Unde eşti tu, Ghiţă, Doamne?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de baschet masculin a pierdut la aproape 50 de puncte diferenţă partida cu reprezentativa similară a Suediei, o formaţie destul de modestă în baschetul mondial. Înfrângerea este una ruşinoasă ţinând cont de proporţiile scorului, dar şi de faptul că nordicii pierduseră până acum toate cele cinci partide disputate împotriva noastră.

Lipsită de aportul unor jucători de bază, aflaţi la Jocurile Mondiale Universitare din China, naţionala tricoloră s-a făcut de râs în faţa nordicilor, scor 44-92. Absenţa unor titulari precum Vlad Moldoveanu şi Titus Nicoară nu poate fi considerată în totalitate o scuză tocmai bună pentru acest ­dezastru în contextul în care şi gazdele nu au beneficiat de aportul vedetelor lor: gigantul Jonas Kerebko (2,08 metri), care joacă în NBA la Detroit Pistons, şi fundaşul Kenny Grant, fost jucător la Mediaş şi campion în Franţa în acest an. Eşecul este cu atât mai umilitor cu cât aceasta este prima înfrângere din istorie în faţa Suediei, o naţională modestă pe plan european. În tur, tricolorii reuşeau să câştige cu 70-54, deşi nordicii s-au bazat atunci pe starul Jonas Kerebko.

Din păcate, rezultatul cu Suedia se adaugă pe lista neagră a eşecurilor la scor înregistrate de naţionalele noastre în ultimii ani. Un caz similar a vut loc chiar anul trecut la un turneu amical desfăşurat de reprezentativa feminină în Ungaria. Cu o echipă de rezerve încropită peste noapte, doar de dragul de a nu refuza invitaţia vecinilor, România pierdea la scor partidele cu Australia (23-126), Slovacia (52-100) şi Ungaria (40-108). Se pare totuşi că nu învăţăm nimic din aceste eşecuri.

Obiectivul tricolorilor, o clasare cât mai bună

România ocupă momentan doar locul 4 în grupa B şi aste ne-ar putea costa scump. Obiectivul tricolorilor este de a se clasa cât mai bine în grupa preliminară, în vederea tragerii la sorţi pentru ediţia din 2013, de când nu vor mai exista două divizii valorice continentale. Pe viitor ne-am putea duela cu superforţe precum Spania, Grecia, Lituania sau Serbia, riscând astfel să ne şifonăm rău de tot imaginea. România a jucat ultima oară la un Campionat European în 1987.

"Este o diferenţă foarte mare de puncte şi ni s-a în­tâm­plat mai ales din cauza faptului că acest sport nu a mai evoluat deloc la noi în ţară în ultima vreme.''
Ghiţă Mureşan
ex-jucător  în NBA

Clasamentul Grupei B

1. Suedia            11 p    520-394
2. Azerbaidjan    9 p    437-415
3. Belarus           8 p    472-471
4. România        8 p    373-401
5. Albania           6 p    434-555

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite