Fiica unei legende din NBA va juca în România: „N-am primit nimic de-a gata pentru numele meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abi Olajuwon, fiica legendarului Hakeem „The Dream" Olajuwon, a vorbit pentru „Adevărul" despre cariera sa într-un sport în care tatăl său a făcut istorie. Joacă tot pivot, are 1,94 de metri şi 100 de kilograme şi joacă în WNBA pentru Chicago Sky. Americanca a semnat un contract pe patru luni cu CSM Satu Mare, liderul Diviziei A la baschet feminin. 

Dacă anul trecut MCM Târgovişte a reuşit un transfer-bombă, aducând una dintre cele mai valoroase jucătoare din istoria baschetului feminin american, Tina Thompson, în acest sezon CSM Satu Mare a reuşit un transfer la fel de sonor, cel puţin prin prisma numelui. La doar 23 de ani, Abi Olajuwon este la începutul carierei profesioniste, iar faptul că tatăl său este considerat unul dintre cei mai buni 50 de baschetbalişti din istorie, nu pune deloc presiune asupra ei.

"Adevărul": Este o povară sau un sprijin pentru tine faptul că porţi numele unuia dintre cei mai mari jucători din istoria NBA?
Abi Olajuwon: Nu am primit nimic de-a gata pentru că port acest nume. Mă gândesc la el ca la oricare alt nume de familie. Mă bucur că am putut avea o relaţie extraordinară cu tatăl meu. Desigur cariera nu i-a permis să fie tot timpul lângă mine, însă m-a susţinut mereu în tot ceea ce am făcut. Iar eu apreciez ceea ce el a făcut pentru baschet

Joci pe acelaşi post ca el, cel de pivot. Te ajută cu sfaturi?
Vorbim desigur mult despre baschet iar atunci când avem posibilitatea ne antrenăm împreună.

Cum te-ai decis să evoluezi pentru Satu Mare?
Am jucat înainte în Ungaria, însă mi-am încheiat în această iarnă contractul şi am revenit acasă, în Statele Unite de sărbători. Nu plănuiam să mă mai întorc şi urma să mă antrenez pentru noul sezon de WNBA. Însă a apărut această oportunitate, agentul cu care lucrez m-a sfătuit să vin aici. Ştiu că este o echipă deja formată, are acea chimie necesară, însă şi-au dorit să aibă şi acea adâncime a lotului necesară pentru un parcurs cât mai lung în capionat. Sper să pot ajuta echipa să câştige titlul de campioană.

Care sunt primele impresii la sosirea în România?
Am sosit doar de două zile şi singurul drum a fost de la hotel, la sală şi înapoi. Lucrez pentru a înţelege sitemul de joc al echipei şi nu am avut timp deocamdată pentru altceva. Dar sper ca în prima zi liberă să vizitez puţin împrejurimile, am auzit că aveţi o ţară foarte frumoasă.

A fost colegă cu Blake Griffin la Universitatea Oklahoma

Ştiu că în prezent locuieşti în California. Eşti fan al celor de la Lakers?
E greu să stai acolo şi să nu fii fan Lakers. Dar totuşi sunt mai aproape de cei de la Clippers, pentru că am fost colegă la Universitatea Oklahoma cu Blake Griffin (câştigătorul concursului de slam-dunk din NBA - n.r.). El era cu o generaţie mai mic decât mine.

Ce pasiune ai în afara terenului?
Îmi place foarte mult să citesc. Sunt nedespărţită de Kindle-ul meu şi cum călătoresc foarte mult lectura mă transpune în altă lume, mă relaxează şi am tot timpul un antidot la plictiseala orelor nesfârşite de zbor.


Alte lucruri inedite despre Abi:

- Numele ei complet este Alon Abisola Arisicate Ajoke Olajuwon care în limba yoruba, din vestul Africii, înseamnă „născută în bogăţie şi iubită de toţi"
- A absolvit jurnalismul şi vrea să practice această meserie atunci când îşi va încheia cariera sportivă
- Este pasionată de lucrurile vintage iar în ceea ce priveşte moda preferă designerii independenţi pe care îi găseşte din belşug în California.
- Este fiica din prima căsătorie a lui Hakeem Olajuwon, iar mama sa, Lita Richardson este jurist în domeniul entertainment-ului şi lucrează pentru una dintre companiile deţinute de o altă legendă a baschetului, Magic Johnson.
- Deşi vine destul de rar la meciurile ei, deoarece locuieşte cu actuala sa soţie în Iordania, Hakeem îşi susţine fiica de la distanţă. „A văzut cât de mult am muncit de-a lungul carierei şi stie exact de ceea ce are nevoie ca să aibă succes. Nu vreau însă să fie nevoită să calce pe urmele paşilor mei, vreau să fie relaxată şi să-şi urmeze propria carieră", spunea „The Dream" anul trecut într-un interviu.

N-a venit în România pentru bani
Abi Olajuwon a sosit de la echipa maghiară Seat Gyor, de care s-a despărţit în termeni nu tocmai prietenoşi, ungurii renunţând la ea după ce şi-au încheiat parcursul în Cupele Europene. A avut un contract pe doi ani în Ungaria, în valoare totală de 200.000 de dolari, iar echipa din Gyor a fost nevoită să îi plătească integral primul an. „Noi nu-i puteam oferi în niciun caz aceşti bani, dar a venit pentru că vrea să se menţină în formă pentru sezonul din WNBA şi are ocazia să se pregătească mai bine decât ar fi făcut-o singură, acasă, în SUA", a declarat managerul celor de la Satu Mare, Peter Eleş. „Noi avem un lot foarte tânăr, doar trei jucătoare peste 24 de ani şi una singură peste 25 de ani şi cred că e mediul potrivit pentru ea. Va putea evolua împotriva unor jucătoare de valoare şi acestea au fost şi argumentele mele atunci când am discutat cu agentul ei, care îmi este prieten", a mai spus Eleş. Olajuwon va locui în apartamentul unui hotel cu care clubul are un parteneriat şi va avea aceleaşi condiţii ca toate celelalte jucătoare. „Este o persoană foarte modestă, nu ne-a cerut nimic în mod deosebit", a mai spus managerul echipei sătmărene.

Cine a fost Hakeem Olajuwon?
Considerat unul dintre cei mai buni pivoţi ai tuturor timpurilor, nigerianul Hakeem Olajuwon a evoluat timp de 18 sezoane în NBA, 17 dintre ele pentru Houston Rockets şi unul alături de Toronto Raptors. A fost poreclit „The Dream" pentru stilul său de joc elegant, dar şi pentru atitudinea sa atât pe teren cât şi în afara lui. A fost alegerea numărul 1 în draftul NBA din 1984, unul dintre cele mai galonate din istorie, care i-a mai inclus pe Michael Jordan, Charles Barkley şi John Stockton. I-a dus pe cei de la Houston către două titluri NBA, în 1994 şi 1995 şi o finală, în 1986, pierdută cu cei de la Boston Celtics. A fost MVP al ligii în 1994, MVP al finalei în 1994 şi 1995, de 12 ori prezent în All Star şi de două ori cel mai bun apărător din ligă. Ales în 1997 printre cei mai buni 50 de jucători din istoria NBA, Olajuwon a fost membru al Dream Team III, care în 1996 a cucerit titlul olimpic la Atlanta. Este în continuare liderull all-time la capace, cu 3830.



„Dacă ar fi să aleg un pivot l-aş alege pe Olajuwon. Ar rămâne pe dinafară Shaq, Patrick Ewing, Wilt Chamberlain. Ar rămâne mulţi pe dinafară. Dar motivul pentru care l-aş alege pe Olajuwon este simplu. Este atât de versatil prin ceea ce poate să ofere de pe postul de pivot. Nu este vorba doar de punctele marcate, recuperările sau capacele sale. Oamenii nu realizează că a fost în top 7 la intercepţii. A luat tot timpul cele mai bune decizii pe teren. Pentru toate aceste lucruri l-aş alege pe el", a spus Micael Jordan despre Hakeem Olajuwon.

image

The Dream Shake

„The dream Shake" rămâne una dintre cele mai celebre sale mişcări, cu care a marcat nenumărate puncte şi a păcălit câţiva dintre cei mai buni apărători ai ligii. Jocul său de picioare a fost preluat din vremea în care, copil fiind, juca fotbal. „The Dream Shake este una dintre fentele mele de la fotbal, transpuse pe terenul de baschet", spunea Olajuwon. Iată unul dintre cele mai celebre exemple de Dream Shake, cel din partida cu San Antonio Spurs, din playoff-ul anului 1995, când în faţa sa se afla un alt pivot de legendă, David Robinson:

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite