BASCHET: România la un pas de sferturi de finală, la Universiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala universitară de baschet a României a ratat de puţin calificarea în sferturile de finală ale Universiadei 2009, din Serbia, după ce a cedat în faţa Germaniei, scor 81-69, în ultimul meci al grupei intermediare J. Tricolorii se puteau califica dacă pierdeau la mai puţin de şase puncte diferenţă.

La fel ca şi în partida precedentă, cea cu Letonia, jucătorii pregătiţi de Dan Calancea şi Tudor Costescu au început foarte slab partida fiind conduşi cu 40-16 la jumătatea sfertului al doilea. Diferenţa s-a păstrat şi la pauză când nemţii conduceau cu 52-28.

„Au fost copleşiţi în debutul meciului de ideea că se pot califica în sferturi şi nu şi-au revenit până la pauză. Apoi însă au realizat cele mai bune două sferturi de la acest turneu, însă din păcate nu a fost de ajuns pentru a obţine victoria, sau măcare a ne apropia la 6 puncte, o diferenţă care ne asigura calificarea”, a declarat antrenorul principal Dan Calancea (foto), în exclusivitate pentru Adevărul.

image

Impulsionaţi de Titus Nicoară, 20 de puncte, 19 recuperări şi de Ionuţ Drăguşin 20 de puncte şi 16 recuperări, studenţii tricolori au redus din diferenţă în partea a treia a jocului, apropiindu-se la doar 13 puncte înaintea sfertului decisiv. Nemţii au reuşit însă să-şi conserve avantajul de-a lungul ultimelor 10 minute şi i-au împiedicat pe jucătorii români să ajungă printre cele mai bune opt echipe studenţeşti din lume. Dominik de Mello, care evolează la Deutsche Bank Skyliners în prima ligă germană, a fost principalul realizator al nemţilor cu 22 de puncte.

Din grupa J s-au calificat în sferturile de finală Lituania, din postura de lider al grupei, şi Letonia, care a avut un coşaveraj mai bun, fiind la egalitate de puncte cu România şi Germania.

„Vom juca în continuare pentru locurile 9-12 însă indiferent de locul pe care îl vom obţine, este o performanţă deosebită pentru baschetul masculin românesc. Turneul a fost unul extrem de puternic iar pentru noi faptul că am pierdut la doar 7 puncte cu Lituania, campioana de acum doi ani, sau că am învins Letonia a contat foarte mult”, a mai spus Calancea, care va pregăti începând din această vară şi lotul naţional de seniori. „Din păcate sunt jucători, trecuţi pe la naţionalele de juniori, care au fost învăţaţi să li se spună că e bine dacă nu pierd la mai mult de 40 de puncte. Înainte de meciul cu Lituania când le-am spus că astăzi trebuie să câştigăm au avut un şoc, cunoscând valoarea adversarului. Este nevoie de o schimbare de mentalitate”, a completat Calancea.

„Există totuşi un nucleu de şase-şapte jucători care pot face pasul către naţionala mare şi, după ce voi purta discuţii cu conducerea Federaţiei, vom vedea care va fi modul de abordare al campaniei din acest an. Practic ne aflăm oarecum în situaţia naţionalei de fotbal, şansele noastre de calificare în prima grupă valorică europeană fiind compromise în proporţie de 90 la sută. Astfel cred că ar fi benefică o reconstrucţie a lotului, bazată de jucători tineri”, a încheiat antrenorul principal la naţionalei. 


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite