrkic, urmând ca apoi echipele să îi selecteze după o modalitate care va fi stabilită de către Grupul de Lucru. Acesta se va întâlni pentru prima oară în luna iunie a acestui an.

Fiecare echipă care va transfera un jucator din draft va plăti o sumă de bani cu următoarea destinaţie: 1/3 antrenor; 1/3 clubul de provenienţă; 1/3 FR Baschet.
Tot în cadrul Adunării Generale a forului naţional s-au votat şi sistemele competiţionale la Diviziei A, masculin şi feminin, care păstrează aceeaşi structură ca şi în prezent.

La masculin, în playoff , respectiv playout se va juca după următorul sistem

Playoff:
Finala Mare (locurile 1-2) - 4 jocuri din 7
Finala Mica (locurile 3-4) - 2 jocuri din 3
Locurile 5-8 - nu se mai joacă
Locurile 9-12 - nu se mai joacă

Play-out:
Locurile 13-16 (Faza 1) - 3 din 5 jocuri
Faza 2 - Locurile 13-14 nu se mai joacă
Locurile 15-16 - 2 jocuri din 3

De asemenea, numărul jucătorilor străini de pe foaia oficială va fi de cinci, cu obligativitatea ca pe teren să se afle tot timpul meciului un jucător român. Din sezonul următor fiecare echipă de seniori va fi obligată să aibă şi o echipă de juniori, indiferent de vârstă.

O altă prevedere votată de Adunarea Generală este cea care obligă cluburile din Divizia A ca la fiecare transfer internaţional să facă pe cheltuiala proprie controlul antidoping al noilor jucători. La acest capitol s-a mai decis ca jucătorii ce vor depistaţi pozitiv la controlul antidoping de-a lungul campionatului, să se adauge în afara suspendării din activitatea sportivă şi penalizării financiare, după cum urmează: la o suspendare de 1-3 luni - penalitate de 1.000 de euro, suspendare până la 12 luni - amendă de 2.000 de euro, iar la suspendare de peste 12 luni - amendă de 3.000 de euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite